Ulaz za korisnike

Krovovi novih komercijalnih zgrada morat će imati solarne panele

|
Foto: innotechsolar.com/de
 
Foto: innotechsolar.com/de
Ovaj je zakon prošlog tjedna prošao u francuskom parlamentu, a inicirali su ga francuski aktivisti za zaštitu prirode koji žele energetski “zelene” krovove na svim novim zgradama.

Ekologija, alternativni izvori energije, zeleni IT, sve su to pojmovi koji se sve češće čuju u našem svakodnevnom životu. U Francuskoj su napravili korak u tom ekološkom smjeru i donijeli zakon koji obvezuje graditelje da na svim novim komercijalnim zgradama postave solarne panele ili solarne centrale.

Osim što osiguravaju zelenu energiju, ovakvi solarni paneli pružaju i dodatnu sjenu na krov te tako snižavaju ukupnu temperaturu krova i okolnog zraka kroz takozvanu “evapotranspiraciju” (gubitak vode kroz atmosfersko isparavanje i isparivog gubitka vode kroz životne procese biljaka). Još neke dobre stvari koje donose solarni paneli su manja potrošnja energije, manje zagađivanje zraka i općenito poboljšava kvalitetu života.

Kažu kako Francuska kao zemlja zaostaje za drugim zemljama Europske unije, kada govorimo o solarnim panelima, a što je se može pročitati u izvješću pod nazivom “Global Market Outlook for Photovoltaics 2014-2018″. A što bi oni rekli o Hrvatskoj, kako mi stojimo? Bolje da ne znate :)

Preuzeto: www.racunalo.com

Materijali