Ulaz za korisnike

Josip Švenda novi predsjednik HSGI

|
Josip Švenda novi predsjednik HSGI
 
Josip Švenda novi predsjednik HSGI
Na redovitoj 41. izbornoj skupštini Hrvatskog saveza građevinskih inženjera (HSGI) održanoj u Iloku na mjesto novog predsjednika te organizacije izabran je Josip Švenda, inače predsjednik Uprave čakovečke građevinske tvrtke TEAM d.d.

Josip Švenda je rođen 1952. godine, a diplomirao je na zagrebačkom Građevinskom fakultetu 1977. godine. Nakon fakulteta zaposlio se u GK "ZAGORJE" Varaždin gdje je radio do 1978. godine na montaži konstrukcija. Od 1978. do 1990. godine radio je u GK "MEĐIMURJE" Čakovec u više radnih organizacija na poslovima: konstrukter-projektant, voditelj gradilišta, voditelj tehničke pripreme, rukovoditelj područja – Zagreb, zamjenik direktora visokogradnje, direktor "Metalnih konstrukcija". Godine 1991. osnovao je građevinsko poduzeće "TEAM" d.d. čiji je većinski vlasnik i predsjednik Uprave, a koja danas zapošljava 330 djelatnika.

Dugi niz godina je aktivan u strukovnim udrugama, član Izvršnog odbora Društva građevinskih inženjera i tehničara Međimurja (bio je i predsjednik), član predsjedništva Udruge za organizaciju građenja, jedan od potpredsjednika HSGI-ja, a aktivan je i u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) kao član predsjedništva Udruge poslodavaca graditeljstva, te GSV-u Međimurske županije. Također, trenutačno obnaša i dužnost predsjednika Gospodarsko interesnog udruženja Međimurski graditeljski grozd (MGG) .

HSGI trenutačno udružuje približno tri tisuće diplomiranih građevinskih inženjera, građevinskih inženjera i građevinskih tehničara u 18 aktivnih temeljnih društava i u sedam strukovnih društava. Temeljna društva djeluju u svim većim hrvatskim gradovima i u središtima u kojima je građevinarstvo tradicionalno jaka industrijska grana. Temeljni ciljevi ovog strukovnog udruženja su okupljanje inženjerskih građevinskih udruga radi unapređivanja graditeljske struke i promicanja etike inženjerskog poziva, koordiniranje rada članica te briga o stručnom usavršavanju članova.

- Čast mi je biti na čelu strukovne udruge građevinskih inženjera u Hrvatskoj. Tijekom cijele svoje poslovne karijere zalagao sam se za načela struke i sve svoje poslovne aktivnosti izvršavao u skladu s tim načelima. Uvođenjem cjeloživotnog obrazovanja HSGI i strukovne građevinske udruge dobile su puni smisao postojanja i u predstojećem razdoblju mogu biti vrlo velik čimbenik podizanja kvalitete graditeljske struke. Formirali smo komoru građevinskih inženjera projektanata i nadzora, a preostaje nam da okupimo i voditelje gradilišta– rekao je Josip Švenda, novoizabrani predsjednik HSGI-ja.

Materijali