Ulaz za korisnike

Istekao rok za izgradnju zgrade kazališta lutaka

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

ZADAR - Građevinska tvrtka Duca obećava da će za nekoliko dana završiti svoj dio posla, ali zbog nedostatka projekata još se ne mogu spojiti kanalizacijske i vodovodne cijevi, ugraditi ventilacija ni raditi pristupi.

Rok za izvođenje radova na Kazalištu lutaka je, istina je, istekao, a mi kasnimo nekoliko dana. Do kraja tjedna završit ćemo sve što je moguće i ne bježimo od plaćanja penala za radove za koje se utvrdi da ih, neopravdano, nismo na vrijeme izveli - kaže Dino Duca vlasnik tvrtke koja obavlja radove.

Dio ugovorenih radova, objašnjava, uvjetovan je drugim radovima koji nisu ugovoreni pa čak ni projektirani. Tako je s okolišem koji još nije projektiran pa mi ne možemo, primjerice, spojiti kanalizacijske i vodovodne cijevi, niti raditi pristupe. Ista je stvar s probijanjem otvora za ventilaciju i grijanje koji se ne mogu izvesti dok se ne dobiju projekti za interijer dvorane. Sam projektant nas, uz to moli, da neke radove ne izvodimo dok se ne napravi projekt okoliša. Ne bi bilo pametno nešto sada raditi samo da se napravi a poslije rušiti jer se ne uklapa - govori Duca, najavljujući da će za koji dan, kad dovrše još neke manje radove, predati izvještaj s točno navedenim radovima koji su obavljeni te razlozima zašto neki od njih još nisu.

Izvoditelj je proučio dokumentaciju i prihvaća je - stoji u ugovoru - kratko komentira navode Duce, ravnatelj Kazališta lutaka, Davor Grzunov. Ugovoreni rok je istekao 30. travnja, a pismeni zahtjev izvođača za primopredaju još nismo dobili, dodaje Grzunov, objašnjavajući kako nakon takvog zahtjeva slijedi komisijski pregled koji mora utvrditi je li sve izvedeno u skladu s ugovorom i dogovorenom cijenom. Tek kad dobijemo od izvođača izvještaj može se utvrđivati jesu li razlozi kašnjenja opravdani ili nisu i trebaju li se naplatiti penali za kašnjenje koji iznose pet promila dnevno i s obzirom na ukupni ugovoreni iznos od tek nešto manje od 14 milijuna kuna, i ne moraju biti mali.

Projekt okoliša, interijera i dvorane je u proceduri prihvaćanja nove, financijski povoljnije ponude projektanta. Očekujem da bi ta procedura mogla biti okončana za desetak dana. Tada ćemo imati uvjete za raspisivanje natječaja za radove uređenja prostora - govori ravnatelj Grzunov koji drži da, prođe li natječaj iz prve, nema razloga za kašnjenje daljnjih radova potrebnih za konačno stavljanje u funkciju zgrade kazališta koja se, na žalost, gradi iznimno dugo, toliko da su mnoge generacije zadarske djece odavno prerasle dob uobičajenih posjetitelja lutkarskog teatra.

AUTOR: Davorka MEZIĆ IZVOR: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

Materijali