Ulaz za korisnike

Ministar Čorić otvara 8. energetsku konferenciju! Dolazi i Uprava Hrvatskih šuma

|
Foto: wood-energy.info
 
Foto: wood-energy.info
VAŽNA POKROVITELJSTVA: Ministar Ćorić otvara konferenciju! Dolazi i Uprava Hrvatskih šuma

VAŽNA POKROVITELJSTVA: Ministar Ćorić otvara konferenciju! Dolazi i Uprava Hrvatskih šuma

Ovogodišnja konferencija o biomasi ima snažnu potporu nadležnih institucija i sektorskih udruga. Pokroviteljstvom su konferenciju podržali Hrvatski sabor, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, kao i resorno MZOE, a biti će prisutni pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova Dragan Jelić te pomoćnica ministrice gospodarstva Ana Mandac. U programu sudjeluju i saborski zastupnici i bivši resorni ministri Slaven Dobrović, Tomislav Panenić i Darko Horvat koji će biti izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Konferenciju podržava i snažna ekipa iz Bruxellesa, predstavnici važnih EU asocijacija Europske udruge biomase (AEBIOM), Svjetske asocijacije za bioenergiju (WBA) i Europskog vijeća za pelet. Navedeni međunarodni stručnjaci govorit će o energetskim politikama u EU, posebice o aktualnoj direktivi RED II, a čak dva hrvatska europarlamentarca Jozo Radoš i Davor Škrlec, imat će zapažene key note prezentacije. Najavljen je dolazak direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitost Dubravka Ponoša i direktorice Sektora za energetiku i zaštitu okoliša pri HGK Marije Šćulac Domac te brojnih institucionalnih partnera iz zemalja regije koji imaju potrebu daljnje razvijanje suradnje s RH u prijenosu znanja i po pitanju EU fondova. Na konferenciji će sudjelovati i predstavnici Hrvatskih šuma u širem sastavu na čelu s članovima Uprave Antom Sabljićem i Igorom Fazekašem, te Predsjednikom Uprave Krunoslavom Jakupčićem, dok će Mario Klobučar, direktor Šumske biomase d.o.o., prezentirati kretanja na tržištu biomase. Skup će otvoriti ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić. Svoje sudjelovanje prijavite ovdje.

PODRŠKA SUORGANIZATORA: Tradicionalna suradnja s REGEA-om i Šumarskim fakultetom

Višegodišnji ciljevi organizatora konferencije i Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) usmjereni su na promoviranje i poticanje energetske učinkovitosti i održivog razvoja u području energetike te posebice poticanja korištenja obnovljivih izvora energije. I ove godine REGEA i Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu sudjelovat će u svojstvu suorganizatora, stoga će predstavnici Agencije, na čelu s ravnateljem Julijem Domcem predstavit najnovije aktivnosti i informacije u razvoju i provedbi aktualnih nacionalnih, regionalnih i lokalnih energetskih projekata, od kojih je vrijedno izdvojiti projekt Renew Heat. Kroz projekt se promovira i potiče korištenje čvrstih goriva iz drvne biomase putem modela toplinskog poduzetništva (eng. biomass heat contracting) čime se otvara značajno tržište za poduzetnike. Projekt donosi i značajnu investiciju u Srednjoj školi Duga Resa – u tijeku je rekonstrukcija kotlovnice na lož ulje i ugradnja kotla na drvnu sječku vrijednosti 1,5 mil. KN. Toplinsko poduzetništvo je model u kojem privatni investitor kao pružatelj usluge ulaže vlastita sredstva u rekonstrukciju kotlovnice koja je u vlasništvu korisnika usluge te kroz prodaju toplinske energije i plasiranje vlastitog goriva vraća uložena sredstva. Projekt Renew Heat ukupne vrijednosti 5,2 mil. KN provodi se u sklopu programa Interreg IPA CBC Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora u partnerstvu REGEA kao koordinatora te Karlovačke županije, kao i Razvojne agencije Unsko-sanskog kantona i grada Cazina u BiH.

SADRŽAJNE STUDIJSKE POSJETE: Sudionici konferencije mogu posjetiti tri moderna postrojenja u Novskoj, 26.02.!

Dan prije održavanja konferencije, u ponedjeljak, 26.02., bit će organizirane tri studijske posjete uspješnim tvrtkama u drvnoj industriji i proizvodnji energije iz drva: Ante Mijić - Quercus, Pelet Grupa d.o.o. i MMM Vukelić d.o.o. Radi se o važnim prerađivačkim kapacitetima gdje je zaposleno preko 500 radnika s šireg područja Novske. Sudionici će se imati priliku upoznati s radom tih sektorskih tvrtki u području proizvodnje toplinske i električne energije iz drva, proizvodnje peleta, ali i vidjeti uspješne primjere pilanske djelatnosti i proizvodnje dijela finalnih proizvoda od drva. Interes za posjetu su osim sudionika iz regije, pokazali i gosti iz Bruxellesa iz sektorskih udruženja, kojima je, osim samog sudjelovanja na konferenciji, ovo prilika da se iz prve ruke upoznaju s radom i iskustvima lokalnih proizvođača, što je dobra osnova za razmjenu iskustava. Nakon posjete, bit će organizirana zajednička večera s VIP gostima. Molimo sve zainteresirane sudionike da obavezno prijave svoje sudjelovanje na studijskim posjetama na info@drvniklaster.hr odnosno na telefon +385 1 6329 111. Polazak autobusa je planiran 26.02. u 14.00h iz Zagreba, a dio sudionika može doći na lice mjesta vlastitim prijevozom. Prijava je moguća samo za sudionike konferencije.

