Ulaz za korisnike

IZNENAĐENI, IZDANI I PONIŽENI: Reakcija industrijskih potrošača prirodnog plina

|
IZNENAĐENI, IZDANI I PONIŽENI: Reakcija industrijskih potrošača prirodnog plina
 
IZNENAĐENI, IZDANI I PONIŽENI: Reakcija industrijskih potrošača prirodnog plina
Ispred vodećih zagorskih tvrtki i velikih potrošača ind. plina i članova HUP-ove koordinacije za plin pojašnjenje najnovijeg „gafa“ hrvatske Vlade dali su nam Mladen Koprek, direktor TONDACH Hrvatska d.d.d i Zvonko Jakuš, direktor Zagorske d.o.o. iz Bedekovčine.

Uz sva predizborna obećanja da će, ukoliko dođe na vlast, „Kukuriku“ koalicija maksimalno štititi domaću industriju čiji opstanak ovisan o visini cijene prirodnog plina, to se nije dogodilo.

Dapače, Vlada je u tajnosti i na brzinu, bez ikakvog uvažavanja podataka domaćih industrijskih potrošača o visini cijena prirodnog plina u okruženju prihvatila zahtjev INE tj. MOL-a. Na sjednici 05.07.2012. donijela je odluku o novom dopuštenom povećanju cijene plina tvrtki PRIRODNI PLIN ( INA tj. MOL) sa 2,13 Kn/ m3 na 2,75 Kn/m3 (cca. 30 %).

U TONDACHU smo to naslutili čim je nakon višemjesečnog pritiska INE 27.06.2012. u Večernjem listu objavljen natpis gospodina Šunića ispred tzv. „Stručne udruge za plin“ o potrebi povećanja cijene plina industrijskim potrošačima radi zaštite i financiranja daljnje plinifikacije Dalmacije.  Nakon toga 05.07.2012. održan je sastanak u HUP-u , te smo informirani o naporima da nas se zaštiti iako su već tada znali da je INA tj. MOL „odradio“ posao s Vladom i da je sramotna odluka već donesena.

Moramo ponovo istaknuti da se u Hrvatskoj godišnje proizvede između 60-70% potrebnog plina za sve korisnike (građanstvo, industrija, ekstra povlašteni kupca i ugovorne obveze iz bivših vremena). Prirodni plin u Hrvatskoj ne može se smatrati energentom koji ovisi o tržnoj cijeni plina u okruženju.

Tvrtka INA tj. MOL je u prošle četiri godine dobila pravo za povećanje cijena od hrvatske države za 93% (bez novog poskupljenja). U tim godinama „izmuzla“ su se iz hrvatskog gospodarstva silna sredstva što bi odgovorna Vlada također morala uzeti u obzir.

Nije nam jasno kako se taj plin, kao hrvatsko prirodno bogatstvo , može kroz novu cijenu poklanjati Mađarima. S druge strane prvi potpredsjednik Vlade gosp. Čačić bombastično govori o prekidu poklanjanja neprerađenog drva iz hrvatskih šuma zemljama u okruženju i na toj osnovi najavljuje oporavak domaće drvne industrije.

Očigledno su tu za našu Vladu prisutna druga mjerila i uključeni drugi „igrači“.

Iako svi mašu potrebom za liberalizacijom tržišta plina (osobito INA) tržište u Hrvatskoj daleko je od liberalnog. I dalje su pod kontrolom cijene plina za kategorije potrošača za koje Vlada smatra da su bitnije od realnog gospodarstva. Povećanjem cijene plina INI tj. MOL-u na 2,75 Kn/ m3 Vlada je omogućila drugim dobavljačima koji su prije Odluke nudili cijenu ispod 2,13 Kn/ m3 da povećaju te ponude na 2,40-2,60 Kn/ m3. INI je tako omogućila da na legalan način ostvaruje golemi ekstra profit.

Također je nepoznato iz kojih je izvora gosp. Čačić dobio informacije o cijenama plina u okruženju i time dezinformirao Vladu i ishodio navedenu odluku (informacija iz Večernjeg lista 06.07.2012.). Odgovorno tvrdimo da su cijene za industrijske potrošače u okolnim zemljama slične onima o kojima smo informirali Ministarstvo gospodarstva za grupaciju TONDACH.

Zemlja  EUR/kWh            %

Hrvatska              0,043     100

Austrija 0,036 83

Mađarska           0,038     88

Slovenija             0,039     91

Srbija    0,034     79

Češka    0,030     69

Rumunjska         0,023     53

Novom cijenom je definitivno stavljena omča oko vrata domaćoj industriji. Prijeti nam daljnje otpuštanje ljudi, smanjivanje kapaciteta i gašenje ili preseljenje proizvodnje.

Hrvatska Vlada nema ni pritiska EU ni potrebe da prije 2013. god. tako drastično podigne cijenu plina industriji osim stalnog pritiska tzv. plinskog lobija koji naravno predvodi INA tj. MOL.

Kako je moguće da taj isti MOL TONDACH-ovim tvornicama u Mađarskoj prije ovog povećanja prodaje plin (koji uvozi) po 10% nižoj cijeni nego u Hrvatskoj? Sada će ta cijena biti oko 40% niža. Odgovor se sam po sebi nameće kada se zna da MOL u Hrvatskoj ostvaruje super zaradu na plinu.

Veliki dio hrvatske industrije je na koljenima i nije vrijeme da se dalje obmanjuje javnost prikrivanjem pravih razloga poskupljenja.

Nadamo se  da ćemo u idućim danima uspjeti uvjeriti Vladu u štetnost sporne odluke, koja je isključivo donesena radi interesa INE tj.. MOL-a i svih onih koji preko njih ostvaruju veliku korist na teret ostalog hrvatskoj gospodarstva.

http://zpress.hr/iznenadeni-izdani-i-ponizeni-reakcija-koordinacije-hrvatskih-industrijskih-potrosaca-prirodnog-plina/

Materijali