Ulaz za korisnike

Jones Lang LaSalle – stanje na domaćim tržištima nekretnina odredit će nogometnog prvaka Europe!

|
Jones Lang LaSalle – stanje na domaćim  tržištima nekretnina odredit će nogometnog prvaka Europe!
 
Jones Lang LaSalle – stanje na domaćim tržištima nekretnina odredit će nogometnog prvaka Europe!
Istraživanje tržišta nekretnina (iz kojeg su se povukle paralele sa zbivanjima na nogometnim terenima) uoči početka prvenstva otkriva da je Portugal taj koji će polučiti uspjeh na Euru 2012

Robert Stassen, voditelj tima za istraživanja tržišta kapitala za EMEA regiju (Europu, Bliski istok i Afriku), tvrtke Jones Lang LaSalle rekao je: Dok će sve oči diljem svijeta biti usmjerene u nogometne superzvijezde poput Ronalda, Rooney-a i Robbena-a, detaljnijom analizom ustroja tržišta nekretnina u pojedinim zemljama otkrivaju se neki zanimljivi obrasci u rezultatima prošlih prvenstava.

Odnosno,  događanja na tržištu nekretnina možemo prenijeti na nogometne terene i na osnovu njih predvidjeti plasman pojedinih reprezentacija. To bi mogla biti čista nogometna fantazija, no mogla bi i pomoći onima koji se trude predvidjeti rezultate, ali i demonstrirati važnost razumijevanja svega onoga što se događa na tržištu nekretnina.

Istraživanje tržišta nekretnina uoči početka prvenstva otkriva uspjeh Portugala na Euru 2012

Predviđanja Jones Lang LaSalle-a za Euro 2012:

GRUPA  A – Povijesno gledano, zemlje koje su imale više stope prinosa od industrijskih i skladišnih nekretnina, ostvarile su bolje rezultate i uspjele doći do završetaka prvenstava. Ako u obzir uzmemo dvoznamenkaste stope prinosa ostvarene od industrijskih nekretnina u Rusiji, te njihov porast u Grčkoj u proteklih 12 mjeseci, za očekivati je da će Poljska i Češka izgubiti u prvoj fazi natjecanja.

GRUPA B – Tijekom prošlih europskih prvenstava zemlje s višom stopom nepopunjenosti prostora u uredskim objektima bile su na vrhu svojih skupina. Sukladno velikom broju planiranih projekata te niskom razinom ostvarenih zakupnina, očekuje se da će Portugal i Nizozemska sa stopom od nepopunjenosti od 12%, odnosno 17% trijumfirati nad Danskom i Njemačkom gdje su stope nepopunjenosti uredskih prostora 10%, odnosno 8 %.

GRUPA C – Gledajući unatrag, zemlje s višim kapitalnim vrijednostima uredskih objekata i višim zakupninama pokazale se su se kao najbolje na nogometnom terenu. Ako se ovaj trend zadrži i u 2012., Španjolska, trenutno na vrhu liste FIFA-ine svjetske liste, neće se uspjeti plasirati u daljnje natjecanje. Hrvatska će biti na vrhu skupine, dok će Italija zauzeti drugo mjesto unatoč problemima zbog nedavnih glasina o namještanju utakmica u domaćoj ligi, a Irska će biti izbačena iz utrke za naslov prvaka.

GRUPA D – Zanimljivo, zemlje s nižom stopom povrata kapitala uloženog u maloprodajne prostore pokazale su se kao dobre na nogometnom terenu. Duži period štednje u većini europskih zemalja doveo je do smanjenja broja potrošača, utječući samim time i na rezultate tržišta maloprodajnih prostora. Pozitivna potrošačka klima u Švedskoj sugerira da bi mogli izgubiti od Engleske i Francuske, gdje se predviđa niža stopa povrata, što vrijedi i za Ukrajinu.

