Ulaz za korisnike

Javni prostor, javna stvar… javni prostor, NAŠA stvar!

|
Javni prostor, javna stvar… javni prostor, NAŠA stvar!
 
Javni prostor, javna stvar… javni prostor, NAŠA stvar!
Javni prostor, javna stvar… javni prostor, NAŠA stvar!

Što je zapravo javni prostor? Je li on javna ili pak naša stvar, stvar svakoga od nas, naša briga, a ponekad i naš problem? Res publica, cosa nostra…? Na tu će se temu razgovarati na 4. Hrvatskom forumu o održivoj gradnji, u subotu, 13. studenog na Građevinskom fakultetu u Zagrebu.

Forum je mjesto okupljanja i razmjene mišljenja. Organizatori žele potaknuti sudjelovanje i izražavanje -> osim tradicionalnog postavljanja pitanja putem mikrofona, organizatori su predvidjeli mogućnost sudjelovanja putem SMS (091 7603 228) i Twitter poruka (#odrzivagradnja).

4. Hrvatski forum o održivoj gradnji, pod visokim je pokroviteljstvom Predsjednika Republike, te pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša, prostornog planiranja i uređenja, a započet će gostom iz Srbije: arhitekt dr. sc. Vladimir Macura govorit će o projektu Romska Mahala: unapređenje uvjeta življenja siromašnih stanovnika ''divljih'' gradskih naselja.

Nakon toga slijedi panel diskusija: Kako definiramo mjesto na kojem se proteže javni prostor? Kako pak točku na kojoj prestaje njegovo područje? Kako definiramo sadržaje koji su mu primjereni? Ponašanje u i na njemu? Promišljanja i svoje odgovore na ta pitanja, a i na SMS ili Twitter pitanja publike, dat će sudionici panel diskusije:

Zašto se projekt Romska Mahala ne realizira? bit će uvod u panel diskusiju kojeg će dati Vladimir Macura. Bajro Bajrić, predsjednik hrvatske udruge Romi za Rome, nadovezat će se s iskustvima iz Hrvatske: tko odlučuje, kako sudjeluju, zašto uspijevaju (ili ne uspijevaju). Da ne bi ostavili nedorečeno: i slijepe osobe koriste javni prostor onoliko koliko mogu - Vojin Perić, voditelj kazališta slijepih i slabovidnih ''Novi život'', posvjedočit će koje su to prepreke s kojima se susreću (npr. koliko mu je lako bilo doći u dvoranu Građevinskog fakulteta). Žarko Puhovski, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, najavio je desetak teza, od kojih izdvajamo: ” ...javni prostor čini grad zajednicom ljudi, a ne izložbom građevina.” Da li oni kojih se to najviše tiče - građani - mogu i znaju sudjelovati u procesu donošenja odluke?" – na tu će temu polemizirati Ognjen Čaldarović, profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Značaj i uloga javnog prostora u procesima razvoja grada jedna je od važnih tema u edukaciji studenata arhitekture. Sanja Gašparović, profesorica na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, sa studentima je kroz istraživanja na kolegijima Pejsažnog planiranja i Perivojnog oblikovanja razvila koncepte koje će prikazati na forumu.

Vedrana Likan, direktorica tvrtke Colliers International i potpredsjednica Savjeta za zelenu gradnju u Hrvatskoj, dat će odgovore na pitanja, od toga „tko su ključni – financijski, zakonski ili znanstveni čimbenici u zelenoj gradnji u Hrvatskoj?“, do toga „što je potrebno, a što dostupno danas da bi svoj postojeći ili novi objekt učinili „zelenijim“?“ te ultimativno „zašto bi uopće promišljali ideju da gradimo zeleno?“.

* * * * * * *

Za organizatore: Julija Škoro, telefon: 052 876 802, mobitel 098 299 172 e-mail: julija.skoro@holcim.com (www.holcim.hr)

Materijali