Ulaz za korisnike

Montažne gradnje - Od gradilišta do dvorca

Montažne gradnje - Od gradilišta do dvorca
 
Montažne gradnje - Od gradilišta do dvorca
U našem podnebljima već godinama grade montažne kuće, doduše ne tolikog intenziteta kao u nekim nordijskim zemljama, ali još uvijek postoje predrasude o montažnim kućama, a pravih opravdanih razloga za to nema

 O montažnoj gradnji, kao ekološkoj, ekonomskoj i energetski pogodnoj gradnji već je bilo govora u prethodnim člancima, no sad nam je cilj predstaviti konkretan projekt veće površine. Naime kada se govori o modernoj montažnoj gradnji, koriste se epiteti “nova renesansa gradnje“ ili „gotova kuća“; ali često su takvi projekti, ili vrlo malih površina (stambeni ili nestambeni dodaci na već postojeću „klasičnu“ gradnju ili samostojeća niskogradnja) ili kvalitetni projekti višekatnice (ali samo na papiru ili idejnoj razini).

Prednosti montažne gradnje

O prednostima montažne gradnje već je bilo mnogo govora. U nekim zemljama taj tip niskogradnje, osim što ima veliku popularnost među pučanstvom (poglavito mladim, energetski i ekološki svjesnim obiteljima) ima i potporu na lokalnoj ili nacionalnoj razini u vidu subvencija ili poreznih olakšica. Kod nas to još nije slučaj, no (pre)visoke cijene današnjih stanova, trajanje izgradnje i nepostojanost kvalitete sigurno su aduti za odabir moderne montažne kuće.

U našem podnebljima već godinama grade montažne kuće, doduše ne tolikog intenziteta kao u nekim nordijskim zemljama, ali još uvijek postoje predrasude o montažnim kućama, a pravih opravdanih razloga za to nema. Pri ideji o gradnji montažne kuće, najčešće se postavljaju pitanja vezano uz čvrstoću konstrukcije, zapaljivosti, izolacije ili osjetljivosti na potrese. Takve predrasude nisu opravdane jer moderne montažne gotove kuće nemaju nikakve veće nedostatke nego objekti zidani klasičnim načinom, uz mnoge prednosti, kao što su cijena i brzina izgradnje. Naime kupnjom stana u nekoj novogradnji potrebno je nerijetko izdvojiti i više od 20 000 kuna za kvadratni metar, ukoliko se gradi vlastita zidana kuća taj se iznos smanjuje, a ukoliko se gradi montažna, čak i prepolovljuje; uz nekoliko puta brži proces izgradnje, sigurnost konstrukcijskih i izolacijskih značajka te nižu cijenu održavanja (smanjena potrošnja energije).

U prosjeku, u odnosu na vrijeme klasične gradnje, vrijeme gradnje gotove kuće iznosi samo trećinu. Ponuđači gotovih kuća nude kupcu stručnu uslugu u svim fazama gradnje gotove kuće, zavisno o izboru željene faze gradnje. Garancija se odnosi na cijelu kuću, a ne samo na prozore, itd. Kupovna cijena je čvrsto utvrđena prilikom potpisivanja ugovora, a promjene su moguće samo ako kupac ima nove želje koje se mogu realizirati tokom izvedbe. Time je financijsko planiranje jednostavnije, te se izbjegava rizik od dodatnog poskupljenja i «bježanja novca» tijekom gradnje, što je inače čest slučaj kod klasične gradnje.

Ponuđači gotovih kuća nude kupcu stručnu uslugu u svim fazama gradnje gotove kuće, zavisno o izboru željene faze gradnje. Jamčevina se odnosi na cijelu kuću, a ne samo na prozore

Namjena i karakteristike građevine

Iz navedenih razloga, u slijedećim koracima navest ćemo konkretne čimbenike sa realnog projekta, višekatnice koja je u fazi izgradnje. Kao napomenu treba izdvojiti da su sve veličine i/ili nazivlje te materijali čisto informativnog karaktera i ne treba ih uzeti kao pravilo nego kao smjernice kvalitetne izgradnje, a navedene su kao primjer kvalitetne kombinacije elemenata.

