Ulaz za korisnike

Jednoslojne ploče iz drvene vune

|
Jednoslojne ploče iz drvene vune
 
Jednoslojne ploče iz drvene vune
Izolacijske se ploče od drvene vune, povezane najprije magnezitom, a kasnije cementom, više od 80 godina tradicionalno primjenjuju u graditeljstvu za toplinsku i zvučnu izolaciju i i apsorpciju zvuka.

Proizvodnja ovih ploča popularno poznatih kao «heraklit« počela je u Austriji, da bi se vrlo brzo proširila po Europi a potom i na ostale kontinente. Osnovne su sirovine: drvo, koje se dobiva iz sječe kada se prorijeđuju šume, tzv »celulozno drvo», cement i odgovarajući dodaci.

Drvena se vlakna impregniraju i zatim cementom povežu i formiraju u ploče te postaju otporna na bubrenje, insekte, trulenje, upijanje vode, a značajno se poboljšava i otpornost na vatru. Ispitivanjem je dokazano da se ova svojstva još godinama nakon proizvodnje poboljšavaju.

Ove su izolacijske ploče bile dugo godina među vodećim izolacijskim materjalima na tržištu, a unatoč pojavi sintetskih pjenastih izolacijskih ploča pa tako i kombi ploča, još se primjenjuju u graditeljstvu, posebice one sa finijim vlaknima, kao vidljive ploče u unutrašnjim prostorima u svrhu apsorpcije zvuka.

Do usvajanja europskih normi EN većina zemalja je za ocjenu kvalitete koristila normu DIN 1101:1989, a sada se kvaliteta ovih ploča ocjenjuje temeljem EN 13168, što je i Hrvatska prihvatila kao HRN EN 13168 i jedino prema ovoj se normi ocjenjuje kakvoča ovih proizvoda.

Materijali