Ulaz za korisnike

Isplanirajte uređenje doma u novoj godini

Isplanirajte uređenje doma u novoj godini
 
Isplanirajte uređenje doma u novoj godini
Vrijeme je analiziranja učinjenih i planiranja novih obveza. Dajemo vam mali savjetnik kako praktično i jednostavno unijeti svježinu u interijer koga niste planirali preuređivati.

Najčešće misli koje se vežu uz preuređenje doma su financijski izdaci, traženje kvalitetnih izvođača radova i kvalitetnog rješenja uređenja interijera. Ukoliko Vam je sve to u novoj godini prenaporno ili neizvedivo, možda se nakon savjeta koje Vam dajemo, ipak odlučite za neke od zahvata!

Razmislite o zonama interijera koje su manje atraktivne i koje bi promjenom unijele svježinu u Vaš dom: podovi, zidovi, rasvjeta, zastori, namještaj, ukrasi...Ukoliko je Vaš pod prekriven oblogama koje su izgubile ljepotu ili sjaj, stavite naglasak na novi tepih, koji će biti manjih dimenzija, ali izražajnijeg motiva ili boje. Na taj ćete način preusmjeriti pažnju na detalj, koji će prostoru dati novi izražaj. Povežite boje tepiha sa bojom zastora i ukrasa, kako biste prostor sjedinili u skladnu cjelinu. Pažljivo odabranom kombinacijom boja, stvorit ćete naglaske na željene elemente u prostoru.

Ukoliko su boje zidova ujednačene, unesite dinamiku bojajući pojedine plohe u nešto jaču nijansu od postojeće, a zid dodatno ukrasite slikama, ili policama. Ukoliko je prostor velik, odaberite više zidnih ploha, koje ne graniče jedna sa drugom te obojite i njih.

Možete se poigrati i gips-kartonskim pločama te stvoriti reljefnu površinu, koja će poslužiti kao dekoracija i kao ukras. Cilj je da zidna ploha postane dekorativna ploha, koja priča svoju priču, a ne samo pregrada u prostoru. Ovu temu također iskoristite za isticanje pojedinih elemenata u interijeru.

Promjenom ili dodavanjem rasvjetnih tijela, u mogućnosti ste stvoriti više vrsta ambijentalne rasvjete, kojom ćete, ovisno o raspoloženju i događanjima stvoriti pravi ugođaj u domu. Vodite računa da rasvjetna tijela budu zglobna, radi jednostavnijeg usmjeravanja svjetla. Najjednostavniji način je uvođenje dodatnog broja podnih, zidnih ili stolnih rasvjetnih tijela. Rasvjeta je jedan od vrlo važnih čimbenika uređenja interijera, a različitom dinamikom osvjetljenja, ponovo ćete istaknuti željene dijelove prostora.

Zastori su ukras svakog prostora, a malim promjenama ćete unijeti svježinu u dom. Ukrasne trakice kojima ćete povezati zastore, sitne dekoracije koje ćete našiti na iste ili ih dopuniti dekorima koji će se povezati sa detaljima u vašem interijeru, stvorit će novi ugođaj.

Ukoliko Vam je postojeći namještaj već dosadio, a niste spremni za velike promjene, možda će izmjena fronti biti dovoljno osvježenje za Vaš prostor. Nove fronte odaberite u bojama koje se uklapaju postojeće boje ili su kontrastne, ovisno o tome da li želite miran ili dinamičan ugođaj. Dovoljno je promijeniti samo nekoliko fronti ormara ili komoda i promjena će biti postignuta. Povežite ih sa dekorima, tepihom ili dominantnom bojom slike na zidu.

Promijenite raspored elemenata u prostoru. Razmislite da li je razmještaj dovoljno funkcionalan i da li postoji bolje rješenje. Izbacite nepotrebne elemente kako biste oslobodili prostor i upotpunili ga novim detaljima poput skulptura, slika, biljaka ili rasvjetnih tijela.

Ukrasi u prostoru su detalji koji uvelike pomažu u stvaranju ugodnog ambijenta. Vaze, zdjele, cvjetni aranžmani, mirisne svijeće u dekorativnim svjećnjacima stvorit će vrlo ugodno ozračje u Vašem domu, a pri tome ćete njihovim izmjenama biti u prilici stvarati neke nove prigodne ambijente. Odabir ovakvih predmeta trajan je proces u uređenju svakog doma.

Neovisno o vrsti promjena za koje ćete se odlučiti, dopustite si razigranost i pustite mašti na volju, jer će Vam skladno i maštovito uređen dom svakodnevno stvarati osjećaj zadovoljstva!

www.interijerNET.hr

Materijali