Po tipologiji je to obiteljska kuća koja se sastoji od prizemlja i potkrovlja, oblikovana kosim krovom. Visina objekta od kote tla do vijenca iznosi 4.45 m, a do sljemena 8.43 m, a tlocrt građevine je razveden, maksimalnog gabarita 16,35x13,15 m, tlocrtne površine 138,01 m². Planirana građevina se sastoji od prizemlja, potkrovlja i kosog dvostrešnog krova. U prizemlju su smješteni slijedeći sadržaji - ulazni podesti, ulazni hodnik, dnevni boravak, kuhinja, blagovaonica, soba, ostava, spremište, kupaonica, terasa i garaža dočim su u potkrovlju smješteni – hodnik, hobby soba, 2 spavaće sobe, garderoba, kupaonica i balkon. Građevinska bruto površina svih nadzemnih etaža iznosi 289.64 m2, a neto površina je oko 220 m2.

Oblikovanje građevine je prilagođeno namjeni i obliku građevne čestice. Arhitektonsko oblikovanje građevine kao i upotrijebljeni građevinski materijali su u skladu s uobičajenim načinom gradnje na ovom prostoru. Građevina čini jednu cjelinu s kosim krovom i u osnovi je razvedenog tlocrta. Prizemlje i potkrovlje su povezani unutarnjim stubištem, dočim se pročelje izvodi kao termo „demit“ fasada, koja se sastoji od toplinske izolacije ekspandiranim polistirenom debljine 5 cm na koji dolazi cementni mort s lateks mrežicom, a kao završni sloj se stavlja plemenita fasadna silikatna žbuka. Predviđena je ugradnja alu-stolarije sa IZO staklom (debljine 4+16+4 mm), a zaštita od sunca se izvodi od PVC roleta.

Na sve unutarnje zidove i stropove prizemlja i potkrovlja se postavljaju gips-kartonske ploče koje se gletaju i boje disperzivnim bojama, a zidovi u sanitarijama i kuhinji se opločuju zidnim keramičkim pločicama. Završne obrade podova se izvode s oblogom od parketa ili keramike, ovisno o namjeni prostorija, karakteristikama za otpornost, lakom održavanju i prema nivou željene obrade.

U kuhinji i sanitarijama postavljene su keramičke pločice, na terasama kamene ploče u protukliznoj izvedbi, a u dnevnom boravku, blagovaonici i spavaonicama postavljen je parket. Svi prostori imaju odgovarajuću toplinsku i hidroizolaciju, a također i izolaciju od buke. Horizontalna hidroizolacija poda prizemlja se izvodi bitumenskom trakom s uloškom staklenog vala. Toplinska i zvučna izolacija poda međukatne konstrukcije izvodi se od ploča ekstrudiranog polistirena debljine 6 cm. Sve prostorije imaju osigurano dnevno svjetlo i prirodnu ventilaciju. Sva unutarnja vrata su drvena, tipskih dimenzija, s dovratnicima u širini zida, a ostakljuju se ili nadopunjuju nadsvjetlom tamo gdje je to potrebno.

Arhitektonsko oblikovanje građevine kao i upotrijebljeni građevinski materijali su u skladu s uobičajenim načinom gradnje na ovom prostoru. Građevina čini jednu cjelinu s kosim krovom i u osnovi je razvedenog tlocrta

 Tehničke značajke

Spomenuta građevina se temelji trakastim betonskim temeljima, uz uvjet zadovoljavanja minimalne dubine temeljenja ispod dubine smrzavanja (najmanje 80 cm od kote nosivog terena), te širine prema statičkom proračunu. Temelji su trakasti, izvode se betonom MB 20, te povezuju armirano-betonskim serklažnim ukrutama. Između temelja se nabija zemlja do potrebne zbijenosti ,preko koje se nasipa šljunak (d=15,00 cm), te betonira armirano betonska ploča (d=12,00 cm, MB 20). Iznad betonske ploče se izvodi hidroizolacija (d=1,00 cm).

