Ulaz za korisnike

Jeftino i kvalitetno

|
Stan kao univerzalno pravo - Unutrašnjost kuće od bambusa
 
Stan kao univerzalno pravo - Unutrašnjost kuće od bambusa
Stan kao univerzalno pravo

Prikazane su kuće od bambusa za beskućnike u Hong Kongu i posebne drvene modularne kuće za mlade u Londonu, a posebnost im je da se mogu međusobno kombinirati

Stanovanje je osnovna čovjekova potreba, a njezino je podmirivanje složen proces i ovisi o političkim, socijalnim i gospodarskim prilikama pojedine zemlje. Pravo na kvalitetan stan, koji si pojedinac može priuštiti i koji je pristupačan, univerzalno je ljudsko pravo. U ostvarivanju prava na stan posebno su ugrožene osobe s invaliditetom, osobe bez zaposlenja, obitelji s djecom i mlade obitelji. Donosimo dva prijedloga za rješavanje stambenog pitanja ugroženih kategorija stanovništva na različitim stranama svijeta.

Domovi za smještaj beskućnika

U pokušaju da olakša nedaće beskućnika koji žive u Hong Kongu i drugim gradovima širom jugoistočne Azije, arhitektonski biro Affect-T nedavno je projektirao prototip malene kuće od bambusa. Predloženo je da ti mali domovi služe kao privremeno sklonište dok njihovi stanari ne osiguraju stalan smještaj, a mogu biti postavljeni pokraj drugih stambenih jedinica kako bi se formirale male zajednice u napuštenim industrijskim zgradama. Dvokatni dom od bambusa ima samo 15 m2 i uključuje dnevni boravak, čajnu kuhinji, kupaonicu, sklopivi stol za blagovanje i radni prostor te dio za spavanje.

Domovi različite veličine mogu se međusobno kombinirati i tako formirati veće površine za prigode poput zajedničkog objedovanja, organizaciju zabava ili za obrazovanje.

Ideja je da se brojne stambene jedinice kombiniraju i grupiraju što ih čini pogodnim za pojedince, parove ili cijele obitelji. Individualni će domovi imati odvojene priključke za vodu i struju te posebno mjesto za odlaganje otpada, dok će povezane grupe dijeliti hlađenje i grijanje te će biti zaštićene od vremenskih nepogoda industrijskim strukturama u kojima će biti smještene. Modularnost će tranzicijskoga stambenog sustava ovisno o potražnji utjecati na rast ili smanjivanje broja jedinica.

Više na www.casopis-gradjevinar.hr

 

Materijali