ODRŽANA KONFERENCIJA ZA NOVINARE: Biomasa je i dalje zanemaren i nedovoljno iskorišten energent!

Početkom tjedna je u Zagrebu održana konferencija za novinare povodom održavanja 8. međunarodne energetske konferencije, a na kojoj su se dotakle važne teme, kao i mnogobrojni izazovi koji opterećuju sektor OIE, odnosno proizvodnju i tržište biomase i drugih drvnih goriva. Ključna pitanja odnosila su se na statističke podatke, odnosno na činjenicu da je već od početka 2016. u službenim podacima Eurostata evidentna velika promjena u statistici obnovljivih izvora energije Hrvatske od čak 10 posto, odnosno da je dostignuta razina od čak 27 posto udjela energije iz OIE, čime su postignuti energetski ciljevi do 2020. Bilo bi logično da tako dobri rezultati imaju pokriće i u vrlo sličnim pozicijama Hrvatske kada je u pitanju rast BDP-a ili postignuti rezultati u području istraživanja i razvoja, gdje smo ipak bliže europskom začelju, izjavio je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu prof. dr. Davor Škrlec. Ovako prezentirani podaci idu zapravo u prilog fosilnim lobijima, jer se daje poruka da su OIE u Hrvatskoj dostigli svoj cilj i maksimum te da se vjerojatnije više neće poticati ulaganje u ove izvore energije, što bi bilo suprotno svim EU politikama, istaknuo je Škrlec. Država pokazuje premalo senzibiliteta za drvnu biomasu, za energetsku učinkovitost, uporabu domaće sirovine i lokalno zapošljavanje, posebno po pitanju tzv. zelene javne nabave, gdje OIE imaju katastrofalno nisku razinu učešća. Govorilo se i o javnoj nabavi i energetskoj učinkovitosti, tako je spomenut primjer pravih ”ekoloških bombi u nacionalnim parkovima” gdje je primjerice u našem glavnom NP Plitvice cijeli energetski sustav baziran na starim kotlovima na mazut, što je u suprotnosti s UNESCO pravilima, ali i s EU politikama, dodao je tajnik CROBIOM-a Marijan Kavran.

ZAKLJUČCI SA IO CROBIOM-a: Potrebno je uskladiti poticajna sredstava i postojeće kapacitete koji favoriziraju energetsku učinkovitost i inovativne tehnologije

Prošlotjedna sjednica izvršnog odbora CROBIOM-a okupila je u širem sastavu tvrtke članice te već tradicionalno mnogobrojne predstavnike nadležnih institucija i različite sektorske dionike. Predstavnici Ministarstva poljoprivrede prezentirali su rezultate provedbe pojedinih mjera iz Programa ruralnog razvoja, a sektor je sugerirao da u novoj financijskoj perspektivi zapaženije mjesto dobiju mjere povezane upravo s proizvodnjom biomase, peleta, briketa i drugih drvnih goriva te da se povećaju i preraspodijele dostupna sredstava za operaciju 8.6.2. za koju je do sada u drvnu industriju plasirano 54 mil. KN. Prisutan je bio i direktor tvrtke Šumska biomasa d.o.o.d Mario Klobučar ispred Hrvatskih šuma, što su nazočne tvrtke iskoristile za naglašavanje slabije dinamiku u isporuci drvne sirovine, posebno na područjima Like i Gorskog kotara, koja je u zadnjem kvartalu 2017. i u prvom 2018. godine dodatno ugrožena vremenskim prilikama. Ista činjenica je uzrokovala ili će dovesti do obustave proizvodnje u važnim drvno-prerađivačkim postrojenjima, odnosno radnici će na prisilni godišnji odmor. Jedan od zaključaka odnosi se na hitno donošenje stajališta Vlade Republike Hrvatske i nadležnih tijela oko korištenja kvota za kogeneracijska postrojenja na biomasu od 120 MW, odnosno traži se pojašnjenje statusa pojedinih projekata, posebno onih iz drvne industrije koji su ostali ispod službene crte. O predmetnom prijedlogu CROBIOM i HDK će dostaviti službeni dopis Vladi RH. Sektor za energetiku i zaštitu okoliša pri HGK predložio je na sjednici da se prema budućim izmjenama postojeće i prilikom donošenja nove zakonske regulative u području OIE treba zajednički djelovati u cilju bolje reprezentativnosti predstavnika sektora u radnim tijelima zaduženim za izradu sektorske regulative.

