Ulaz za korisnike

Najbolje se gradi u Istri i na Kvarneru - proglašeni dobitnici Graditeljske nagrade CEMEX za najveća arhitektonska i građevinska

|
BELLEVUE.jpg
 
BELLEVUE.jpg
Hrvatski projekti u studenom će konkurirati nekoliko stotina projekata iz svih krajeva svijeta

CEMEX Hrvatska deveti je put proglasila dobitnike Graditeljske nagrade CEMEX za najuspješnija arhitektonska i građevinska postignuća nastala u protekle dvije godine, a sve nagrade otišle su na istarsko i kvarnersko područje.

Porečka Villa Materada, odnijela je tako pobjedu u kategoriji Stambene građevine, dok je najimpresivnija izvedba u kategoriji Javne i poslovne građevine pripala Hotelu Bellevue na Malom Lošinju. Projekt izgradnje rovinjske Plaže Mulini proglašen je najboljim izvedbenim i arhitektinskim rješenjem u kategoriji Infrastrukturne građevine, a posebna nagrada za poštivanje načela Održive gradnje dodijeljena je projektu Zaštita od buke kod naplatnih kućica za Most Krk .

Dobitničke projekte odbrali su članovi nacionalnog Odbora nagrade, koji u tom radu djeluju dobrovoljno, bez novčane nagrade te neovisno o organizatoru natječaja. Odbor nagrade čine trojica stručnjaka iz područja graditeljstva i arhitekture: dr. sc. Josip Belamarić, znanstveni savjetnik u Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu, voditelj Centra Cvito Fisković u Splitu, član Savjeta za kulturni turizam Hrvatske turističke zajednice te nekadašnji pročelnik splitskog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, zatim Zvonimir Sever, dipl.ing.građ., predsjednik Hrvatske komore inžinjera građevinarstva te Maroje Mrduljaš, dipl.ing.arh., urednik stručnog časopisa Oris, ujedno i predavač na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, priznati arhitektonski kritičar te teoretičar.

 „Ovogodišnji dobitnici pokazali su upravo ono što mi u CEMEX-u nastojimo poticati kad je riječ o modernoj gradnji – održivost, energetsku učinkovitost, visoku funkcionalnost, ali i visoku udobnost te estetsku vrijednost građevina u kojima svakodnevno boravimo ili koje nam služe. Ovi su projekti zaista građeni po mjeri čovjeka koji želi sačuvati okoliš za generacije koje dolaze, ali i ostaviti im u nasljeđe građevine i arhitektonska rješenja kao pečat ovog vremena“, rekao je Trpimir Renić, predsjednik Uprave CEMEX Hrvatske.

Pobjednički projekti predstavljat će Hrvatsku na 24. međunarodnom natječaju CEMEX Building Award koje će se u studenom održati u Meksiku. Na prijašnjim međunarodnim natjecanjima za Graditeljsku nagradu hrvatski su projekti postizali visoke plasmane i odnosili brojne nagrade.

www.cemex.hr

Materijali

  • PLAŽA-MULINI.jpg

    PLAŽA-MULINI.jpg

  • VILLA-MATERADA.jpg

    VILLA-MATERADA.jpg

  • RUCONBAR.jpg

    RUCONBAR.jpg