Ulaz za korisnike

Kako se postavlja plivajući parket

|
Kako se postavlja plivajući parket
 
Kako se postavlja plivajući parket
Kako se postavlja plivajući parket

Kada kao laik odlučite postavljati parket plivajući, morate voditi računa o slijedećem: Podloga na koju se postavlja plivajući parket mora biti ravna, može se naravno realizirati uporabom mase za izglađivanje za pločice, koja nakon nanošenja stvara ravnu površinu. Prije nastavka radova površina mora biti potpuno suha.

Kako bi se zaštitili od vlage treba svakako na pod postaviti foliju, koja se lijepi ljepljivom trakom, a na nju se postavlja izolacija buke od koraka, koja opet mora biti postavljena u smjeru polaganja parketa. I folija za zaštitu od vlage kao i izolacija buke od koraka moraju biti postavljene ispod parketa glatko. Tek tada možete započeti sa stvarnim postavljanjem parketa, birajući pri tome pravokutni ugao za početak rada.

Svakako treba misliti i na dilatacijske fuge, tu se naime radi o prostoru poda, koji se ostavlja za kasniji parket oko svih zidova, tako da se pod može istezati. Takva istezanja su moguća kod povećane koncentracije vlage u prostoriji . Ukoliko ne zadržite dilatacijske fuge, pod se podiže, ne izgleda baš lijepo, a i uništava se. Najbolje je napraviti dilatacijske fuge od oko 1,5 cm, tako što se između zida i parketa postavljaju male letvice. One se nakon polaganja parketa i sušenja ljepila ponovno skidaju , osiguravaju međutim kod postavljanja uvijek točan razmak prema zidu.

Pojedinačno postavljanje parketnih elemenata je nakon toga jednostavno. Ukoliko ne preferirate specijalne uzorke , onda nema ni puno rezanja i otpada. U svakom slučaju pazite kod rezanja da korisni sloj ostane neoštećen, a to ćete postići uporabom ubodne pile koja reže uvijek s donje strane ili uporabom kružne pile kojom se reže s gornje strane. Izrezani dijelovi koji kasnije dolaze do zida ne moraju biti perfektni, jer će se ionako prilikom polaganja prekriti ukrasnom letvicom, što vrijedi naravno i za dilatacijske fuge.

Budući da se lijepljenje elemenata parketa razlikuje od proizvođača do proizvođača svakako pročitajte upute i preporuke za uporabu. Ljepilo se obično nanosi na gornji utor parketnog elementa, ukoliko ljepilo zbog polaganja parketnih lamela i stiskanja iscuri, svakako ga treba odmah obrisati s korisnog sloja. Ljepilo se suši vrlo brzo, tako da se nakon kratkog vremena može hodati po parketnoj podnoj oblozi. Na kraju se stavljaju ukrasne letvice i posao je završen. Kako bi sačuvali Vaš parket preporuča se uporaba podložaka za namještaj.

Materijali

  • Parketari postavljaju parket

    Parketari postavljaju parket