Ulaz za korisnike

Klima uređaji za ugodniji boravak u zatvorenom prostoru

|
Klima uređaji za ugodniji boravak u zatvorenom prostoru
 
Klima uređaji za ugodniji boravak u zatvorenom prostoru
Klima uređaji - Za ugodniji boravak u zatvorenom prostoru

Za one koji razmišljaju o postavljanju klima uređaja u svoj životni, odnosno radni prostor, pripremili smo nekoliko korisnih podataka 

Klima uređaji postali su od životne važnosti za veliki dio stanovništva planete Zemlje. Riječ je o uređajima kojima se mogu regulirati klimatski uvjeti u prostoru u kojem boravimo. Koriste se za hlađenje u danima velikih vrućina, ali i za zagrijavanje u hladnijim mjesecima. Osim toga, oni se mogu podesiti i kao ovlaživači i pročiščivaći zraka. Mali se klima uređaji koriste u automobilima novijeg datuma u kojima su postali serijska oprema u rangu osnovnih dijelova, poput žmigavca ili kotača. Srednji se koriste za klimatiziranje stanova u gradovima, a veći sustavi u poslovnim građevinama širokog spektra namjene.

Klimatizacijski uređaji namijenjeni širokoj uporabi nalaze se u svakom moderno opremljenom stanu, a u posljednje su vrijeme postali i standardna oprema u novogradnjama. Za one koji ga postavljaju naknadno pripremili smo nekoliko korisnih podataka.

Odnos četvornih metara i kilovata

Snaga klimatizacijskih uređaja u Hrvatskoj izražava se u kilovatima (u Velikoj Britaniji u BTU, odnosno British Termal Unit). Odabir, dakako ovisi o veličini prostora koji treba rashladiti, odnosno zagrijati i o broju osoba koji u tom prostoru borave. Uobičajeno je za jednu prostoriju (veličine 16 – 25 četvornih metara) u prosječnom stanu upotrijebiti klima uređaj snage od oko 3,5 kilovata, no dimenzioniranje se može napraviti i pomoću tablice koju su sastavili stručnjaci (vidi tablica 1).

Postoje klima uređaji koji samo rashlađuju prostor i oni koji osim rashladne funkcije imaju i mogućnost zagrijavanja. Ako želimo obje funkcije u jednom uređaju, tada treba ugraditi klima uređaj sa snagom od oko 30 posto većom od uobičajene za tu površinu, kako bi i grijanje u konačnici bilo učinkovito. Nadalje, bitno je i koliko osoba boravi u određenom prostoru i kako je on opremljen. Svaka osoba isijava određenu toplinu u prostoriju u kojoj se nalazi. Stoga će snaga klima uređaja ovisiti i o tom podatku. Ukoliko u većoj prostoriji boravi mali broj osoba, snaga može biti i manja od predviđene, naprotiv ukoliko u manjoj ima više osoba na relativno skučenom prostoru te će osobe isijavati svoju toplinu u prostor i tako zahtijevati nešto po snazi snažniji klima uređaj. S predmetima u prostoriji događa se slično. Rasvjetna tijela, televizori, računala, strojevi različitih namjena također isijavaju određenu toplinsku energiju i stoga i njih treba uzeti u obzir pri dimenzioniranju snage klima uređaja.

 Odlike kvalitetnih klima uređaja

Klima uređaji su punjeni plinom. U svojoj ranijoj fazi ti su plinovi bili vrlo štetni po okoliš. Stoga su danas neki od njih zabranjeni za uporabu, a dozvoljeni samo oni koji su ekološki prihvatljivi, a to znači da nisu škodljivi po okoliš. Na našem tržištu veoma česti R410A za manje jedinice i R407C koji se koristi u srednje jakim sustavima ekološki su prihvatljivi plinovi. Nekad u uporabi R22 zabranjen je u zemljama EU.

Za sakupljanje raznih čestica koje se nalaze u zraku služe filtri ugrađeni u klimatizacijskim uređajima. Oni su posebno korisni alergičarima i onima koji imaju problema s dišnim sustavom. No, ovisno o koncentraciji prljavštine u zraku i oni će se nakon određenog vremena zasititi. Tada neće obavljati svoju primarnu funkciju i treba ih zamijeniti novim. Filtri novijeg doba pri radu stvaraju statički elektricitet pomoću kojeg privlače čestice prašine na sebe. Lako se čiste i postali su standard u boljim klimatizacijskim uređajima.

Za ekonomiziranje pri upotrebi klima uređaja potrebni su nam neki preduvjeti. Naime, neki modeli starije generacije kojih ima i kod nas na tržištu, a prihvatljivi su i po cijeni nemaju mogućnosti ekonomiziranja. Oni su ili uključeni ili isključeni, bez ikakve mogućnosti podešavanja jačine hlađenja. Na taj način troši se ogromna količina energije. Noviji uređaji s inverterom imaju mogućnosti rada u rasponu od 20 do 100 posto. Na taj način moguće su uštede energije i jeftinije korištenje klima uređaja. Klima uređaji s inverterom su u samome startu skuplji, no na duge staze isplatljiviji i ekološki prihvatljiviji.

Proizvođači klima uređaja su posebnu pozornost pridali smanjenju buke u unutarnjim jedinicama klima uređaja, onima koje se nalaze u prostoriji. Njihova je buka na nivou od 25 do 45 decibela što je u potpunosti prihvatljivo. Vanjske jedinice su bučnije. Njihova je buka od 40 do 60 decibela što je zapravo buka ulice.