Izvedba vanjskih zidova prizemlja i kata je u makro panelnom sistemu. Osnovna nosiva konstrukcija je drvena (d=12+5 cm), od KVH dužinski spajanih drvenih greda, maksimalne vlažnosti 9 %, s ispunom od negorive mineralne vune (d=12+5 cm npr. tipa Isover Domo + Isover Akusto). Sa unutarnje strane na drvenu konstrukciju se postavlja folija sa promijenjivom difuzijom vodene pare i Fermacell ploče d=1,50 cm. Sa vanjske strane se na drvenu konstrukciju postavljaju Fermacell ploče d=1,50 cm na koje se izvodi toplinska fasada od tvrdog falcanog fasadnog stiropora (d=8.00 cm), sa završnim slojem žbuke, granulacije 1,5 mm u boji po izboru investitora.

Stropna konstrukcija prizemlja se izvodi od punih drvenih greda, dimenzija i razmaka prema statičkom proračunu. Između greda se postavlja toplinska izolacija od mineralne vune, a na grede se postavlja vodootporna iverica (d=19 mm) i klasični plivajući pod (stiropor + suhi estrih) sa završnom oblogom u zavisnosti od namjene prostorije.

Stropna konstrukcija kata se izvodi tako da se na donji pojas krovnog rešetkastog nosača postavljaju gredice 3/5 cm na koje se postavljaju Fermacell ploče (d=1,00 cm). Stropna konstrukcija kata izolirana je mineralnom vunom (d=15 cm), te je postavljena parna brana - folija sa promjenjivom difuzijom vodene pare (tipa Isover Vario). Podgledi stropova u svim prostorijama su oličeni disperzivnim bojama.

Građevina ima krov od impregniranih rešetkastih drvenih krovnih nosača na dijelu kata i iznad boravka u prizemlju, te klasično krovište od rogova i podrožnica na dijelu kata, dimenzija prema statičkom proračunu. Krovište je dvostruko letvano i daskano, a krovni pokrov je crijep Bramac Protektor. Na krovu se predviđa izvedba snjegobrana i oluka, dočim se za građu koristiti crnogorica II klase.

 Za montažne kuće najčešće se postavljaju pitanja vezano uz čvrstoću konstrukcije, zapaljivosti, izolacije ili osjetljivosti na potrese. Takve predrasude nisu opravdane jer moderne montažne gotove kuće nemaju nikakve veće nedostatke nego objekti zidani klasičnim načinom

Troškovnik za montažne kuće

Općenito govoreno, postoji nekoliko razina kvalitete montažne gradnje te završenosti. Najbitnije je za klijenta, nakon što je odabrao kvalitetnu i pouzdanu tvrtku, da proba što točnije definirati želje i izvedbu. Najčešće razine izvedbe su visoki roh-bau i ključ u ruke, ali se nerijetko svi ponuđači prilagođavaju klijentu. Visoki roh-bau, kod renomiranijih izvođača najčešće obuhvaća kompletnu ovjerenu projektnu dokumentaciju, potrebnu za ishođenje lokacijske i građevinske dozvole; proizvodnju i montažu svih konstruktivnih elemenata (vanjski i pregradni zidovi, krovni nosači, stropni paneli); izradu krovišta, što podrazumijeva postavljanje OSB ploča na konstrukciju, hidroizolacije, kontraletve, letve i crijepa; toplinsku fasadu, 6 cm fasadni stiropor sa završnim slojem akrilne žbuke; izolaciju stropova mineralnom vunom 12 cm, te postavljanje ploča; nabavu i ugradnju vanjske PVC stolarije (6 komora) sa duplim IZO staklom, te unutarnje drvene stolarije sa kvakama i potrebnim priborom; nabavu i ugradnju vanjskih i unutarnjih kamenih klupica; jednokanalni Shiedel dimnjak Ø16; kompletni limarski radovi, što obuhvaća vertikalne i horizontalne oluke, opšav dimnjaka i snjegobrane; nabavu i ugradnju sklopivih tavanskih ljestava za prizemnice; nabavu i ugradnju drvenog lakiranog stepeništa za katnice; grubi razvod elektroinstalacija (samogasive PVC cijevi sa razvodnim kutijama); zidni razvod vodovoda i kanalizacije (pripreme za sanitarije); transport svih konstruktivnih i nekonstruktivnih elemenata; i ostalo.

