Ulaz za korisnike

Izolacija ispod podnih obloga

|
Izolacija ispod podnih obloga
 
Izolacija ispod podnih obloga
Izolacija ispod podnih obloga

Isušiti ili zatvoriti, to je najčešće pitanje

Nedostatak vremena često vodi do toga da se prilikom postavljanja poda gube iz vida kriteriji kvalitete. Specijalna dodatna sredstva osiguravaju maksimum učinkovitosti.

Pomoćna sredstva iz laboratorija ne pomažu uvijek u praksi. Upravo zato se s tom činjenicom konfrontiraju oni koji su na gradilištu svakodnevno izloženi kritičkom oku investitora i projektanta. Bilo da se radi o parketarima ili keramičarima- dakle svim onima koji postavljaju podne obloge- za njih je rješavanje problema vlage na podlozi praktički cijeli život svakodnevni kruh. Projektanti i investitori skupo plaćaju da se brzo i učinkovito postavi suhi estrih. Jer sve što odstupa od konvencionalne ugradnje i što obećava ubrzano izvođenje radova investitor dobro plaća. Uvjeti na gradilištu često onemogućavaju sušenje estriha u predviđenom roku. Neugodna posljedica: vremenski plan se ne može održati. I upravo u tom trenutku sudionici često vide jedini izlaz: estrih treba zatvoriti u cilju zaštite prodoraa vlage iz podloge, njegovo postavljanje ne trpi odgađanja.

Industrija nudi čitav niz različitih proizvoda koji omogućavaju takav postupak. U branši je međutim navodno najučinkovitije sredstvo epoksid smola. Mora li uvijek biti dvokomponentna varijanta (EP)? Proizvođači materijala za polaganje podnih obloga nude čitav niz alternativa kao što su sistemi na bazi poliuretana (PU). Takvi sistemi imaju prednost što nisu tako tvrdi, dakle nose sobom odgovarajuću mjeru fleksibilnosti. EP-sistemi se nude kako s otapalima tako i bez otapala. Koji sistem će se upotrijebiti odlučuje se obično u svakom pojedinačnom slučaju na licu mjesta. Iskustveno pravilo kaže da sistemi koji sadrže otapala prodiru dublje u strukturu estriha te postižu bolje učvršćivanje. To se može uvijek vidjeti iz liste podataka proizvođača.

Sljedeća mogućnost „zatvaranja“ sastoji se u primjeni drenažne podloške koja se slobodno postavlja na vlažni estrih. Nakon toga se podna obloga čvrsto lijepi na tu podlošku.

Izvoditi vlagu u tlo

Tu se radi o plivajućem polaganju podne obloge. Iza toga se krije sljedeći princip djelovanja: Vlaga iz estriha izvodi se preko strukture kvržica na donjoj strani drenažne podloge prema vani, dakle u tlo ispod podne obloge. Još više sistema za zatvaranje nudi se za keramičare, oni recimo koriste izolacijske taloge (rijetke cementne materijale) kao i drenažne podloške.

Savjet iz prakse: tako je ispravno

Zatvaranje sistemima epoksid smole

 • Sistemi epoksid smola za zatvaranje higroskopnih i nehigroskopnih podloga s velikim ostatkom vlage prije polaganja podne obloge izvode se na sljedeći način:
 • Dvokomponentni epoksi se miješa prema uputama proizvođača u odgovarajućoj mješalici, zatim se preliju u vjedro te se još jedanput kratko promiješa.
 • Pri tome treba obuhvatiti i materijal u području zida i poda te također dobro promiješati.
 • Premaz prvog sloja za zatvaranje- 350 do 500 grama/po metru kvadratnom-nanosi se najlonskim ili plišanim valjkom ili nekim drugim odgovarajućim sličnim valjkom.

 • Proizvođači preporučaju dijelom i uporabu nazubljenih žlica za izglađivanje recimo B1. Valjkom se masa navlači ravnomjerno kako bi se generirao ravnomjerno zatvoreni sloj. Sloj za zatvaranje nanosi se u pravilu dva puta. Drugi premaz se nanosi kada je prvi sloj dovoljno suh da se preko njega može hodati, najkasnije 24 do 36 sati. Neki proizvođači savjetuju dodavanje pigmenta boje u drugi sloj kako bi se uočila moguća mjesta greške. Posljednji mokri sloj za zatvaranje posipa se velikoplošno kvarcnim pijeskom. Nakon stvrdnjavanja pijesak treba pokupiti metlom ili usisavačem. U svakom slučaju ne smije se koristiti estrih-pijesak ili mort-pijesak iz vanjskog područja gradilišta, jer ti materijali nisu pogodni za posipanje svježeg sloja epoksid smole s jedne strane zbog linije prosijavanja, s druge strane zbog povećanog sadržaja vlage.

 • Osim toga treba voditi računa o tome koliki sadržaj ostatka vlage (posreduje se pomoću CM-metode mjerenja) indicira podloga estriha odnosno podne obloge. Neki proizvođači daju maksimalan sadržaj ostatka vlage podloge između 5 i 6 CM-procenata. To je naravno determinirano prema vrsti podloge za polaganje, prema činjenici radi li se o zagrijavanoj ili ne zagrijavanoj estrih konstrukciji te je li estrih od kalcij-sulfata ili nekog drugog cementnog materijala.

 • Dakle ne može se paušalno reći može li se zatvoriti zagrijavana kalcij-sulfat- estrih konstrukcija sa sadržajem ostatka vlage od 5 CM-procenata. Vrlo brzo se u takvim slučajevima daje prednost sloju epoksid smole, kao sredstvu za rješavanje svih problema. Ukoliko izvođač nije siguran prije izvođenja radova zatvaranja svakako treba potražiti savjet tehničkog savjetnika proizvođača materijala za polaganje podnih obloga ili stručnog eksperta.

  Šest koraka do uspjeha

  Chek-lista
  Onaj tko se uslijed nedostatka vremena odluči za zatvaranje od vlage nedovoljno suhog estriha koji nije spreman za polaganje obloga treba se pridržavati sljedeće chek-liste:
 •  
 • 1. povećana vlaga u podlozi za polaganje podne obloge
 • 2. Izvođenje mjera za zatvaranje(najmanje dvostruko nanošenje premaza) prodora vlage iz podloge
 • 3. obavezno voditi računa o količini nanesenog premaza
 • 4. dovoljno posipavanje dobro osušenim kvarcnim pijeskom
 • 5. uporaba grundiranja u slučaju da se radi o nedovoljno higroskopnoj podlozi
 • 6. neophodna je veća količina sloja za izglađivanje žlicom

Materijali