Montažu prepustite isključivo stručnjacima

Ugradnja klima uređaja iziskuje majstora koji to radi svakodnevno i koji ima iskustva u tom poslu. Greške su mnogobrojne i stoga su nam potrebni ovlašteni profesionalni montažeri. S dobrom instalacijom klimatizacija će biti uredno postavljena i učinkovita, s lošom su mogući problemi, kako u pogledu kvarova tako i u pogledu utroška energije.

Nestručna montaža klima uređaja ili montaža od neovlaštenih osoba povlači za sobom probleme oko eventualnih popravaka klima uređaja u garantnom roku koje prodavači ne uzimaju u obzir, ukoliko montažu nije obavila za taj posao ovlaštena tvrtka. Vanjska jedinica klima uređaja mora uvijek biti vani. To znači doslovno vani, ne u potkrovlju, na tavanu, u podrumu i slično. Udaljenost između vanjske i unutarnje jedinice zbog eliminacije gubitaka mora biti što manja, za uređaje s inverterom do 10-ak metara. Pri radu klima uređaja stvara se kondenzacija vodene pare koju treba učinkovito odvesti odvodom koji neće ići ravno u susjedino kućno cvijeće ili na stubište zajedničke zgrade. Također, valja razmišljati i o arhitekturi građevine u kojoj boravimo i nastojati ne uništiti izgled koji pročelje ima u ukupnom dojmu ulice.

Unutarnja jedinica pak se postavlja tako da 'ne tuče' u glavu korisnike prostora, dakle treba je postaviti što više prema stropu prostorije. Ona ne smije direktno djelovati u smjeru onog dijela prostorije u kojem se ljudi najduže zadržavaju, npr. u smjeru trosjeda u dnevnom boravku, radnog stola u radnoj sobi ili u smjeru kreveta na kojemu spavamo. Ona se ne postavlja u uskom hodniku niti na način koji bi onemogućio ispuhivanje zraka.

Ukoliko vam klima uređaj služi isključivo kao uporabni predmet za ugodniji život u stanu tada je klasična varijanta s unutarnjom i vanjskom jedinicom uobičajena. No, inteligentne kuće i nešto zahtjevniji investitori svoju klimatizaciju sakrivaju u zidovima i stropovima koji hlade i griju.

LG je lansirao 'klima-sliku' koju korisnik može odabrati i nebrojeno puta promijeniti drugom tako da ispred klima uređaja koji je moderan, atraktivan i sofisticiran umetne sadržaj koji želi u za to posebno određen okvir.

Klima i zdravlje

Pri radu klima uređaja dolazi do kondenzacije vodene pare iz zraka na hladnim dijelovima uređaja. Ti su dijelovi u uređaju na tamnim i vlažnim mjestima i tako idealni za razvoj raznih vrsta plijesni, gljivica i bakterija. Ako je vlažnost zraka prevelika iste se mogu pojaviti i na drugim mjestima u prostoriji. Sve skupa utječe na osobe koje borave u prostoriji i može izazvati alergiju, astmu i slične tegobe. Osim toga, klimatizacijski uređaji pogoduju širenju bakterija, posebice onih koji se šire zrakom ili kapljično. Stoga su moguće razne viroze, upale, gripe, posebice glavobolje, vrtoglavica i probavne smetnje.

Da bi se problemi ove vrste izbjegli potrebno je ispravno podesiti vlažnost zraka u prostoriji (30 – 60 posto), a klima uređaj redovito i ispravno čistiti i dezinficirati. U nekim se državama i zakonom propisuje način, učestalost i redovitost pri održavanju klima uređaja u velikim zgradama zbog čestih slučajeva bolesti kod zaposlenika, a koji su u direktnoj vezi s klimatizacijom zgrade. No, pravilna upotreba i redovito odražavanje zasigurno će ove probleme svesti na minimum.

Za sigurno i zdravo korištenje blagodati koje pružaju klimatizacijski uređaji potrebno je prihvatiti savjete stručnjaka koji kažu: klimu treba održavati. Jer, upravo je to osnovni preduvjet za izbjegavanje svih ranije nabrojanih problema i učinkovito korištenje moderne tehnologije. Glavni uzrok loše kvalitete zraka u klimatiziranim prostorijama jest upravo slabo održavanje klima uređaja. (A. Ž.)

Ako želimo uređaj koji i grije i hladi, tada treba ugraditi klima uređaj sa snagom od oko 30 posto većom od uobičajene za određenu površinu, kako bi i grijanje u konačnici bilo učinkovito.

Rasvjetna tijela, televizori, računala, strojevi različitih namjena također isijavaju određenu toplinsku energiju i stoga i njih treba uzeti u obzir pri dimenzioniranju snage klima uređaja.

S dobrom instalacijom klimatizacija će biti uredno postavljena i učinkovita, s lošom su mogući problemi, kako u pogledu kvarova tako i u pogledu utroška energije.

U nekim se državama i zakonom propisuje način, učestalost i redovitost pri održavanju klima uređaja u velikim zgradama zbog čestih slučajeva bolesti kod zaposlenika, a koji su u direktnoj vezi s klimatizacijom zgrade.

Materijali

  • Klima uređaji za ugodniji boravak u zatvorenom prostoru

    Klima uređaji za ugodniji boravak u zatvorenom prostoru