Ulaz za korisnike

Izgradite bazen sami

|
Izgradite bazen sami - Foto: pap-promet
 
Izgradite bazen sami - Foto: pap-promet
Bazen u vlastitom vrtu? Tko ne sanja o tome. Međutim taj luksuz ne mora biti samo san. Uz malo vještine možete i sami izgraditi bazen u vrtu.
Ako želite svoj vlastiti bazen na raspolaganju Vam stoje različite mogućnosti. Najljepši i najkvalitetniji su sa sigurnošću zidani i popločani bazeni. Ne samo da izgledaju kao pravi bazeni,zahtijevaju također i uobičajenu tehnologiju bazena kao što su preljevni žlijeb, crpka za vodu te priprema vode. Vašoj vodi moraju se dodati kemikalije. Po zimi ćete bazen zatvoriti uređajem za prekrivanje. Ako želite izgraditi takav bazen morate svakako dobro poznavati materiju. Verzirani majstori iz hobija mogu kupiti tehničke instalacije, a sve radove na gradnji, zidanju i postavljanju pločica mogu izvesti sami.

Bitno jednostavnija varijanta sastoji se od visokog bazena sa stojećim zidovima. Konstrukcija bazena slična onoj kade postavlja se bez ukopa jednostavno na tlo te se osigura dijagonalama. Cijela tehnika priključuje se mobilno. U zimskom razdoblju ispusti se voda, a bazen se spremi štedeći prostor, također i osjetljiva tehnika. Optički gledano takav bazen nije tako privlačan, međutim ispunjava osnovnu svrhu te nudi cjenovno povoljniju alternativu.

Uglavnom se mogu vidjeti bazeni slični kadama. Tu budući vlasnik može puno radova napraviti sam te tako sačuvati svoj novčanik. Takvi bazeni se sastoje od umetaka sličnih kadi koji se jednostavno ukopavaju u zemlju. Izrađeni su od debljih materijala otpornih na toplinu i hladnoću te imaju unutrašnjost obojenu u plavu ili tirkiznu boju. Uobičajeni modeli mogu se kupiti u velikim trgovačkim centrima s opremom za vrt, veće specijalne kade možete naći u specijaliziranim trgovinama. Za njihovi instalaciju potrebno je u vrtu iskopati rupu prema zadanim dimenzijama, u koju se postavlja kada. Zvuči mnogo jednostavnije nego što zapravo jeste u praksi. Često sve ovisi o svojstvima podloge, dalje važna točka koja se često uopće ne uzima u obzir jeste problem odlaganja iskopa zemlje. Ukoliko i iskopanu zemlju i ali i kadu morate privremeno postaviti u vrtu to može dovesti do problema s prostorom. Za priključak tehnike obično se brine stručnjak. Također se moraju postaviti dovodi i odvodi te u slučaju nužde opremiti crpkama.

Materijali