Ulaz za korisnike

Joras i društvo grade u Hrvatskoj s dozvolom iz Pirana!

|
Ova slika trenutno nije pronađena
 

MLINI - Na ruševnoj zgradi nekadašnjeg izviđačkog doma s lijeve strane kanala sv. Odorika, na području Mlina poznatom po ekscesima Joška Jorasa, nedavno se pojavio plakat s imenima investitora koji je namjeravaju rekonstruirati i ondje urediti apartmane.

Uz Jorasa, ostali su investitori Anton Škof, Ana Kalc Hafner, Katarina Ovca Smrkolj, Gabriela Šertel, Jožef Klabjan i IS d.o.o. Navedeno je i da im je građevinsku dozvolu izdala nadležna služba u Piranu 13. prosinca prošle godine te da se radi o čestici 3869 katastarske općine Sečovlje. Na hrvatskoj se strani ona vodi pod brojem 2444 u katastarskoj općini Kaštel, kao društveno vlasništvo koje ima pravo koristiti nekadašnja Općina Buje, što jasno govori da se radi o vlasništvu Republike Hrvatske. Na obje se strane pak navodi isti podatak - da se radi o zgradi i oranicama. Na mjestu događaja zatekli smo jednog od investitora - Antona Škofa, koji živi nedaleko od sporne nekretnine i koji je potvrdio da će uskoro početi uređivati četiri apartmana za stanovanje. Svakako to moraju učiniti prije polovice prosinca, rekao je, jer će im u suprotnom isteći građevinska dozvola. Istaknuo je da se radi o slovenskom teritoriju te dodao da to može potkrijepiti papirima koji sežu u 1818. godinu, kada su se počeli voditi katastarski dokumenti te da je katastarska općina Kaštel uvedena tek 1992. - Zgradu i okolno zemljište kupili smo od portoroške firme Pinija, koja je to kupila od koparskog Maka. Ranije je nekretninom gospodarila Općina Piran, preuzevši je uslijed agrarne reforme od Josipa Krizmana, koji je bio optant, a još prije je vlasnik bio izvjesni Gabrieli, ispričao je.

Neviđena drskost

O kupnji nekretnine, s koje su ranije pokradeni kameni dijelovi oko prozora i vrata, naš je list već pisao u listopadu prošle godine navodeći da su tada nepoznati vlasnici (osim Jorasa) članovi nacionalističke Civilne inicijative za pravednu granicu u Istri, koja bi po njima trebala teći uz rijeku Mirnu, te da je prema nekim izvorima u posao kupnje i adaptacije ušao i Janez Podobnik, koji planira ondje otvoriti ured svoje stranke. Novi razvoj događaja u Gradu Bujama, koji nadzire problematično područje i, budući da nema ingerencije, uredno obavještava nadležne o svim novim činjenicama (nakon čega se ništa nije promijenilo), izazvao je vrlo oštre reakcije. - Takve drskosti nisu se događale ni prije deset godina kad su odnosi sa Slovenijom bili lošiji nego danas. S obzirom na trenutno stanje upitno je što se zapravo događa između Hrvatske i Slovenije! Do konačnog rješavanja delikatnog pitanja ovog pograničnog područja Općina Piran bi se trebala suzdržati od takvih provokacija, odlučna je bujska gradonačelnica Lorella Limoncin Toth. Koliko su ovdašnji stanovnici senzibilizirani i umorni od konstantnih problema uz Dragonju, govori i činjenica da su Grad o plakatu na bivšem izviđačkom domu informirali upravo neki od njih, slijedom čega su situaciju snimili komunalni redari te je odmah pozvana inspekcija koja je, doznajemo, već obavila uviđaj na terenu. Jedan nam je mještanin ispričao da mnoge za taj idilični krajolik vežu lijepe uspomene jer su kao izviđači ondje godinama kampirali, istraživali prirodu, pecali i učili različite vještine, pa ih zato još više boli činjenica što si danas netko prisvaja to područje.

Rušenje dviju građevina?

U međuvremenu je početkom ožujka Uprava za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, pazinska područna jedinica Sektora inspekcijskog nadzora, izdala zaključak o dozvoli izvršenja kojim je rješenje o uklanjanju dviju bespravnih građevina Antona Škofa i Janje Mišić od kraja prošle godine postalo izvršno 15. veljače. Navedeno je da će se rušenje provesti nakon 15. travnja, a provedbu će osiguravati ovlašteni policijski službenici. Škof je rekao da će se svim snagama boriti protiv nanesene mu nepravde, obratiti se i europskim institucijama, te da je istina da je njegova kućica izgrađena na slovenskom poljoprivrednom zemljištu (za koje je inspekcija utvrdila da je u zemljišnim knjigama Općinskog suda u Bujama upisano kao vlasništvo Republike Hrvatske), ali na mjestu gdje je i ranije postojao čvrsti objekt. Potkrijepio je to činjenicom da za okolno obrađivano zemljište dobiva poticaje iz Europske unije u čemu s 20 posto sudjeluje Slovenija. Isto je objašnjenje dao za započetu građevinu Janje Mišić na zemljištu koje su kupili od privatnika i koje trenutno posjeduju u idealnim dijelovima, za što su poreze platili u Sloveniji, a ove im je godine stigla i uplatnica za porez na imovinu. Za detalje o oba problema pitali smo glasnogovornicu Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, koja je obećala da će već danas zatražiti podatke od nadležnih inspektora. Kristina FLEGAR Izvor: Glas Istre www.glasistre.hr

Materijali