Ulaz za korisnike

Jednokrilno sigurnosno staklo (ESG)

|
Jednokrilno sigurnosno staklo (ESG)
 
Jednokrilno sigurnosno staklo (ESG)
Jednokrilno sigurnosno staklo (ESG)

Jednokrilno sigurnosno staklo (ESG) - ESG staklo se dobiva specijalnim proizvodnim procesom. Staklo je postojano na udarce i može izdržate udarce loptom i čekićem.

ESG je termički prednapeto staklo.

Prednapetost se postiže termičkom obradom stakla. Proces proizvodnje ESG stakla sastoji se od brzog i ravnomjernog zagrijavanja staklene ploče na temperaturi preko 600 °C te zatim jednako brzog hlađenja upuhivanjem hladnog zraka. Karakteristična raspodjela napona u jednokrilnom sigurnosnom staklu utječe na to da su vanjske površine prema jezgru pod tlačnim naponom, stvarna jezgra međutim pod vlačnim naponom. Oba napona moraju biti međusobno uravnotežena, jer se samo tako može postići stabilnost, koja osigurava sigurnosna svojstva ESG stakla.

Za razliku od uobičajenih vrsta stakala, koja se u slučaju pucanja raspadaju u oštrobridne krhotine stakla, kod pucanja ESG stakla nastaje razaranjem ravnoteže napona gusto pletena mreža sitnih tupih komadića, koja znatno smanjuje opasnost od ozljeđivanja.

Osim ovog sigurnost svojsta ESG staklo ima još čitav niz prednosti:

  • Povećanu čvrstoću na progib 50 N/mm2 nasuprot 30 N/mm2 float-stakla
  • Povećanu čvrstoću na udarce i udare prema DIN 52337 (pokus udracem njihanja)
  • Izrazitu postojanost na temperaturne oscilacije 150 K umjesto 40 K kod normalnog float stakla

    ESG staklo se može dobiti i u izvedbi s ornamentima. Otvori i izrezi u staklu se moraju izvesti prije konačnog otvrdnjavanja.

  • Materijali