Ulaz za korisnike

Izolacija buke od koraka

|
Izolacija buke od koraka
 
Izolacija buke od koraka
Izolacija buke od koraka

Kod polaganja parketa, bilo plivajući ili velikoplošnim lijepljenjem, često se kao problem vremenom iskristalizira izolacija buke od koraka, često se ista jednostavno zaboravi. Kod plivajućeg polaganja parketa se nikako ne smije odreći izolacije buke od koraka, jer parket nije učvršćen za podlogu te prilikom hodanja nastaju zvukovi, koji vremenom sve više iritiraju.

Ti zvukovi se adekvatnom izolacijom mogu reducirati, jer izolacija sprečava direktan kontakt parketa s podlogom te tako čini podlogu za hodanje po parketu.

Izolacija buke od koraka je i u nekim drugim slučajevima vrlo poželjna, jer izjednačava sitne neravnine podloge, te nisu neophodne neke druge mjere. Osim toga izolacija buke od koraka predstavlja istovremeno i dodatnu toplinsku izolaciju. Nju ne treba smatrati primarno kao izolaciju, iako značajno štiti od prodora hladnoće iz podloge, kao pozitivan sporedni efekt.

Izolacija buke od koraka postoji u više različitih izvedbi. Za koju varijantu čete se odlučiti ovisi prije svega o postojećoj podlozi. Kod estriha za grijanje se preporuča primjerice uporaba izolacije buke od koraka u vidu PE-pjene, jer upravo s njom se postižu najbolji rezultati.

Kod novih estriha, mlađih od jedne godine te kod prostorija koje nemaju podrum, primjerice garaže, radi se o hladnim podlogama. U takvom slučaju se rabe takozvani alu- kaširani materijali, koji najbolje izlaze na kraj s različitim svojstvima podloge. Može se postaviti i dodatni sloj pluta, koji dobro izolira hladnoću podloge i vrlo je preporučljiv, naravno ukoliko pod tako neće biti predebeli. Osim toga postoji još puno mogućnosti izolacije buke od koraka, primjerice različite folije, koje se vrlo jednostavno učvršćuju na podlogu.

Kod velikoplošno lijepljenog parketa preporuča se prije svega prirodni materijal pluto, koji se bez problema lijepi na podlogu. Podloga od pluta ne mora biti deblja od oko 2 mm, osigurava osim izolacije buke od koraka i adekvatnu toplinsku izolaciju. Dakle u prostorijama je parketni pod zvučno izoliran, nema niti jeke od koraka niti toplinskih gubitaka. Parket se inače bez problema lijepi na pluto.

Materijali