Ulaz za korisnike

Investicija ima, no u smanjenom obimu

|
Investicija ima, no u smanjenom obimu
 
Investicija ima, no u smanjenom obimu

Povrat od investicija u logističke nekretnine poboljšava se unatoč slaboj potražnji korisnika prostora Povratkom gospodarskog rasta u većini Europskih zemalja, potražnja korisnika skladišnih prostora doživjet će skroman opravak tijekom godine. Rezultati investicijskog tržišta također bi trebali porasti, unatoč slaboj potražnji korisnika prostora.

Investicija ima, no u smanjenom obimu

Apetit za industrijskim odnosno logističkim projektima početkom 2010. počeo se povećavati, naročito kad je riječ o velikim logističkim centrima i portfeljima. Doduše, još uvijek je prisutan manjak kvalitetnih projekata koji bi se trebali pojaviti na tržištu. King Sturge predviđa da bi skrivena potražnja i konstantan nedostatak adekvatnih proizvoda mogli sniziti stope prinosa u prvom dijelu 2010. na većini Europskih tržišta, unatoč nepouzdanosti potražnje od strane korisnika.

2010. – teška godina za korisnike prostora

U 2010. godini, potražnja za logističkim prostorima najvjerojatnije će dolaziti iz sektora koji su se dokazali kao najotporniji u 2009., iako je prošlogodišnja potražnja težila k manjim jedinicama za zakup. Prehrambena industrija, diskontna maloprodaja i pružatelji logističkih usluga najaktivniji su korisnici na europskim tržištima. Dodatno, potražnja za prostorom za potrebe internetske prodaje u Europi nastavit će s rastom, obzirom da se potrošači sve više koriste pogodnosti i nižim cijene kupnje preko Interneta.

Pred prijevoznicima je dinamično desetljeće

Vrijeme najnižeg obujma zračnog i pomorskog prijevoza je za nama, no bit će potrebno nekoliko godina dok se ponovno ne uspostave normalne razine. U slijedećih 5 do 10 godina kapacitet luka kao što su Rotterdam, Hamburg i London će se povećati, kako bi udovoljio porastu potražnje iniciranom jačanjem potrošačke baze uslijed širenja Europske Unije. K tome, naročito u srednjoj i istočnoj Europi, svjedoci smo povećanja kapaciteta pojedinih zračnih luka. Oba trenda utjecat će na obim prijevoza dobara i time na odabir lokacije novih skladišnih kapaciteta.

King Sturge objavljuje 9. izdanje svog izvješća 'Europsko tržište industrijskih nekretnina' koje donosi pregled nedavnih aktivnosti i predviđa kretanje tržišta industrijskih i logističko – distribucijskih nekretnina u Europi za 2010. godinu i nakon nje. Pregled uključuje i dubinsku analizu zakupnina, razina stopa prinosa i očekivanja za 24 ključna europska tržišta.

Domaće tržište skladišnih prostora

Ponuda suvremenih skladišnih prostora u Hrvatskoj na nižoj je razini od potražnje, a očekivanja su da će u srednjoročnom razdoblju glavni pokretač potražnje i dalje biti rast maloprodajnog sektora. Većina skladišnih prostora na području Zagreba još uvijek je u vlasništvu tvrtki korisnika, a vjerojatnost za novim investicijskim aktivnostima u ovom trenutku je ograničena. Povećanje potražnje za zakupom takvih nekretnina bit će ključno za početak investiranju u projekte ove vrste. Obzirom na trenutnu slabost domaćeg financijskog tržišta i manjak izvora kreditiranja, nagli preokret u investicijskim aktivnostima malo je vjerojatan.

King Sturge jedna je od najvećih nezavisnih europskih tvrtki za savjetovanje pri poslovanju nekretninama s 42 vlastita ureda u 14 europskih zemalja, koji tvore mrežu se od 215 tvrtkinih ili povezanih ureda u 47 zemalja diljem svijeta. Više od 3.800 djelatnika zaposlenih u tim uredima pruža usluge na svim područjima poslovanja nekretninama. King Sturge vodeći je dobavljač nekretnina i pratećih usluga na komercijalnom tržištu, uključivo industrijski, uredski, maloprodajni i ugostiteljski sektor. Usluge koje nudimo pokrivaju promet nekretninama, upravljanje imovinom, upravljanje projektima, korporativne usluge, razvojne usluge, financijske usluge, investicije, zastupanje posjednika i zakupaca, te procjene nekretnina. Za dodatne informacije molimo kontaktirajte: Ivana Paić, Office Manager 01/4826-114 ivana.paic@kingsturge.com 091/4826-134 Siniša Dadić, Senior Negotiator, Industrial Agency 01/4826-114 sinisa.dadic@kingsturge.com 091/4826-600

Materijali