Ulaz za korisnike

Nove vijesti iz drvnog sektora

|
Copyright: Baumgarten GmbH/GHAD
 
Copyright: Baumgarten GmbH/GHAD
U Zagreb 24.02. dolaze vodeće europske i svjetske udruge i renomirani stručnjaci za pelet i biomasu!


Međunarodna konferencija o biomasi i ove godine zadržava visoku razinu međunarodnih predavača i sudionika. Predsjednik European Pellet Council, Eric Vial, potvrdio je svoj dolazak, a održat će predavanje o važnosti certificiranja i promociji uporabe peleta. Predstavnici vodeće svjetske strukovne asocijacije, World Bioenergy Association (WBA) sa sjedištem u Stockholmu, govorit će o ulozi bioenergije u europskoj energetskoj politici te o utjecaju na klimatske promjene. Stav WBA je da je potrebno zamijeniti fosilna goriva s obnovljivim izvorima energije, za što se udruga aktivno zalaže na svjetskoj razini. U Zagreb dolazi i talijanski AIEL, nacionalna udruga proizvođača biomase, koji vrlo prepoznatljivo djeluje na promociji razvoja i povećanoj upotrebi poljoprivredne i drvne biomase i drvnih goriva. Hrvatski euro-parlamentarac, Davor Škrlec održat će glavno predavanje vezano uz položaj obnovljivih izvora energije u zimskom energetskom paketu Europske komisije. Na konferenciji prisustvuju veleposlanstva Japana, Kine, Danske, Finske, te ulagači iz Estonije koje traže partnere i projekte u Regiji za kogeneracije i proizvodnju peleta. U najavi je značajno sudjelovanje predstavnika banaka, koji će ocijeniti jesu li biomasa, pelet i kogeneracije još uvijek atraktivni za daljnja financiranja. Više na www.wood-energy.info

Novih 70 zaposlenih u SHERIFOVOM pogonu parketa u Glini!
Međunarodna grupacija SHERIF, koja osim Hrvatske djeluje u Egiptu, Čileu i Vijetnamu širi svoje poslovanje u sklopu svojih proizvodnih pogona u Glini. Članica grupacije, tvrtka Drvni centar Glina otvara novi pogon za izradu uljanog parketa i izradu lijepljenih ploča u kojem će posao naći 77 radnika, odnosno čak 72 radnika u proizvodnji. Vrijednost pogona s objektima je 16,5 milijuna kuna i izgrađen je vlastitim sredstvima. Pogon je projektiran za rad u dvije smjene, a kapacitet proizvodnje je 160.000 m2 parketa debljine 21 mm i 14.000 m2 debljine 15 mm. Pokrećemo ozbiljnu proizvodnju seljačkog poda, ali i širinski lijepljenih masivnih ploča od 1.600 m3, ističe Murat Pašić, osnivač kompanije. Pašić dodaje da se radi o novom proizvodnom iskoraku grupacije, za što treba osigurati 25.000 m3 hrastovih trupaca. Spremni smo 50 posto sirovine nabavljati na tržištu, a preostalih 50 posto računamo kupovati na ugovor od Hrvatskih šuma. Glina je najsiromašniji grad u Hrvatskoj i nastavit ćemo s ulaganjima u ovu sredinu, gdje je svako radno mjesto dragocjeno, zaključio je Pašić.

Šokantne najave uvođenja trošarina na OIE i biomasu. CROBIOM pisao ministru Dobroviću
Ovih dana objavljene medijske špekulacije, da će se na proizvodnju energije iz OIE uvesti trošarine od 10-15 posto, svi ulagači u kogeneracije na biomasu smatraju opasnim i pogubnim za daljnji razvoj sektora. Nema sumnje, da se cijeli sektor OIE nalazi pred mnogobrojnim izazovima, kao i da se u tom području posljednjih godina provodila nedovoljno transparentna politika poticaja izgradnje energetskih kapaciteta. Ne može se u istu kategoriju svrstati i biomasa, koja kroz kogeneracije osigurava nova zapošljavanja, zadržavanje starih radnih mjesta u drvnoj industriji i šumarstvu te ima pozitivan utjecaj na ruralni razvoj i na kružnu ekonomiju, dok bi ostvarenje predmetnih najava zasigurno znatno derogiralo investicijsku klimu u RH, smatra Raoul Cvečić Bole, predsjednik CROBIOM-a, Hrvatske udruge za biomasu koja je jučer uputila dopis resornom ministru Slavenu Dobroviću tražeći hitan sastanak i obustavu donošenja trošarine na postrojenja koja koriste biomasu kao energent.

