Ulaz za korisnike

Kamin, kaminska peć, kaljeva peć – što je pravo za mene?

|
Kamin, kaminska peć, kaljeva peć – što je pravo za mene?
 
Kamin, kaminska peć, kaljeva peć – što je pravo za mene?
Kamin objedinjuje fasciniranost vidljive vatre s korišću dodatnog grijanja. Srce kamina je ložište. Ono je okruženo zračnim omotačem u kojem se zagrijava zrak iz prostorije, koji ulazi kroz donje otvore za dovod zraka, a zatim se putem odzračnika odvodi u prostoriju.

Kamini su specifični po svom brzom zagrijavanju pri čemu se dio toplinske energije direktno zrači preko površine koja je obložena kaljevima ili prirodnim kamenom. Staklena vrata kamina zatvaraju ognjište i štite od žeravice. Vatrostalna staklena vrata dodatno se prozračuju sekundarnim zrakom protiv čađenja. Snaga grijanja je značajno veća nego kod akumulacijske/tradicionalne peći pri čemu stupanj učinka leži kod 80%.

Kaminska peć

Kaminske peći su pravi tvorci romantične ugode i nalaze svoju primjenu kada je pretoplo za uključivanje centralnog grijanja ili je prehladno da biste se odrekli dodatnog izvora topline. Njihova snaga grijanja dostatna je i za manje prostorije kada je vani jako hladno. K tome je kaminska peć alternativa koja zauzima manje prostora nego kamini i kaljeve peći. A ukoliko se odlučite preseliti jednostavno je uzmite sa sobom.

Molimo obratite pažnju na to da kW snaga dotične kaminske peći odgovara veličini vaše prostorije te da je vaš dimnjak prikladan. Kaminska je peć prikladna kao dodatan izvor grijanja i nije dovoljna kao peć za trajno ili samostalno grijanje. Ona je zamišljena kao rješenje za prijelazna razdoblja kada kratkoročno zamjenjuje grijanje i za hladna razdoblja kada služi kao podrška grijanju.

Kaljeva peć

Najstarija poznata kaljeva peć je tradicionalna peć poznata i kao akumulacijska peć. Njezino u većini slučajeva zazidano, zatvoreno ognjište izrađeno je od visoko kvalitetnog šamota i vrata koja su danas radi optičkih razloga često ostakljena. Vrući dimni plin koji nastaje sagorijevanjem provodi se kroz šamotne kanaliće da bi što je više moguće energije upilo i akumuliralo u keramici. Preko šamota toplina polako dospijeva na površinu peći i ravnomjerno se raspoređuje u prostoriji.

Udio isijavajuće topline je kod tradicionalne peći iznimno visok koji u prostorijama različitih veličina osigurava ugodnu i dugotrajnu toplinu. Nedostatak je velika težina od gotovo 1.000 kg kao i dugo vrijeme zagrijavanja. Stoga je tradicionalna peć prikladna za one koji će je zapaliti početkom hladnog vremena kako bi se njome neprestano grijali do početka toplih godišnjih doba.

Ostale informacije možete pogledati na stranicama grijanje.org

Materijali