Ulaz za korisnike

Istarski hotelijeri puni k'o šipak

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

PULA - U objektima najvećih istarskih hotelijera trenutno boravi oko 140 tisuća turista, za desetak tisuća više nego u isto vrijeme lani.

Na to ukazuju podaci Istra Adria Marketinga, čijim brojkama - da bi se dobio točan podatak o ukupnom broju turista u Istri - treba pridodati još 25 posto, što se odnosi na goste smještene u Dugoj Uvali, manjim privatnim hotelima i pansionima te u privatnom smještaju.Drugim riječima, u Istri danas vjerojatno boravi oko 180 tisuća gostiju.

ISTRI TRENUTNO BORAVI OKO 180 TISUĆA TURISTA, OD ČEGA 140 TISUĆA U OBJEKTIMA VELIKIH PODUZEĆA

Da istarskim hotelijerskim tvrtkama nedostaje jako malo da budu pune k'o šipak potvrđuje i naš razgovor s voditeljima i djelatnicima odjela marketinga i prodaje u šest velikih poduzeća. Najviše gostiju boravi u Maistri, nakon spajanja rovinjskog Jadran-turista i vrsarske Anite, najvećeg istarskog hotelijera. U njihovim objektima jučer je boravilo gotovo 32.000 gostiju, otprilike isto kao i lani, dok su im ukupni kapaciteti (s iskorištenim svim krevetima i pomoćnim ležajevima) oko 34 tisuće. Drugim riječima, Maistrini su objekti praktično maksimalno puni i ondje su s razlogom zadovoljni dosadašnjim tijekom sezone. Štoviše, trenutno stanje bukinga za kolovoz u toj je firmi bolje nego na isti dan lani - u objektima Maistre u kolovozu će se tražiti krevet više. Drugi je po broju gostiju porečki hotelijer Riviera, a slijedi ga Plava laguna. U Rivieri je, naime, jučer bilo nešto manje od 27.000 gostiju, što je oko tri posto više nego na isti dan lani, a 94 posto od ukupne popunjenosti kapaciteta. I u toj su tvrtki zadovoljni sezonom budući da su u financijski odličnom sedmom mjesecu nadoknadili sve »zaostatke« iz prvih šest mjeseci. Plava laguna je, pak, jučer zabilježila više od 23 tisuće gostiju, što je za šest posto više nego u isto vrijeme prošle godine. Budući da su im ukupni kapaciteti 24 tisuće, a od sljedećeg vikenda očekuju dvotjednu maksimalnu popunjenost, čini se da ni u tom porečkom hotelijeru nemaju razloga za nezadovoljstvo.

I »četvrtoplasiranom« umaškom Istraturistu nedostaje oko tisuću gostiju da bi njihovi objekti bili posve puni. Jučer su upisali više od 19 tisuća noćenja, što je za pet posto više u odnosu na lani. Sjajnim trenutnim brojkama umaškog hotelijera kumovalo je prije svega održavanje ATP turnira, pa ondje od ponedjeljka očekuju petodnevnu »malu rupu«. No, već od 6. kolovoza Istraturist očekuje maksimalnu popunjenost. Vjerojatno ponajprije zahvaljujući drastičnom smanjenju cijena uoči sezone (i do 40 posto), pulski Arenaturist je već sada doslovce pun. Broj gostiju u njihovim objektima jučer se popeo na 16.774, što je tri tisuće više nego na isti dan lani, a maksimalni su im kapaciteti svega 15-ak kreveta više od tog broja! U valbandonskom Bi Villageu trenutno boravi gotovo 6.000, u Laguni Novigrad više od 5.000, a u Rapcu oko 4.500 gostiju. Objekti Rapca popunjeni su na lanjskoj razini, a dobru popunjenost očekuju i u prva tri tjedna kolovoza. U rabačkoj Maslinici odsjelo je oko 3.000 turista, a u kampu Kažela nešto manje. Na velike gužve koje se, posebno na graničnim prijelazima, očekuju već od ovog vikenda Turistička zajednica Istarske županije odgovorit će akcijama dijeljenja vode i promotivnih materijala na granici, kao i zadnjih mjesec dana. - U suradnji s HTZ-om i lokalnim TZ-ovima na sjeveru Istre takve akcije provodimo kontinuirano već više od mjesec dana. Ovisno o situaciji, možda u špici sezone i pojačamo intenzitet akcije -kaže Branko Curić, direktor istarskog TZ-a. D. DOBRILA izvor:Glas Istre www.glasistre.hr

Beton

Materijali