Ulaz za korisnike

Izolacija podrumskog zida

|
Izolacija podrumskog zida - Foto: hygrosan.de
 
Izolacija podrumskog zida - Foto: hygrosan.de
Ako se podrum želi koristiti za prostor stanovanja, tada je potrebna izolacija podrumskog zida.

Kapilarni sustav za unutarnju izolaciju podrumskih zidova spriječavaju štete od vlage i plijesni. 

Podrumski zid toplinski zapakiran

Ako u podrumu trebaju nastati prostori za stanovanje, hobi soba ili gostinjska soba, tada izolacija podrumskih zidova osigurava dobru klimu stanovanja i troškove grijanja koji ostaju u okviru. Izolacija podrumskih zidova se može provesti izvana kao perimetarska izolacija, a to se onda ugrađuje zajedno s brtvom. Ako su podrumski zidovi izvana zabrtvljeni, tada se nudi unutarnja izolacija. Time si vlasnici kuće ušteđuju razotkrivanje podrumskih zidova za perimetarsku izolaciju. Međutim, kroz unutarnju izolaciju se gubi nešto podrumskog prostora.

Unutarnja izolacija: para nepropusno ili kapilarno 

Unutarnja izolacija podrumskih zidova može biti ili para nepropusna ili oblikovana kao takozvani kapilarni sustav. Najjednostavniji i najjeftiniji način unutarnje izolacije bi bila stojeća izgradnja s parnom branom, fleksibilnim izolacijskim materijalom i gipsanim pločama. Međutim, kod ovakve konstrukcije, baš kod starih gradnji, postoji rizik da se između izolacije i podrumskih zidova nakupi kondenzacijska voda koja bi uzrokovala oštećenja. 

Najnoviji razvoj unutarnje izolacije (ali s prosječnim troškovima od 100 do 130 eura po kvadratnom metru i najskuplje rješenje) su kapilarni sustavi. Oni ne ograničavaju isušivanje podrumskog zida, reguliraju klimu prostora i mogu smanjiti opterećenje vlažnoće, to znači da se vlažnost prvo upije a ispusti se tek kasnije u zrak u prostoriji. Tako izolacijske ploče spriječavaju štete od vlažnosti i plijesni. Kao izolacijski materijal su pogodne kalcij silikat ploče, izolacijske ploče od mineralne pjene ili PUR ploče sa specijalnim kapilarnim otvorima. Važno je da se ove izolacijske ploče zaljepe na podrumski strop cijelom površinom, tako da se uspostavi kapilarna veza sa zidom. Kod kapilarnih sustava se trebaju obavezno koristiti komponente kao baza žbuke, ljepilo, izolacijske ploče i ravna žbuka, jer su one ako se ukomponiraju zajedno djelotvorne. 

Nemojte zaboraviti kod izolacije granicu konstrukcije

Kod unutarnje izolacije podrumskog zida i graničnih unutarnjih zidova, nemojte zaboraviti podrumski strop i podrumske prozore. To se mora pažljivo povezati s izolacijom, unutarnji zidovi i podrumski strop sadržavaju takozvani rub izolacije. To znači da se izolacija mora provesti najmanje 50 centimetara dalje na unutarnjim zidovima i stropu, kako bi se spriječili toplinski mostovi. Zato se primijenjuje za sve mogućnosti izolacija podrumskog zida iznutra: Kao prvo se radi sveobuhvatna analiza supstance granje, pažljivo planiranje te pravi odabir sustava. Samo tako se mogu spriječiti vlažnost i štete od gradnje i plijesni. 

Materijali