Ulaz za korisnike

Izrada drvenih prozora

|
Izrada drvenih prozora
 
Izrada drvenih prozora
Izrada drvenih prozora

Izrada drvenih prozora - Drvo je klasični materijal za prozorske konstrukcije. Drvo štedi energiju, prirodan je i obnovljiv materijal s višestrukim mogućnostima uporabe, a već se i dokazao u ugradnji prozora. Za razliku od proizvodnje prozorskih okvira od aluminija ili plastike nije potrebna proizvodnja sirovine.

Proizvedeni i konstruirani prema aktualnom nivou tehnike su drveni prozori stabilni, dugovječni građevinski elementi, postojanog oblika, koji osim toga posjeduju dobra građevinsko-fizikalna svojstva. Zbog svoje stabilne strukture drvo posjeduje visoke vrijednosti čvrstoće i da se lako obrađivati. Drveni prozori se mogu individualno oblikovati i dimenzionirati. Posjeduju dobra termoizolacijska svojstva te se u pogledu nepropusnosti, zvučne zaštite i mehaničkog naprezanja mogu ravnopravno nositi sa građevinskim elementima od drugih materijala za izradu okvira.

Drveni prozori se proizvode od europskih ili prekooceanskih vrsta drveta(npr. bor, smreka, mahagoni, hrast,ariš, oregon pine, meranti…). Odabir vrste drveta vrši se obično na osnovu već dokazanih vrsta drveta. Za prozore se koristi ili crnogorično ili bjelogorično drvo.U Njemačkoj se danas drvo reže samo u onoj mjeri, koliko se posadi novih nasada. Nekako se u praksi pokazalo da se za gradnju prozora uglavnom ipak koriste crnogorične vrste drveta. Primjena tropskih listopadnih vrsta u posljednje vrijeme stagnira. Drvo za prozore mora biti masivno i stabilnog oblika.Kako je drvo prirodni proizvod, često se javljaju i oscilacije u kvaliteti. One su uvjetovane klimatskim prilikama kao i prirodnim svojstvima rasta drveta(npr. razlike u boji, smola i sl.) Razlikuju se profili od punog drveta i lamelirani profili. Danas se češće rabe lamelirani profili, jer omogućuju bolju iskorištenost drveta kao sirovine.

Drveni prozori imaju vijek trajanja od 40 do 50 godina- primjeri iz nordijskih zemalja govore i o vijeku trajanja od preko 100 godina. Kako bi se što duže održale funkcionalna sigurnost i dugi vijek trajanja neophodna je stalna njega drvene površine. Obim ovisi o mnoštvu faktora, prije svega ovisi o uporabljenoj vrsti drveta, u sprezi sa sistemom zaštitnih premaza te naravno klimatskim opterećenjima, kojima su prozori izloženi. Što se tiče njihove postojanosti na djelovanje atmosferilija, neke vrste drveta su postojanije na djelovanje vlage, UV-zračenja kao i pojavu gljivica i insekata. Takve vrste drveta zahtjevaju manji obim njege i održavanja. U pravilu se drveni prozori moraju lazirati svake dvije godine, lakirati svakih 5 godina

Prednosti:

  • dobra stabilnost
  • dobra građevinsko-fizikalna svojstva
  • dugi vijek trajanja
  • veliki izbor boja
  • veliki izbor oblika u svakoj veličini i izvedbi
  • ekološki prihvatljivi
  • daju ugodnu atmosferu stanovanja

  • Materijali