Ulaz za korisnike

Izolacijske ploče perimetra

|
Izolacijske ploče perimetra
 
Izolacijske ploče perimetra
Izolacijske ploče perimetra

Izolacijske ploče perimetra su uglavnom jednoslojne i polažu se u gustim naslagama. U pravilu se vrši točkasto ljepljenje ljepilima na bazi bitumena i disperzija. Prema uputama proizvođača se ljepilo ravnomjerno nanosi na točke ljepljenja na stražnjoj strani ploče te se ploče polažu okomito na brtvljenje i pritiskaju. U području postamenta iznad terena moguće je dodatno klinčanje.

Izolacijske ploče se skladište na čistoj i ravnoj podlozi te se svakako moraju zaštiti od direktnog sunčevog zračenja. Ploče također treba ukloniti od otvorenog plamena i drugih zapaljivih izvora kao i od zapaljivih tekućina i materijala. Izolacijske ploče se obrađuju uobičajenim alatima za rezanje (pila, kater i sl.). Kosim rezanjem uzdužne strane ploče se ploča podešava priključnoj točci temelja na vanjskom zidu podrumu.

Na vrijeme treba provjeriti je li izolacijska ploča postojana na djelovanje otapala. U takvim slučajevima je isključena uporaba materijala koji sadrže otapala i omekšivače, dakle izolacija se lijepi bitumenskim ljepljivim masama koje ne sadrže otapala i koje se velikoplošno nanose na stražnju stranu izolacijskog elementa, recimo navanjski zid podruma koji se brtvi od prodora vlage prema EU normi 18195 "brtvljenje građevinskog objekta".

Na kraju se izolacijske ploče slažu i u području postamenta i na površini terena te se zaštićuju od mehaničkih oštećenja i UV-zračenja. To se osigurava primjenom odgovarajućih završnih profila. Završni profil ujedno štiti i drenažni sloj ploče perimetra od prljavštine, onečišćenja i začepljenja. Fleksibilna izvedba profila omogučuje uporabu različitih debljina izolacijskog materijala. Izolacija se konstruktivno formira iznad razine tla, na priključku prema zidovima prizemlja, tako da je spriječen nastanak nedopuštenih toplinskih mostova. U već montiranom stanju se isključuje mogućnost pomjeranja i klizanja. Kod slojevitog postavljanja i sabijanja građevinske jame punilima treba voditi računa o tome da se ne oštete termoizolacijske ploče, ukoliko je potrebno postavlja se građevinska zaštitna podloga.

Materijali