Ulaz za korisnike

IV međunarodni sajam nekretnina i investicija

|
IV međunarodni sajam nekretnina i investicija
 
IV međunarodni sajam nekretnina i investicija
BelRE (skraćeno od Belgrade Real Expo) je prvi i jedini sajam nekretnina i investicija u Srbiji i na prostoru ex-Jugoslavije.

U atmosferi rastućeg interesa za investiranje u nekretnine u Srbiji i regionu, uz podršku SIEPA-e, Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, grada Beograda i Ministarstva za ekonomske odnose sa inozemstvom, u Beogradu je, početkom studenog 2006. godine, održan prvi BelRE sajam nekretnina i investicija. Dobio je naziv prema gradu u kome se održava i koji je te godine, na najvećem evropskom sajmu nekretnina u Kanu, proglašen za grad budućnosti južne Evrope.

BelRE okuplja vlasnike zemljišta, investitore, developere, konsultante, projektante, izvođače radova, investiciskee fondove, banke, osiguravajuće kompanije, kreditore i krajnje korisnike, sa ciljem da se na jednom mjestu susretnu svi učesnici u regionalnom tržištu nekretnina, razmene iskustva, ideje, vizije I započnu novi zajednički projekti.

Istovremeno, to je prilika za predstavljanje domaćih projekata, kompanija i usluga široj stručnoj javnosti i promociju aktualnih investicijskihh potencijala Srbije i regije.

BelRE se već tri godine predstavlja na svim značajnim sajmovima nekretnina I investicija u Evropi I Rusiji (MIPIM, Real Vienna, Expo Real, FDI, MREF) I svake godine privlači sve veću pažnju stranih investitora I njihovih savjetnika. Sa preko 90 izlagača I 4500 posjetitelja BelRE je postao najatraktivniji događaj na investiciskoom tržištu u regiji.

Srbija a prije svega Beograd imaju veliku perspektivu u pogledu rezidencijalne i kvalitetne luksuzne gradnje, zaključak je učesnika panel diskusije četvrtog BelRE sajma nekretnina i investicija na temu koje zemlje će privući investicije i gde je mesto Srbije u regionalnom tržištu nekretnina.

- Infrastruktura je nešto što treba da prati tu perspektivu. Srbija nije doživjela investicijsku aktivnost kao zemlje u regionu, recimo Crna Gora, Hrvatska, Bugarska i Rumunjska, ali mislim da Srbija ima najviše potencijala trenutno. I mislim da sada, kada je do nekih lokacija najlakše i najjeftinije doći, investitori treba da ulažu i grade, kako u rezidancijalno, tako i u industrijsko tržište nekretnina - rekao je Goran Gojaković, direktor investicija holodinga "Bomex" .

Realnost razvoja korporativnog investiranja u Srbiji kao i stvarni potencijal tržišta nekretnina po mišljenju Jovice Jakovca, direktora "Colliers internationala" je pozitivna.

- Ja bih dodao i Makedoniju našem regionalnom tržištu, jer kada nas strani investitori gledaju, oni to čine kao Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, a mi možda zbog prošlosti ne koristimo tu priliku. Naime, stranim investitorima jedno tržište od 7 miliona ljudi nije toliko interesantno kao tržište od 20 miiona koliko tri pomenute zemlje imaju. Verujem da u budućnosti ni mi nećemo razmišljati o granicama već ćemo i mi početi razmišljati o regionima- rekao je Jakovac.

On je dodao da se slaže sa prisutnima da Srbija i Crna Gora imaju ograničene izvore, uglavnom u pogledu hotelske industrije, dok će Makedonija vjerovatno biti logistički centar, jer Srbija nikako da se odluči da preuzme tu ulogu. Bosnu će u budućnosti možda predstavljati centar industrijske gradnje, dok Srbija ima potencijala u svim sektorima.

- Mi jesmo bili centar regije, Beograd jeste glavni grad bivše Jugoslavije, bez obzira kako se to nekome svidjelo. Mi imamo mnogo mogućnosti, ali je problem sto nikako da se odlučimo sta ćemo prvo da uradimo -zaključio je Jakovac.

Direktor finansijske grupacije "Danon BNP Paribas" Jovan Jovanović izjavio je da često čuje mišljenje investitora "Srbija=Beograd", i da donekle razumije zašto je to tako, ali da cijela Srbija ima potencijala i da treba iskoristiti i prednosti ostalog dijela zemlje.

Izvor: Ekapija.rs

www.belre.org

Materijali