Ulaz za korisnike

Najveća solarna elektrana u Hrvatskoj počela s radom

|
Najveća solarna elektrana u Hrvatskoj počela s radom
 
Najveća solarna elektrana u Hrvatskoj počela s radom
Adria Sol iz Kukuljanova, nedaleko Rijeke, izgradila je na krovu pogona za preradu soli do sada najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj, ukupne snage 283 kWp. Investicija prelazi 500 tisuća eura, a povrat se očekuje nakon 6 godina

Tvrtka Adria Sol iz Kukuljanova, nedaleko Rijeke, izgradila je na krovu pogona za preradu soli u industrijskoj zoni Kukuljanovo do sada najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj, ukupne snage 283 kWp, priopćeno je u ponedjeljak iz Adria Sola.

Objekt na čijem krovu se nalazi ovaj fotonaponski sustav u vlasništvu je grupe Ma.Co.T. s kojom je Adria Sol vlasnički povezana.

Ukupna investicija prelazi 500 tisuća eura, a povrat investicije očekuje se nakon 6 godina.

Svu proizvedenu električnu energiju elektrana predaje u elektroenergetsku mrežu. Očekivana godišnja proizvodnja iznosi više od 300 tisuća kWh, što bi, primjerice, bilo dovoljno za opskrbu oko 100 kućanstava električnom energijom.

Osim ovog projekta Adria Sol instalirala je još veću solarnu elektranu (315 kWp) u gospodarskoj zoni Čaporice, nedaleko Trilja, također na krovu u vlasništvu grupe Ma.Co.T. te se uskoro očekuje puštanje u rad, odnosno priključak na elektroenergetsku mrežu.

Za gradnju Solarne elektrane Čaporice korištena je ista tehnologija i oprema kao i za Solarnu elektranu Kukuljanovo.

"Administrativna procedura potrebna za realizaciju ovih projekata trajala je skoro godinu dana. Bilo bi korisno za hrvatsko gospodarstvo da se administrativna procedura ubrza te da traje maksimalno par mjeseci, kao što je slučaj u EU. Malo dobre volje i koordinacije među institucijama doprinijelo bi, kroz ovakve projekte, zapošljavanju i gospodarskom rastu Hrvatske", napominju u priopćenju.

Adria Sol planira i skori završetak nekoliko manjih solarnih elektrana na krovovima obiteljskih kuća. Osim investiranja i razvoja vlastitih projekata solarnih elektrana tvrtka nudi zainteresiranim klijentima fotonaponske sustave po sistemu "ključ u ruke".

www.bankamagazine.hr

Materijali