Lokve u potrazi za kupcima prozora u Južnoj Koreji
Hrvatski lider u proizvodnji prozora tvrtka Lokve, iz istoimenog mjesta u Gorskom kotaru, nastavlja intenzivne međunarodne aktivnosti pripremama studijske posjete u Koreju. U toj dalekoj zemlji već imamo određene prodajne reference, budući da smo opremili hotel i niz stambenih vila u blizini Seoula našim prozorima, ističe Franjo Mihelčić, direktor i vlasnik Lokava. Tjedan dana traje naša posjeta korejskom tržištu, a susrest ćemo se s našim distributerima, posjetiti velika gradilišta i razgovarati s investitorima o mogućnostima da u opremanje uključe naše sofisticirane drvne prozore, koje smo već modernizirali i prilagodili visokim standardima energetske učinkovitosti, zaključio je Mihelčić.

Poziv na predstavljanje EU projekta u Ljubljani. Uključite se u FORESDU kroz poticanje inovacija i konkurentnosti!
Početkom godine započele su aktivnosti u sklopu međunarodnog projekta FORESDA, koji ima za cilj transformirati područja na šumi baziranih industrija u inovativne i konkurentne te poboljšati postojeće lance vrijednosti. Projekt će se provoditi na području 9 podunavskih zemalja partnera, odnosno Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Njemačke, Rumunjske, Slovenije, Srbije te Hrvatske, gdje će projektne aktivnosti provoditi Hrvatski drvni klaster, a uključena je i Virovitičko-podravska županija kao pridruženi partner. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru programa transnacionalne suradnje Interreg Dunav te će trajati do 2019. godine. Ciljevi i outputi projekta bit će predstavljeni na sastanku u Ljubljani u prostoru Slovenskog šumarskog instituta 7.3.2017. Planirano je predstavljanje ostalih informacija oko predstojećih EU projekata te mogućeg uključivanja, te se pozivaju sve zainteresirane strane da se pridruže i sudjeluju! Više informacija o samom projektu možete pročitati ovdje, a za prijavu sudjelovanja molimo ispuniti obrazac ili se javiti direktno na info@drvniklaster.hr

Prošle godine konačno zabilježen porast proizvodnje piljene građe u Rusiji od 4,5 posto
Prema službenim ruskim statistikama, ruska drvna industrija je u 2016. godini proizvela 23 mil. m3 piljene građe, što je rast od 4,2 posto, u odnosu na 2015. godinu. Posljednjih godina, uslijed embarga, ali i strukturne tranzicije šumarskog i drvoprerađivačkog sektora u Rusiji su registrirani uglavnom negativni trendovi, kako u dijelu kretanja cijena, drastičnog pada izvoza, ali i proizvedenih količina drva. Očigledno je da se sada počinju mijenjati trendovi i pretvarati u pozitivne najave. U 2016. je tako osim vrijednosnog povećanja zabilježen i količinski rast proizvodnje. Statistički ured bilježi samo podatke srednjih i velikih pogona, a mali i mikro nisu uključeni u izračun, što je velika opasnost za podcjenjivanje realnog stanja na ruskom tržištu. Stoga je FAO, uzimajući u obzir realne parametre prikupljene s unutarnjeg tržišta iznio procjene da se stvarna proizvodnja piljene građe u Rusiji kreće oko 33 mil. m3, odnosno FAO navodi da je lani zabilježeno povećanje proizvodnje nešto ispod 2 mil. m3.

Materijali