Ulaz za korisnike

Jubilarna, 15. godišnjica uspješnog djelovanja Udruge Upravitelj

|
Foto: fgk.de
 
Foto: fgk.de
Crikvenica - Jubilarna, 15. godišnjica uspješnog djelovanja Udruge Upravitelj svečano je obilježena 24. travnja ove godine u hotelu Omorika u Crikvenici u sklopu Savjetovanja upravitelja nekretninama. Ovo je do sada najuspješnije izdanje Savjetovanja jer je okupilo čak 229 sudionika iz svih krajeva Hrvatske.

Udruga Upravitelj je udruga pravnih i fizičkih osoba registriranih za upravljanje nekretninama, osnovana 1999. godine i trenutno okuplja 77 upravitelja iz cijele Hrvatske, koji upravljaju sa 519.837 prostora (stanova, garaža, poslovnih prostora...), što čini oko 30.000.000 m2 kolektivnog stanovanja u višestambenim zgradama, koje je predmet upravljanja i rada upravitelja.

Skupština Udruge ima Predsjednika, te 9 članova Upravnog odbora koji su iz sljedećih gradova: Osijek, Slavonski Brod, Čakovec, Karlovac, Pula, Split, Rijeka, Dubrovnik i Zagreb.

Udruga Upravitelj za svoje članove svake godine redovito organizira više seminara te dva velika skupa: Savjetovanje upravitelja nekretninama u proljeće te tematske stručne radionice u jesen. Ovogodišnje Savjetovanje upravitelja nekretninama organizirala je Udruga Upravitelj uz pomoć tvrtki HB Stan d.o.o., Libusoft Cicom d.o.o. te RTA d.o.o.

'Dosadašnji skupovi su pokazali da je razmjena iskustava kroz neposredne kontakte i druženje bila od izuzetne važnosti i koristi za većinu sudionika. Na ovogodišnjem skupu u Crikvenici, koji traje do subote 26. travnja, bit će obrađeno niz zanimljivih tema: od novina u ovršnom postupku, pravne zaštite za predmete upravljanja zgradama, primjene pravilnika o porezu na dohodak, pa do odgovora na pitanje: je li zakonodavac upraviteljima majka ili maćeha. 

Poseban blok tema posvećen je energetskoj učinkovitosti, tj. energetskoj obnovi višestambenih zgrada, gdje se očekuje puno od upravitelja kao glavnih operativnih sudionika u poslovima od nacionalnog interesa na planu šireg pokretanja gospodarske aktivnosti', istaknuo je Tomislav Štimac, predsjednik Udruge Upravitelj. 

Što o Udruzi Upravitelj misle njezini članovi, pitali smo Dolores Sorić, direktoricu tvrtke Labin-Stan d.o.o. iz Labina i njezine kolege Antuna Bogovića, direktora tvrtke Đuro Đaković Stan d.o.o. iz Slavonskog Broda te Konsuela Končića, direktora tvrtke Domouprava Dubrovnik d.o.o. iz Dubrovnika.

'Funkciju direktorice preuzela sam prije deset godina, kada je Labin-Stan već bio član Udruge. Tada sam vrlo malo znala o upravljanju i da nije bilo literature koju je Udruga godinama prije stvarala, teško bih bila naučila sve o upravljanju jer je to specifična djelatnost o kojoj se u to vrijeme jako malo znalo. Udruga je istim tempom radila i dalje te je svih ovih godina potpora nama, odnosno potpora smo jedni drugima, upravo u usvajanju svih onih novih poslova koji su postali predmet rada upravitelja. Uz ovaj poslovni aspekt vezan za edukacije koje priprema Udruga, spomenula bih i onaj drugi, socijalni, a to su naša druženja, prijatelji koje sam stekla u imenima i prezimenima upravitelja širom Hrvatske', ispričala nam je Dolores Sorić, direktorica tvrtke Labin-Stan d.o.o.

'Domouprava Dubrovnik je članica Udruge od samog početka, a ja osobno sudjelujem u njenom radu od 2006. godine tako da se smatram(o) njenim sastavnim dijelom, tj. članom velike obitelji pa je teško komentirati, a ne biti subjektivan. Udruga Upravitelj bi se mogla personalizirati kao 'Big Mama' nama upraviteljima jer njoj uvijek dolazimo po savjet kada imamo problem ili se pohvalimo za nešto dobro i uspješno što smo uspjeli obaviti i baš uvijek dobijemo lijepu riječ ili pravi savjet. Uz stručni rad, teme koje se obrađuju, rasprave, stručne radionice, razne predavače i stručne vanjske suradnike, kada učimo i podučavamo jedni druge i jedni od drugih i time nastojimo olakšati 'kruh naš sadašnji', tu je i neizostavni, 'uzvišeni' fakultativni dio rada Udruge, gdje se svi uspijemo opustiti i bolje upoznati tako da nas je većina već postala i kućni prijatelji, a nadam se da će se neki i zakumiti! I zaključno: Udruga Upravitelj mi je postala way of life', otkrio nam je Konsuelo Končić, direktor tvrtke Domouprava Dubrovnik d.o.o.

