Ulaz za korisnike

KUĆA VELEBITA, KRASNO

|
IMG_5082
 
IMG_5082
Velebit je naša najduža planina koja obuhvaća i dva nacionalna parka, Sjeverni Velebit i Paklenicu te je 1978. uvršten u UNESCO mrežu svjetskih rezervata biosfere. Ovaj masiv oduvijek mami svojom ljepotom i divljinom, a planirate li uskoro posjetiti njegov sjeverni dio, u izlet uključite i obilazak nedavno otvorene Kuće Velebita u Krasnom.

OPIS PROJEKTA

Kuća Velebita predstavlja informacijski centar za posjetitelje Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, a nalazi se u selu Krasnu, jednom od najvećih planinskih naselja u Hrvatskoj. Zamišljena je kao moderno, prepoznatljivo i atraktivno središnje mjesto za prezentaciju prirodnih i kulturnih vrijednost Parka tijekom cijele godine.

Prilikom osmišljavanja izgleda Kuće, želja projektantice bila je da ona nosi tipične boje Velebita – različite nijanse zelene, smeđe, sive te bijelu.

ZAHTJEVI PROJEKTA

Kako bi se naglasile velebitske boje, odabrana je ventilirana fasada s Kerlite pločama, a iste se ploče nalaze i na krovu građevine. Kerlite ploče su izuzetno lagane i tanke te traže posebnu pažnju prilikom montaže kako ne bi došlo do pucanja i lomljenja.

Zbog visokog opterećenja vjetrom te velikih temperaturnih razlika tijekom godine, podkonstrukcija ventilirane fasade je izrađena od pocinčanih čeličnih profila, za razliku od uobičajenih profila od aluminija.

SIKA RJEŠENJA

Kao idealno rješenje koje je udovoljilo svim zahtjevima projekta odabran je SikaTack®-Panel sustav. Namijenjen je upravo montaži dekorativnih panela za ventilirane fasade, a sastoji se od:

 • Sika® Aktivator-205 sredstva za čišćenje i aktiviranje neporoznih površina
 • Sika® Montažne trake za fiksiranje fasadnih ploča na podkonstrukciju
 • SikaTack®-Primer temeljnog premaza
 • SikaTack®-Panel ljepila za fasadne obloge, prikladnog za sve vremenske uvjete

Sudionici projekta:

Investitor: Javna ustanova Nacionalni park "Sjeverni Velebit", Krasno

Projektant – eksterijer: Cimaš Arhitektura d.o.o., Rijeka

Projektant – interijer: Sto Posto Prirodno d.o.o., Zagreb

Glavni izvođač: AB gradnja d.o.o., Karlovac

Izvođač fasade: Guštin d.o.o., Karlovac

KORPORATIVNI PROFIL

Sika je kompanija specijalizirana za tržište građevinske kemije, lider u razvoju i proizvodnji sustava za lijepljenje, brtvljenje, hidroizolaciju, ojačanja i zaštitu u građevinskom sektoru i automobilskoj industriji. Sika ima podružnice u 99 zemalja diljem svijeta, a proizvodnja se odvija u 190 tvornica. Više od 17 000 zaposlenika u 2016. godini ostvarilo je ukupnu prodaju od 5.75 mlrd CHF

Materijali

 • 1. Nacionalni park

  1. Nacionalni park "Sjeverni Velebit", Krasno

 • 2. Nacionalni park

  2. Nacionalni park "Sjeverni Velebit", Krasno

 • 3.

  3.

 • 4. Nacionalni park

  4. Nacionalni park "Sjeverni Velebit", Krasno