ULAGANJA U ENERGY PELLETS-u: Znatno prošireni kapaciteti proizvodnje peleta na 9 tona/sat

Proizvođač peleta Energy pellets iz Delnica, koji je među prvima pred 10 godina pokrenuo proizvodnju peleta na širem području zemlja jugoistočne Europe, krajem prošle godine zaokružio je svoj ulagački ciklus znatnim proširenjem proizvodnih kapaciteta, što je bilo okrunjeno dodjelom priznanja Zlatna kuna od strane HGK, a sve kao potvrda uspješnog desetogodišnjeg poslovanja. Radi se o investiciji u proširenje kapaciteta proizvodnje peleta visoke kvalitete čime je ukupno ulaganje u ovu industriju zaokruženo na 10 mil. EUR. Naime, proširenjem pogona kapacitet od 4,5 t/h povećava se na 9 t/h čime tvrtka prerasta u jednog od najozbiljnijih proizvođača peleta u ovom dijelu Europe. Osim toga, Energy Pellets je realizirao i dodane investicije u novu liniju za proizvodnju briketa te 2 linije za proizvodnju paletiziranog ogrjevnog drva. U sklopu tvornice djeluje i pilana koja za sada ostaje na kapacitetu prerade trupaca od 10.000 kubika, uglavnom četinjača, odnosno proizvodi se ambalažni materijal i piljena građa za graditeljstvo. Planiraju se i dodatne investicije u instaliranje novih sušionica i postrojenja za parenje drva. Razvojno gledajući, vlasnici namjeravaju zaokružiti proizvodni pogon izgradnjom kogeneracije na drvnu biomasu, no još uvijek se čeka donošenje određene zakonske regulative. Energy pellets trenutno zapošljava 50 djelatnika na izrazito ruralnom planinskom području Gorskog kotara, što ima socijalan značaj te predstavlja je veliki doprinos razvoju lokalne zajednice.

EU KAMPANJA ZA BIOENERGIJU: Uspješno obilježen prvi hrvatski dan bioenergije!

U Europi se još uvijek snažno koriste fosilna goriva i EU nastoji stvoriti šire politike koje će promovirati zelena i alternativna energetska rješenja. U vidu promicanja i boljeg razumijevanja obnovljivih izvora energije i uloge bioenergije, Europska udruga biomase (AEBIOM) pokrenula je prošle godine promotivnu kampanju u 20 europskih zemalja, čiji je cilj uspostaviti tradiciju obilježavanja Europskog dana bioenergije u listopadu, sve do 2030. godine kako bi se promovirali važni energetski ciljevi EU. Kao aktivni član AEBIOM-a, i hrvatska udruga biomase CROBIOM pridružila se kampanji kroz obilježavanje Europskog dana bioenergije, zajedno s mnogim nacionalnim i međunarodnim partnerima širom Europe. U Hrvatskoj je 28. listopada odabran kao datum kojim će se u budućnosti svake godine obilježavati hrvatski dan bioenergije. Ovom aktivnošću, ali i iniciranjem niza drugih tema CROBIOM aktivno doprinosi poboljšanju energetske politike, osobito oko poboljšanja pozicija OIE i biomase, odnosno proizvodnje energije iz drva poput inicijative za  kampanju veće uporabe peleta na domaćem tržištu, odnosno u javnim objektima poput škola, vrtića, vojarni i sl.  CROBIOM promiče i promjenu svijesti u RH te redovito naglašava niz društvenih i ekoloških korist od korištenja drva kao energenta. CROBIOM je aktivni suorganizator međunarodne energetske konferencije već dugi niz godina, a ove godine dati će važan doprinos obradom sektorskih tema.

EU U 2017.: Biomasa, solar i vjetar po prvi put zaslužni za više energije od ugljena

EU je postao prepoznatljiv globalni lider u tranziciji sa starih energetskih sistema prema obnovljivim izvorima energije. Početkom veljače, objavljeno je kako je u 2017. godini, po prvi puta udio proizvedene energije pomoću vjetra, solara i biomase (20,9 %) premašio energiju proizvedenu iz ugljena (20,6 %), dok se udio energije proizvedene iz plina također smanjio te iznosi 19,6 %. Europska agencija za zaštitu okoliša (EEA) procjenjuje kako će se trend uporabe ugljena i dalje smanjivati, te navodi kako je čak 86 % novih kapaciteta za proizvodnju energije u EU bazirano na OIE. Uočava se trend stalnih tehnoloških unaprijeđenja, što dovodi do smanjenja troškova i povećava dostupnost novih tehnologija za proizvodnju OIE. Važnu potporu u tranzicijskom procesu pružile su članice EU provedbom različitih oblika poticanja OIE, što je u konačnici dovelo do smanjenja stakleničkih plinova za 9 %, odnosno smanjenja korištenja fosilnih goriva za 10 %, tj. smanjena je i ukupna potrošnja primarne energije za 2 %, navodi se u izvještaju EEA.

Materijali