Ulaz za korisnike

Novi bageri gusjeničari E485 I E215B

|
Novi bageri gusjeničari E485 I E215B
 
Novi bageri gusjeničari E485 I E215B
Tvrtka New Holland proizvela je strojeve koji su se nedavno rabili u ekstremnim radnim uvjetima, penjanju uz strme litice vulkana da bi se radilo izravno ispod glavnih usta Etne, na Siciliji, na visini od 3300 metara.

Strojevi su radili između golemih tokova lave koja je pokrila kosine najvećega aktivnog vulkana u Europi posljednjih godina kako bi ponovno otvorili cestu prekrivenu lavom tijekom posljednje erupcije 2006. godine. Dio je to projekta očuvanja krajobraza Etne i prohodnosti cijeloga područja. 

Etna je najviši vulkan u Europi i pokriva područje od 1.190 km2. Na padinama Etne nalazi se plodno vulkansko tlo, a vulkan je često aktivan.

Etna je najvjerojatnije nastala prije milijun godina erupcijom ispod mora. Prije otprilike 35000 godina Etna je ispuštala velike količine lave te su se ostatci pepela mogli naći i oko Rima, 800 km sjeverno. Najveća erupcija u posljednjih tisuću godina bila je 1669. kada je izbačeno otprilike 830 milijuna m³ lave. Na južnim obroncima planine pojavljivali su se i jaki potresi. Potpuno je uništen zapadni dio grada Catanie. Najveće erupcije 20. stoljeća bile su 1928., 1949., 1971., 1983., 1992.

Projekt je započeo u lipnju 2007. u suradnji s upravom parka Etna (Etna Park Authority) i tvrtkom Cableway. Završen je krajem kolovoza 2007. U okruženju nalik na mjesečevu površinu, strojevi – dva bagera gusjeničara E485 i E215B te utovarivač W190B - radili su približno mjesec dana.

Strojevi su se rabili i za popravak infrastrukture strmina pogođenih vulkanskom erupcijom 2000. kada je crni pepeo nošen vjetrom do Libije. Bager E485 upotrijebljen je za poslove iskopavanja (zemljani radovi), dok je E215B poslužio za završne radove i uklanjanje ostataka lave s bazaltne jezgre. Utovarivač na kotačima W190B upotrijebljen je za izravnavanje strmina i dovoz materijala potrebnog za završne radove do visine od 2500 metara.

Bio je to velik i težak posao. Strojevi su radili na dosta nepristupačnom terenu. Rad na zaštiti i obnovi tako izuzetne okoline razlog je za ponos jer koristi cijelom društvu. Strojevi su omogućili i otvaranje ceste preplavljene 2006. enormnom količinom lave. Ta je jedina veza između sjeverne i južne strane vulkana, najvažnija veza u slučaju nesreće, bila sakrivena ispod 500 metara krute lave. Smjer je dopuštao pomicanje vozila s jedne strane usta Etne na drugu u minutama, važnim za praćenje vulkanskih aktivnosti jer to je jedini put evakuacije u slučaju erupcije. Danas je cesta ponovno prohodna.

Izvor: PR New Holland Construction

http://www.casopis-gradjevinar.hr

Materijali

  • Bageri tvrtke - New Holland

    Bageri tvrtke - New Holland