Ulaz za korisnike

Iznad nalazišta četverokatnica

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

SPLIT - Nakon punih sedam godina čekanja i opsežnih arheoloških istraživanja, splitsko Gradsko vijeće u četvrtak je konačno prihvatilo Detaljni plan uređenja za stambeno-poslovni sklop "Ad basilicas pictas", koji će se graditi na trenutačno zapuštenom vrijednom arheološkom nalazištu na samom početku Ulice Domovinskog rata.

Nad lokacijom, koja dokazuje da je Split znatno stariji od službenih 1700 godina, splitski poduzetnik Zoran Ćurković gradit će kompleks s dvije podzemne i četiri nadzemne etaže, koji će biti pretežno stambene namjene. Samo nalazište — zidovi krstionice te krsni zdenac — prezentirat će se u tri dimenzije i bit će im omogućen pristup, o čemu će konzervatori voditi računa. Usvajanje plana nije prošlo bez problema: pomalo apsurdno, usprotivili su mu se vijećnici SDP-a iako je upravo njihovo Poglavarstvo u prošlome mandatu nekoliko puta potvrdilo i dovelo ga do samog usvajanja. Ipak, nakon poduže rasprave i SDP-ovci su digli ruke za njega, a jedini koji su pokazali suzdržanost bili su vijećnici koalicije Hrvatska unija. Oni, naime, smatraju da do donošenja novoga GUP-a ne bi trebalo usvajati nikakve detaljne planove, Luka Podrug (HČSP) najavio je da će biti protiv svih planova "koji nisu u općem interesu".

— Niste u pravu, upravo je u općem interesu da se kroz plan regulira prostor od vrhunskog kulturnog i spomeničkog sadržaja — replicirao mu je Andro Krstulović Opara (HDZ), inače konzervator po struci. Predsjednik Gradskog vijeća Željko Jerkov, pak, naglasio je da plan treba usvojiti i da je važno da splitska građevinska operativa radi. — To je porez koji puni gradsku blagajnu, a ako želimo zaustaviti privatnu inicijativu, vraćamo se u komunizam. To najmanje očekujem od kolege Podruga — kazao je Jerkov. Član Poglavarstva za urbanizam Branko Poljanić, pak, naglasio je da su gabariti budućeg objekta, kao i činjenica da će jedan njegov dio nadsvoditi postojeću zgradu Vodovoda i kanalizacije, striktna uputa Savjeta za urbanizam, kojeg je osnovalo upravo Gradsko vijeće.

— Što se tiče detaljnih planova, ne možemo se ponašati kao da će usvajanjem GUP-a nestati potreba za njima; upravo suprotno, novi GUP će propisati njihovo donošenje i radit ćemo ih znatno više nego do sada — kazao je Poljanić. Inače, Gradsko vijeće na istoj sjednici usvojilo je još dva plana koje je pripremilo prethodno Poglavarstvo, a na koje je suglasnost dalo Ministarstvo prostornog uređenja. Po jednome će se na zemljištu uz Poljičku cestu graditi centar njemačkoga trgovačkog diva "Lidl", a po drugome na Dragovodama nekoliko četverokatnica. Damir PETRANOVIĆ Izvor: Slobodna Dalmacija www.slobodnadalmacija.hr

Laminati

Materijali