Ulaz za korisnike

Naknadna montaža dimnjaka

|
Naknadna montaža dimnjaka
 
Naknadna montaža dimnjaka
Za osiguranje grijanja u jednom objektu kao i u slučajevima izostanka opskrbe električnom strujom vlasnik kuće mora planirati naknadnu montažu grijanja na drva, kaminskim ili kaljavim pećima.

Ukoliko se dimnjak prohjektira unutar kuće, onda vrijede isti propisi kao i kod novogradnje. Ukoliko je planiran kermički dimnjak na fasadi, vlasnik kuće bi se svakako morao odlučiti za višekrilni dimnjak s keramičkom unutarnjom cijevi.

On bolje odgovara arhitekturi od primjerice cijevi od plemenitog čelika. Temeljenje mora biti postojano na mraz i mora se sastojati od nezapaljivih materijala. U pojedinačnim slučajevim treba ispitati mogu li zidovi podruma preuzimati dodatni geo-tlak. To je uglavnom slučaj kod armirano-betonskih podruma. U protivnom se temeljenje mora izvesti sve do temelja kuće. Za dimenzioniranje temelja Vam opterećenje može dati proizvođač dimnjaka.

Priključak više ložišta

Kod primjerice loženja na kaljeve peći na više katova, moguć je priključak više ložišta s istim energentom i istim načinom pogona(s/bez puhalice). Presjek dimnjaka mora biti dimenzioniran na odgovarajući način.

Rezime

Pravilnici o postavljanju i pogonu dimnjaka vidljivi su u normama, građevinskim smjernicama i regulativi o loženji i grijanju stanova i kuća. Stručni sugovornik je uvijek nadležni dimnjačar.

Materijali