 Kod sistema ključ u ruke, uz navedene radove uključuje se i izrada temelja i temeljne ploče sa hidroizolacijom (predfaza gradnje); toplinsko-zvučna izolacija podova sa cementnim glazurama; nabava i postavljanje hrastovog parketa S klase; nabava i postavljanje zidnih i podnih keramičkih pločica u kuhinji i sanitarijama ; nabava i postavljanje kamenih ploča na terasama, balkonima, ulaznom podestu i ulaznim stepenicama; fino gletanje fermacell ploča (Fermacell ploče su nosive ploče koje prema atestima imaju nosivost od minimalno 60 kg po pojedinoj tipli) na zidovima i stropu te bojanje u boji po želji investitora; fini razvod elektroinstalacija, sa prekidačima i utičnicama, te razvodni ormarić; podni razvod PVC cijevi za vodovod i kanalizaciju, uključen sav popratni pribor i sitni materijal; ugradnja sanitarnih uređaja sa slavinama; nabava i ugradnja grijaćih tijela; i ostala dogovorena galanterija

 Montaža

U sklopu predviđenog troškovnika, za spomenutu kuću izrada i montaža vanjskih zidova bila je od drvene nosive konstrukcije (d=12+5 cm), a zidovi su sa unutarnje i vanjske strane obloženi "Fermacell" pločama (d=1,50 cm). Zidovi su ispunjeni i mineralnom vunom ("Isover" d = 12+5 cm- Domo 12 + Akusto 5), a između slojeva mineralne vune postavljena je folija "Difunorm vario".

U zidovima je proveden grubi razvod elektroinstalacija sa bužirima i razvodnim kutijama. Ukupna debljina vanjskih zidova sa fasadom iznosi 29 cm, a visina 275 cm. Također je uključena izrada i montaža unutarnjih nosivih i pregradnih zidova, dimenzija konstrukcije prema statičkom proračunu, koji su obostrano obloženi "Fermacell" pločama d = 1,50 cm, a ti zidovi su ispunjeni mineralnom vunom "Isover - Akusto" d = 10 cm. U zidovima je proveden grubi razvod elektroinstalacija sa bužirima i razvodnim kutijama, a ukupna visina pregradnih zidova iznosi također 275 cm.

Izrada i montaža drvenih, impregniranih krovnih nosača (rogova i podrožnica), dimenzija i razmaka prema statičkom proračunu, a ima nagib krovišta 30 stupnjeva. Uključena je i izrada stropne konstrukcije prizemlja od drvenih nosivih greda, dimenzija i razmaka prema statičkom proračunu, sa gornje strane je postavljena vlagootporna iverica (V100, d=19 mm).

 Pogled stropne konstrukcije prizemlja i potkrovlja od drvene nosive podkonstrukcije, izrađen je prema statičkom proračunu. Stropna konstrukcija izolirana je mineralnom vunom "Isover-Akusto", d=10 cm iznad prizemlja, te d=15 cm iznad potkrovlja, te dijela prizemlja iznad dnevnog boravka, a sa donje strane je postavljena folija "Isover - Difunorm vario", drvena podkonstrukcija i "Fermacell" ploče d=1,0 cm. U troškovnik je uključena i ugradnja lakiranog bukovog stepeništa za komunikaciju između prizemlja i kata, te kata i potkrovlja sa drvenom ogradom.

Izrada toplinske fasade predviđena je od tvrdog fasadnog stiropora (stirodura) d= 8 cm, sa postavljanjem mrežice, kutnih i sokl profila i završnim slojem Baumit Granopor žbuke, granulacija 1,5 mm. Uključena je i obrada strehe za kontinentalno područje - postavljanje lamperije d=19 mm sa dvostrukim premazom glazurnim lakom u bijeloj boji, nabava materijala, te postavljanje pokrova građevine dvostruko utorenim crijepom tipa "Kristal", proizvođač "Bramac". U cijenu su uračunati svi fazonski komadi: sljemenjaci, odzračnici, završni elementi (rubni crijepovi), rubna traka, snjegobrani, 2 elementa za ventilaciju "DuroVent“, te izrada podgleda balkona i istaka potkrovlja od drvene podkonstrukcije, "Fermacell" ploča, sa mrežicom i završnim slojem Baumit Granopor žbuke, granulacija 1,5 mm,. Podgled balkona se oblaže sa 2 cm, a podgled istaka sa 8 cm stirodura.

