Ulaz za korisnike

Izrada vitraja

|
Izrada vitraja
 
Izrada vitraja

Izrada vitraja je vrlo složena umjetnička tehnika koja zahtijeva profesionalan pristup i predanost izradi. Materijali za izradu vitraja su vrlo skupi, specifični i ne proizvode se u Hrvatskoj, stoga je preciznost izrade presudna za uspješan tehnološki proces.

Vitraj u svojoj osnovnoj formi sačinjavaju izrezani i toplinski obrađeni komadi obojanog stakla koji su olovnim H profilom povezani u jednu cjelinu u skladu s idejnim likovnim rješenjem. Toplinska obrada stakla obuhvaća različite tehnike pigmentiranja staklenih površina prije pečenja, što uključuje korištenje neprozirne pigmentacije, tonalitarne pigmentacije i pigmentacije u boji. Sve tri pigmentacije se paralelno i specifično koriste za izradu svakog pojedinog komada stakla, kako bi se umjetničko djelo, najčešće umjetnička slika, a koje služi kao osnova ili podloga za izradu vitraja vjerno prenijelo na konstrukciju. Postoje nekoliko načina izrade vitraja no osnovni koraci su isti: prvo treba u potpunosti točno izmjeriti veličinu otvora koji s vitrajem treba zatvoriti. Sama tema vitraja određena je u ovisnosti s lokacijom i namjenom vitraja te temom ili porukom koju želi preko vitraja prenijeti naručitelj. Tradicionalni, narativni vitraji uglavnom prikazuju neki slijed događaja, a figurativni vitraji prikazuju redove svetaca ili neke druge ljude, odnosno pojave. Vitraji ponekad uključuju i neki tekst, vjersku poruku i slično, a ponekad i ime naručitelja, odnosno često darovatelja. Prilikom izrade vitraja, majstor staklar u obzir mora uzeti mnogo faktora, kao što su dizajn vitraja, struktura prozorskog otvora, materijal za izradu vitraja tj. vrste stakla koja su dostupna za izradu te samu tehniku izrade. Za svaki vitraj izrađuje se crtež u punoj veličini vitraja na kojem se potom određuju pozicije olovne vodilice koje povezuju stakla. To je veoma bitno, jer one povezuju stakla u cjelinu tvoreći stabilnu konstrukciju. One su važne kako se vitraj ne bi raspao ili oštetio.

Također, važno je i to da ih ne bude previše na vitraju kako bi stakla i boja što više došli do izražaja. Nakon izrade plana vodilica, iz crteža se sijeku i označavaju komadi papira koji će poslužiti kao predložak ili šablona prema kojemu će se rezati stakla od kojih će vitraj biti sačinjen. Izrezano staklo odgovarajućeg tipa potom se sortira i detaljno obrađuje kako bi se svi dijelovi vitraja optimalno uklapali u cjelinu. Obrađeni komadi stakla se dodatno bojaju i patiniraju, te se na njih docrtavaju vrlo sitni detalji kao što su oči ili prsti prikazanih likova. Sam proces je dugotrajan i mora biti pedantno odrađen. Svaki se komad stakla u peći mora peći i nekoliko puta - po jednom za svaki sloj boje. Nakon što su komadi stakla za vitraj izrezani i obojani, slaže ih se u profilirane olovne okvire, koji se nakon toga zaleme ručnom lemilicom. Poslije izrade vitraj se posebnom tehnikom postavlja u središnji prostor između dvije staklene plohe uz korištenje aluminijskih izo letvica, izrađuje se troslojno izo-staklo s vitrajem u središnjem dijelu te nakon toga transportira i postavlja u prozorski otvor. Dakako, ovaj završetak s izo kombinacijom radi se tek posljednjih tridesetak godina.

Izvor: PRO Gradnja

Materijali