Ulaz za korisnike

Investicija u građenje inteligentnom tehnikom zgrade

|
Investicija u građenje inteligentnom tehnikom zgrade
 
Investicija u građenje inteligentnom tehnikom zgrade
Konjunkturni paket koji je prihvatila savezna vlada nudi velike prilike za njemačka poduzeća.

U 2009. i 2010. godini Savezna Republika Njemačka daje na raspolaganje ukupno oko 17 milijardi eura za investicije države (kao upraviteljice javnim novcem) te za jačanje znanstvenih istraživanja i konjunkture. Tu je i podrška zemalja koje u tom konjunkturnom paketu sudjeluju s još 3,3 milijarde eura. 6,5 milijardi eura namijenjeno je samo obrazovnoj infrastrukturi.

Mnogi planovi investiranja u zgrade kojima je potrebna sanacija tako se sada mogu staviti na drugo mjesto i to nije samo značajan doprinos uštedi energije – također se postavlja kamen temeljac za dugoročno poboljšanje uvjeta učenja djece, učenika i studenata. Kakav se potencijal krije u dobrom planiranju električnih instalacija prilikom sanacije zgrade, tvrtka Gira opisala je u brošuri «Gira za vrtiće, škole i fakultete».

Kao jedan od vodećih njemačkih ponuđača inteligentne tehnike za zgrade, ta tvrtka raspolaže širokim asortimanom proizvoda za veću ekonomičnost, komfort i sigurnost. Tako se samo primjenom Instabus KNX/EIB sistema troškovi energije mogu smanjiti za oko 50% - to otkriće rezultat je niza pokusa Instituta za informatiku i automatizaciju Sveučilišta u Bremenu. Investicija u građenje s tvrtkom Gira nudi: uštedu energiju, grijanje prema potrebi u nazočnosti, izrada profila korištenja za svaku prostoriju, obuhvaćanje i analiza podataka o potrošnji: tehnika zgrade s inteligentnom bus-tehnologijom nudi veliki potencijal za uštedu energije. Proizvodi za automatizirano upravljanje zgradom, prikaz slijeva nadesno: Gira ServerClient 15, Gira Interface na prijenosnom računalu.

Sigurnost

Utičnice sa zaštitom za djecu, prenaponska zaštita ili zaštita od neispravne struje, detektori pokreta i dima, alarmi i dojavni sistemi: dobro osmišljena električna instalacija štiti od ozljeda, dima i požara te nedopuštenog ulaska.

Nadzor kamerom

Jednostavno se može realizirati inteligentnom Instabus KNX/EIB tehnologijom te nudi više sigurnosti u garažama, frekventnim prolazima i knjižnicama u školama i na fakultetima – za učenike i studente te protiv vandalizma i krađa.

Postavljanje scene

Maloprije završni ispit, sada kazališna proba: prostorija u školi ili na sveučilištu mora se moći mijenjati. Zahvaljujući inteligentnoj Instabus KNX/EIB tehnologiji jednim pritiskom na gumb stvaraju se idealni uvjeti u prostoriji flede klime, tehnike i osvjetljenja.

Komunikacija kroz vrata

Interfoni na vratima s kamerom i TFT displejem u boji omogućuju da se vidi tko stoji pred vratima. Jednostavno se postavljaju ukoliko već postoje uređaji za zvonjenje.

Gira komunikacija kroz vrata, prikaz slijeva nadesno: stanica u stanu Video AP i stanica na vratima AP komunikacijska tehnika. Utičnice za priključak interneta, mreže ili antena nužna su pretpostavka za npr. korištenje informatičkih i tehničkih prostorija te prostorija s televizorom.

LED osvjetljenje/orijentacija

Girine LED svjetiljke za orijentaciju mogu se individualno označiti etiketom ili im se može dodati piktogram. Odgovaraju programima na šalterima i omogućuju jedinstven dizajn električnih instalacija.

Dodatna oprema

Kada više nije dovoljna električna instalacija koja se planirala u početku, Gira nudi raznolike mogućnosti za dodatno opremanje električnih instalacija, a da se pritom ne moraju razbijati zidovi ni premještati vodovi.

www.knx.org

www.gira.com

Materijali