Predviđanja – faza eliminacije

Četvrtfinale: Prva eliminacijska faza već je određena rastom kapitalne vrijednosti na tržištu  industrijskih nekretnina. Zemlje s najjačim rastom stizale su sve do polufinala. Rast  industrijskog sektora u Srednjoj i Istočnoj Europi  sugerira da će Rusija i Hrvatska eliminirati Nizozemsku i Francusku, koje imaju razvijenija tržišta. Unatoč stagnaciji, za Englesku će i to biti dovoljno da prođu do polufinala, s obzirom na pad kapitalnih vrijednosti na talijanskom tržištu. Utakmica između Portugala i Grčke bit će neizvjesna, no prognoze su nešto povoljnije za Portugal.

Polufinale: Zakupnina za vrhunske uredske prostore bila  je odlučujući  faktor u ovoj fazi prethodnih prvenstava, pa su zemlje s tržištem koje je više bilo naklonjeno korisnicima prostora uspjele doći do završne faze. Nedostatak ponude utječe na porast zakupnina u središtu Londona, što sugerira da će Engleska sa zakupninom vrhunskog uredskog prostora od preko 1.200 € po m² godišnje, izgubiti od Portugala, gdje je zakupnina 200 € po m² godišnje.  Značajan porast zakupnina u Moskvi tijekom 2011., ukazuje da će konačni hrvatski uzlet započeti eliminacijom Rusije.

FINALE: Što se tiče skupine D, temeljem prijašnjih rezultata, stanje na tržištu maloprodajnih prostora određivalo je pobjednika.  Međutim, u ovom slučaju  zemlje sa višim zakupninama za vrhunske lokacije bile su one koje su pobjeđivale i postajale prvacima. Iz ovoga se da zaključiti da će finalna utakmica biti teška borba, s obzirom da su zakupnine na vrhunskim lokacijama u Hrvatskoj i Portugalu 1.020€, odnosno 1.080€ po m2 godišnje .Prema ovome, Portugal bi trebao odnijeti pobjedu u tijesnoj utrci i biti za jedno mjesto bolji od svog plasmana na prvenstvu 2004.

Netom prije početka EURA 2012. istraživanje tržišta nekretnina predviđa trijumf Portugala

Robert Stassen, voditelj tima za istraživanja tržišta kapitala za EMEA regiju (Europu, Bliski istok i Afriku), tvrtke Jones Lang LaSalle rekao je:

Unatoč teškoj ekonomskoj situaciji i prognozi pada BDP-a u slijedećih nekoliko godina iza Portugala je povijest dobrih rezultata na europskim prvenstvima. Došli su do četvrtfinala 2008., bili su drugoplasirani 2004. te polufinalisti 2000. Očekujemo da će ovaj put ostvariti još bolji rezultat.

Zanimljivo je kako analiza tržišta nekretnina daje neke iznenađujuće rezultate - prognozira loš plasman vodećem europskom i svjetskom prvaku Španjolskoj, te favoritu prvenstva Njemačkoj, koje su rangirane na 1. i 2. mjestu FIFA-ne ljestvice. To vodi do zaključka da je svjetsko tržište nekretnina, kao i nogomet, uistinu igra s dva poluvremena.

O Jones Lang LaSalleu

Jones Lang LaSalle (u kotaciji njujorške burze pod oznakom JLL) je tvrtka za pružanje financijskih i savjetodavnih usluga specijalizirana za područje nekretnina. Tvrtka nudi integrirani skup usluga, koje stručni timovi širom svijeta pružaju klijentima koji žele postići dodanu vrijednost od činjenice da su vlasnici, korisnici ili investitori u nekretnine. S globalnim prihodom od više od 2,9 miljardi USD, Jones Lang LaSalle je na usluzi klijentima u 70 zemalja, na više od 1000 lokacija u svijetu, uključivo 200 korporacijskih ureda. Tvrtka je tržišni lider u djelatnosti usluga upravljanja nekretninama i korporativnom upravljanju objektima, sa portfeljem od približno 180 milijuna m2 širom svijeta. LaSalle Investment Management, društvo koje upravlja investicijama, je jedno od najvećih i najraznolikijih društava te vrste na polju nekretnina, s više od 45,3 milijarde dolara vrijednosti imovine kojom upravlja. Za više informacija molimo posjetite naše web stranice:  www.joneslanglasalle.com.

Materijali