Za krov je preporuka da izvođač izvodi nabavu materijala, te postavljanje pokrova građevine dvostruko utorenim crijepom (tipa "Kristal", proizvođač "Bramac"). U cijenu su uračunati svi fazonski komadi: sljemenjaci, odzračnici, završni elementi (rubni crjepovi), rubna traka, snjegobrani, 2 elementa za ventilaciju "DuroVent".

 Također u cijenu su uključeni svi limarski radovi, Alu stolarija u Low-e izvedbi, punjeno plinom k=1,1 W/m2K, kompletno zidanje (npr. dimnjak), kamenopolagački radovi, vodovod i kanalizacija, projektna dokumentacija i sl.

I na kraju, ono što je najbitnije za klijenta, takva izgradnja s obzirom na kvadraturu, kvalitetu i brzinu gradnje (dva dana montaže plus nekoliko dana „finih“ radova“ ima svoju izrazito nisku cijenu. Ovakav objekt, prema spomenutim specifikacijama , sa puno individualnih intervencija u osnovni projekt (dakle „bogatija varijanta „) ima cijenu manju od 500 €/m2, što je u komparaciji sa ostalim tipovima gradnje znatno povoljnije.

 Gradnja budućnosti

Ukoliko uzmemo odmak od samo jednog spomenutog projekta, pozitivni učinci se mogu vidjeti i na globalnoj razini. Odavno su poznate sve pozitivne strane kod panelnih (prefabriciranih) montažnih izvedbi a to su: brza gradnja (60-120 dana po ugovaranju), fiksna cijena i uvjeti plaćanja, suvremena rješenja prilagođena potrebama investitora, prirodni i neškodljivi materijali provjereni u stanogradnji, mogućnost primjene raznovrsnih materijala u završnoj obradi, niski troškovi održavanja, povoljan odnos utrošene i ušteđene energije, bitno smanjenje opterećenja okoliša emisijom ugljičnog dioksida, dugovječnost više od 30-40 godina (svakim se danom ova granica pomiče), sigurnost kod potresa, stupanj obrade i završna obrada prema želji investitora koja su dostupna su u kratkom razdoblju itd.

Radi cijene energenata i štetnog učinka na okoliš (ozonske rupe, promjena klime uslijed efekata staklenika) koncept moderne gradnje prirodnim materijalima kao i sveukupno montažne gradnje adekvatni odgovor na današnje pitanje zagađenja prirode. Potrošnja energije u odnosu na drvo je četiri puta veća kod proizvodnje betona, dvadeset i četiri puta veća kod proizvodnje stakla, šezdeset puta veća za čelik i čak dvjesto i pedeset puta veća za proizvodnju aluminija.

 Također doprema materijala, i zagađenje samog transporta puno je manje u ovoj varijanti. Naravno tu se ne smiju izuzeti i klasične mjere ušteda emisije polutanata koje se vežu uz nisko-energetsku gradnju i direktne uštede kroz smanjenje potrošnje energenata.

Kako su kvadratni metri životnog prostora u urbanim sredinama sve skuplji, a prometna povezanost sve bolja otvara se potpuno novi segment urbanog života gledajući isplativost kupnje i izgradnje montažnog objekta. Strateški gledano, poslovni centri i poslovne zone, supermarketi i prodavaonice, bolnice i sl. dislocirani su iz centra gradova što se podudara sa kriterijem odabira građevnog zemljišta za montažne objekte (ponajprije zbog cijene) ali im daje i prednost na praktičnosti.

Sa druge strane, situacija u Hrvatskoj je da iznos za jedan stan od 50 m2 u centru grada često premašuje cijenu i dvostruko veće „gotove“ kuće (sa okućnicom i zemljištem) uz podjednake troškove uzdržavanja (energetska potrošnja i klasično održavanje) ali i uz puno veći komfor. Na samom korisniku je da odredi prioritete i kriterije kod odabira, no navedeni pokazatelji i činjenice govore da će ovakav tip stanovanja imati sve veći udio u stambenom fondu na našem tržištu.

 Literatura

[1] KUEN ZGRADA - Nacionalni energetski programi, Energetski institut "Hrvoje Požar", 2001-2006

[2] DOMUSplus – web info portal )

[3] Najbolja izolacija- gotove kuće – H.Kuretić, 2005.

Materijali