Ulaz za korisnike

Izumi riječke tvrtke olakšali život zaštitarima u cijeloj regiji

|
Izumi riječke tvrtke olakšali život zaštitarima u cijeloj regiji
 
Izumi riječke tvrtke olakšali život zaštitarima u cijeloj regiji
Sve velike tvrtke koje se bave tjelesnom zaštitom na prostoru bivše Jugoslavije koriste softvere za nadzor koje je razvila riječka tvrtka Alarm automatika

Boris Popović i Branimir Vuković u zadnjem semestru na zagrebačkom fakultetu elektrotehnike 1989. godine studirali su alarmne sustave. Učinilo im se zanimljivim pa je Popović za temu diplomskog rada izabrao prijenos videosignala, a Vuković temu dojave požara. U tom su vremenu pokrenuli tvrtku Alarm automatika koja se bavi sigurnosnim sustavima. Danas osim središnjeg ureda u Rijeci imaju i urede u Splitu, Zagrebu, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji.

Najveći u regiji

"Plan nam je da svake godine otvorimo ured u jednoj zemlji. Prva je na redu Mađarska. Gotovo smo bili otvorili ured, ali nam je direktora ureda uzela velika internacionalna korporacija kojoj mi ipak ne možemo parirati", govori Popović s kojim smo razgovarali u njegovu zagrebačkome uredu. Već su, kaže, počeli uređivati prostorije kad im je otkazao potencijalni direktor, no u planu sada imaju drugog čovjeka. U Srbiji su, nastavlja Popović, bili kupili tvrtku, u Crnoj Gori su ušli u partnerstvo s lokalnom tvrtkom. U početku su dijelili vlasništvo 50:50 posto, ali su na kraju otkupili njihov dio. Od dugogodišnjeg partnera planiraju otkupiti i tvrtku u Rumunjskoj. Popović se nada se da će za sedam, najkasnije deset godina Alarm automatika poslovati na tržištu za sto milijuna ljudi. "U početku smo samo ugrađivali alarme. Onda smo vidjeli da u tom poslu već postoji puno malih firmica i da to nije posao koji bi nas zadovoljio. Onda smo se okrenuli distribuciji hardvera i softvera za alarmne sustave", prisjeća se Popović. Alarm automatika i danas ugrađuje alarmne i vatrodojavne sustave, videonadzor, sustave kontrole pristupa i evidencije radnog vremena, zaštite artikala i razne sustave komunikacije poput interfona. Svoju stvarnu prednost vide u samostalnom razvijanju softvera. U toj su kategoriji najveći u regiji, tvrdi Popović. "Sve veće zaštitarske tvrtke koje se bave tjelesnom zaštitom koriste hardver i softver koji smo im mi isporučili", hvali se Popović dok pokazuje uređaje koji nas okružuju u prostoriji.

Razvoj softvera

Popović posebno ističe razvoj softvera koji zaštitarskim tvrtkama omogućava da sve što nadziru prate 24 sata dnevno preko jednoga središnjeg uređaja. Osim što prema potrebi alarmira, taj uređaj dojavljuje i sve neuobičajene promjene, poput većeg podizanja temperature ili izljeva vode. Za razvoj ovog softvera Alarm automatika je nagrađena Zlatnom kunom za inovaciju. Riječ je o računalnom programu ABSistemDC (NG), namijenjenom prijemu i obradi događaja u dojavnim centrima. Sastavni dio programa je i inovativan, patentirani modul "videoverifikacije signala alarma". Integriran sa sustavima videonadzora u dojavnom centru, automatski diže sliku iz zone u kojoj je detektiran alarm. Dežurni čuvar u dojavnom centru odmah može provjeriti je li riječ o lažnom ili pravom alarmu. Riječ je o najviše korištenom softveru u zaštitarskim dojavnim centrima u Hrvatskoj i regiji. Osim zemalja u kojima Alarm automatika ima svoje urede posluju još i sa Slovačkom, Mađarskom, Rumunjskom, Bugarskom, Ukrajinom i Albanijom.

www.poslovni.hr

Materijali