Ulaz za korisnike

KAKO PROŠIRITI KORIŠTENJE BIOMASE: CROBIOM na konferenciji o biomasi u Rotterdamu

|
Foto: CROBIOM - Hrvatska udruga za biomasu
 
Foto: CROBIOM - Hrvatska udruga za biomasu
Na 4. Međunarodnoj konferenciji o biomasi jučer je održana studijska posjeta luci Rotterdam, najvećoj europskoj i nizozemskoj luci u kojoj je smješten posebni terminal za logistiku i trgovinu biomasom.

Konferencija okuplja niz međunarodnih sudionika, predavače iz EU institucija i sektorskih udruženja te obrađuje aktualne teme iz sektora biomase i bioenergije. Ove godine kao predavač sudjeluje i Marijan Kavran, generalni tajnik CROBIOM-a, hrvatske udruge za biomasu, s temom tržišnih trendova i većeg korištenja biomase u Hrvatskoj i zemljama JIE. Raspravlja se o certifikacijskim shemama za biomasu, o ulozi drvnih goriva u energetskoj tranziciji, novim geografskim područjima uporabe biomase no najviše predavanja odnosi se na kontekst europske legislative i kriterija održivosti u novoj direktivi RED II.

Već su se tijekom prvog dana nametnuli zaključci kako će bioenergija trebati preuzeti sve veću ulogu u smanjenju emisija ugljičnog dioksida, obzirom da biomasa može postići bolje okolišne učinke po jedinici energije nego fosilna goriva. Povećano korištenje biobaziranih goriva postat će ključno za očuvanje europskog i globalnog okoliša, ali ne treba podcijeniti niti druge pozitivne učinke biomase, poput stvaranja novih radnih mjesta.

To je izraženo posebice na ruralnim područjima, jer energija iz drva može doprinijeti održivom razvoju, kao i poboljšanju zdravlja stanovištva i stanja bioraznolikosti u ruralnim područjima. Poljoprivredna biomasa je u cijeloj EU nedovoljno iskorištena, iako postoje dobri primjeri u pojedinim zemljama, a veća proizvodnja bioplina može također značajno unaprijediti modernizaciju i isplativost poljoprivredne proizvodnje, neke su od preporuka s konferencije u Rotterdamu.

CROBIOM - Hrvatska udruga za biomasu
Kršnjavoga 1/II, HR-10000, Zagreb
T. +385 1 6329 111
E. info@drvnipelet.hr
W. www.drvnipelet.hr

Materijali