Riječi hvale o Udruzi Upravitelj podijelio je s nama i Antun Bogović, direktor tvrtke Đuro Đaković Stan d.o.o.: 'S istim entuzijazmom kao i na osnivačkoj skupštini prije 15 godina pristupa se svakom stručnom skupu koji organizira Udruga Upravitelj. Entuzijasti koji su pokrenuli i osnovali Udrugu Upravitelj znali su kolika je važnost organizirati se na stručnoj razini za obavljanje tako važne djelatnosti za brigu i skrbljenje o imovini u višestambenim objektima. Organizirati se u sasvim novim uvjetima prema posve novim zakonima, a u djelatnosti za koju svi misle da ju mogu obavljati je pravo umijeće, a posebno opstati i trajati gdje većina misli da vlasništvo nosi samo prava, a ne i obvezu. Zbog toga Udruga mora trajati bez obzira na posebnosti pojedinih upravitelja i izboriti se za poziciju da ju se konzultira i uvažava prilikom priprema za donošenje propisa tako da u tim tijelima ili odborima budu prisutni i članovi Udruge'. 

Nakon svečanog uvodnog dijela uslijedila su brojna predavanja koja će potrajati sve do subote, 26. travnja.

Već danas je održan i tematski blok predavanja vezan za energetske obnove višestambenih zgrada, u kojima upravo upravitelji zgrada imaju značajnu ulogu.

'Program energetske obnove višestambenih zgrada donosi se kako bi se vlasnike stanova potaknulo da poboljšaju energetsku učinkovitost svog vlastitog stana. Država im u tome pomaže i značajnim financijskim udjelom, energetski pregled i energetsko certificiranje Država preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira sa 40%, izradu projektne dokumentacije čak sa 90%, provedbu projekta sa 40%, a uvođenje sustava individualnog mjerenja potrošnje toplinske energije sa 40% bespovratnih sredstava, istaknula je u svom predavanju dr.sc. Borka Bobovec, pomoćnica ministrice za graditeljstvo, stanovanje i komunalno gospodarstvo iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja te dodala: 'U Registar je uneseno trenutno 22.500 energetskih certifikata, a od toga ih se 16.500 odnosi na stambene zgrade. Najveći dio certificiranih zgrada nalazi se u C i D energetskom razredu, njih oko 7.500. Na E, F i G razred otpada 3.500 zgrada. U gornjoj, najboljoj skupini nalazi se oko 2.200 zgrada. Cilj je Programa da se ovi odnosi obrnu, da najveći broj zgrada bude u prva tri razreda tj. u A+, A ili B razredu. Osim učinka na ukupnu potrošnju energije koja utječe i na BDP i sigurnost opskrbe, tj. energetsku neovisnost naše Države, osim neposrednog pozitivnog učinka i financijskih ušteda koje ostvaruje vlasnik stana, zgrada koja je energetski učinkovita pruža bolji standard stanovanja, a time naravno takva nekretnina na tržištu vrijedi više. Najveći izazov u provođenju ovog Programa bit će svakako uskladiti suvlasnike gdje se očekuje posebno značajan angažman upravitelja zgrada'.

Na temu „Energetska učinkovitost i sudjelovanje upravitelja u natječajima FZOEU za višestambene zgrade govorila je dr. sc. Vesna Bukarica, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

„Stanarima višestambenih zgrada dostupno je čak 20 milijuna kuna poticajnih sredstava od Fonda“, rekla je načelnica Bukarica naglasivši kako cjelovita obnova zgrade omogućava veću ugodnost prostora, ali i značajne uštede na energentima.

„Sredstva su dostupna za energetsko certificiranje, izradu projektne dokumentacije i obnovu zgrada s neadekvatnom toplinskom zaštitom i stolarijom, a zgradu na javni natječaj, odnosno pozive prijavljuju upravitelji zgrada“, pojasnila je Bukarica te dodala: „Za certificiranje i obnovu Fond zgradama osigurava 40% (odnosno 60 ili 80%, ovisno radi li se o otocima, brdsko-planinskom području ili područjima posebne državne skrbi) opravdanih troškova, dok je za izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrade moguće dobiti i cjelokupan iznos, odnosno 100% opravdanih troškova, ali maksimalno do 35.000 kuna po zgradi. Javni pozivi otvoreni su do kraja godine, odnosno do utroška predviđenih sredstava, dok je natječaj za energetsku obnovu za prijave otvoren do 27. svibnja“.

Predavanje za upravitelje nekretninama održala je i d.i.a. Željka Hrs Borković iz tvrtke Planetaris i predsjednica Hrvatske udruge energetskih certifikatora. Arhitektica Hrs Borković je istaknula kako brojne studije pokazuju da se energetskom obnovom i dovođenjem zgrade iz lošeg energetskog razreda D, E, F ili G u bolji energetski razred, C, B, A ili A+ podiže vrijednost nekretnine u prosjeku za 16%. 

'Povećana građevinska aktivnost potaknuta sustavnom energetskom obnovom zgrada otvara nova radna mjesta i pokreće gospodarstvo. Provođenjem projekata energetske učinkovitosti, energetske obnove zgrada i gradnje novih gotovo nula energetskih zgrada, aktivno se borimo protiv globalnog zatopljenja smanjenjem CO2 emisija iz sektora zgrada', naglasila je Hrs Borković.

Materijali