Ulaz za korisnike

Najavljena reforma vodno-komunalnog sektora! Na raspolaganju 1,05 mlrd. EUR

|
Foto: Vode18_Mario_Siljeg
 
Foto: Vode18_Mario_Siljeg
Projekti vodnog gospodarstva jedni su od najznačajnijih generatora gospodarske aktivnosti, glavna je poruka s konferencije:

Voda-najvažniji resurs budućnosti, koja se u ponedjeljak, 2.7.2018. održala u Zagrebu u organizaciji časopisa Komunal. Konferenciju je otvorio dr.sc. Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike koji je apostrofirao da su, unatoč izazovima, u tijeku brojne i intenzivne aktivnosti. Provodi se izrada nacrta zakona o vodama i vodnim uslugama, kao dio reforme komunalnog sektora. Državni tajnik najavio je i reformu sektora, odnosno okrupnjavanje vodno-komunalnih tvrtki. Prema prijedlogu bi, umjesto dosadašnjih skoro 200  bilo 35-40 isporučitelja vodnih usluga. Ovime bi se tvrtke kadrovski i na svaki drugi način ekipirale i osposobile za učinkovitije povlačenje sredstava, jer je dosadašnja  potkapacitiranost značajno usporavala provedbu.

Izvrstan odaziv ne samo komunalnih tvrtki okupljenih oko glavne partnerske organizacije HGViK (Hrvatska grupacija vodovoda i kanalizacije) nego i nadležnih političara i donositelja odluka, saborskih zastupnika i sveučilišnih profesora pokazuje kako gospodarenje vodama predstavlja neiscrpnu temu za rasprave, razmjene mišljenja i iskustava. Pet godina od članstva Hrvatske u EU ističu se teme EU fondova i infrastrukturnih projekata, gdje su se u prvim godinama događali propusti, odgode i kašnjenja u izvođenju radova. Stečena iskustva mogu biti dragocjena onim komunalnim tvrtkama koje tek pokreću projekte, kako bi se mogućnosti za greške i penalizacije svele na najmanju moguću mjeru.

Konferencija je došla u pravi čas, odnosno polovicom 2018-te najavljene kao „godina velikih radova“ za vodno-komunalni sektor. Osim nezaobilaznih EU projekata, govorilo se zbrinjavanju komunalnog mulja, reformi vodnog gospodarstva odnosno okrupnjavanju vodnih tvrtki, procedurama javne nabave, cjeloživotnom učenju i izgradnji kapaciteta u regiji te modernim tehnološkim rješenjima u gospodarenju vodama tvrtke Tehnix, posebnim tehnologijama u odvodnji tvrtke Hauraton i primjeni enzima u tretmanu otpadnih voda tvrtke Actyzime Europe. 

Evidentno je da su  vode i odvodnja prvoklasno političko pitanje, što je pokazalo veliko zanimanje za  panel raspravu u kojoj su sudjelovali zastupnici u Hrvatskom saboru Tomislav Panenić, Branko Hrg i prof.dr. Slaven Dobrović. Zaključeno je kako je okrupnjavanje racionalan potez, ogroman novac je na raspolaganju i treba napraviti maksimalni napor da se iskoriste osigurana sredstva. Hrvatskim tvrtkama u postupku javne nabave treba osigurati ravnopravne mogućnosti za sudjelovanje u natječajima. 

Aktivan i stručan doprinos programu dali su Hrvatsko društvo za zaštitu voda na čelu s predsjednicom dr.sc. Marom Pavelić, dr.sc. Heike Burghard iz TCC Danubius, članica Uprave zagrebačkog holdinga Daniela Franić, Mladen Iličković s HRT-a, okolišni stručnjak dr.sc. Viktor Simončič, stručnjak za zaštitu na radu Krešimir Veble iz Veble&Veble, Irena Grčić iz Grada Karlovca te odvjetnik Vlatko Kregar. Projekte u tijeku predstavili su Mario Mihovilić (Zagorski vodovod), Dino Škopac (Vodovod Labin), Milan Laković (Odvodnja Poreč), Damir Mrđen (AVP Jadransko more), sudjelovali su brojni predstavnici drugih isporučitelja vodnih usluga i jedinica lokalne samouprave.

Više u PRIOPĆENJU u prilogu i na www.komunal.hr.

Materijali