Ulaz za korisnike

Izmješten Put u Bregi

|
Izmješten Put u Bregi
 
Izmješten Put u Bregi
OPATIJA - U opatijskoj gradskoj upravi kažu da stoljetni put prolazi po privatnoj parceli, a kako nije upisan u katastar, dobro je što ga vlasnik nije zatvorio

Opatijsko je područje premreženo brojnim pješačkim putovima i stazama kojima se stanovnici redovito koriste već desetljećima. Neki od tih putova, kao primjerice onaj koji vodi prema naselju Benčinići, predstavljaju gotovo jedini izlaz iz mjesta, a koliko znače onima koji se njime svakodnevno koriste pokazuje i primjer Puta u Bregi koji se iz Opatije do Bregi penje preko naselja Zora te kao i vrlo velik dio takvih pješačkih putova, pa i samog šumskog šetališta Carmen Sylve, ali i nekih cesta, nije legaliziran, odnosno upisan u katastar. »Rupa« koja je nastala kao rezultat neraščišćavanja tih situacija od šezdesetih godina, stvorila je tlo za različite neshvatljive poteze.

Tako je, na dijelu točno iznad Šetališta Carmen Sylva, stubište Put u Bregi »promijenilo« rutu. Postojeće stare stepenice su porušene i napravljene su nove te je dio puta premješten tako da sada prolazi po novom potpornom zidu te se dalje spaja na nastavak puta prema naselju Bregi. To premještanje uzbunilo je građane koji se koriste ovim putem te su nam se javili sa sumnjama da će put biti zatvoren za prolazak pa ga više neće moći koristiti kao što su jedno vrijeme i morali obilazno zbog materijala od radova na gradnji obližnje obiteljske kuće u čiju okućnicu ulazi i čestica po kojoj prolazi Put u Bregi.

– Kada smo prije nekoliko mjeseci dobili tu informaciju, na teren su izašli naši komunalni redari i bilo je vidljivo da se radi novi put. Tražili smo da komunikacija na tom dijelu puta ostane neprekinuta, što vlasnik terena po kojem put prolazi ni u jednom trenutku nije želio prekidati, već je bio vrlo koopreativan te je i dogovoreno da će se na njegov trošak korigirati potrebno. Zatražili smo da odnosi ostanu normalizirani, dakle da se ne promijeni komunikacija kakva je bila – kaže Miljenko Ujčić, pročelnik za komunalni sustav u opatijskoj gradskoj upravi. I sam investitor, Miro Zupčić, ističe kako je put samo pomaknut uz rub terena jer je prolazio po njegovoj privatnoj čestici i ne misli ga zatvarati niti bilo što slično. Ostaje, međutim, pitanje kako je uopće moguće da se tako nešto dogodi na ovom ili bilo kojem drugom putu ili cesti na području Grada Opatije. Alenka JURIČIĆ Izvor: Novi list www.novilist.hr

Investitori rade što hoće

– Naš je prolazak ovim putem, kojim i naša djeca odlaze u školu, postao prava mora jer već tjednima moramo prelaziti preko gradilišta po improviziranom prolazu, i samo je sreća da se nitko nije polomio. Kako se moglo dogoditi da se stoljetni put na ovakav način izmjesti zaista nikome nije jasno, a jedino što možemo zaključiti da se u ovoj Opatiji svakom investitoru dozvoljava da radi što hoće – rekla nam je ogorčena Snježana Ribarić, jedna od mještanki koja se zajedno s drugima obraćala mjesnom odboru i gradskoj upravi zbog ovog problema.

Materijali