Ulaz za korisnike

Novi dom u staroj kući

|
Novi dom u staroj kući
 
Novi dom u staroj kući
Šarm koji odaje kuća zarasla u cvijeće i biljke, stara "klasična" gradnja ili jednostavno "naša" stara kuća koja zrači osobitim karakterom i budi sjećanje na to kako su nekad tu živjeli naši stari, kuća visokih stropova, sitnih detalja na vratima ili ukrasa na pročelju - mnogo je razloga zašto bismo se odlučili stanovati u staroj gradnji.

 

Modernizacija i obnova stare kuće može biti uzbudljivo i isplativo iskustvo. Stanovanje u kvalitetno renoviranoj i obnovljenoj kući često je jednako ugodno kao stanovanje u novogradnji, ako ne i ugodnije.

Na mnogim se starim kućama vidi da su već odavno "odslužile" svoje i da su nekad davno pružale ugodno mjesto za svoje stanare. Isto pravilo vrijedi i za okolicu takvih kuća. Ponekad možemo naići na cijela naselja koja su donekle "povijesno zarasla" i koja još uvijek čuvaju u sebi onaj stari osjećaj tradicije i ponosa.

No ponekad su to usamljeni primjeri stare gradnje na koje nailazimo u centralnim i starim dijelovim gradova ili sela.

U sljedećih nekoliko rečenica nastojat ćemo opisati vrste starih kuća kao i potencijalne načine obnove i renoviranja. Nužno je spomenuti da pojedini zadaci vezani uz meodernizaciju objekata zahtijevaju i poznavanje određenih izvedbenih kriterija kao i popratnih okolnosti.

U pravilu možemo razlikovati tri vrste starih kuća:

- stare kuće koje susrećemo u cijelim naseljima
- stare gradske kuće i
- stare seljačke kuće

U pravilu možemo reći da su razmišljanja o obnovi ovih kuća, svejedno o kojem se tipu radi, uvijek ista: nužno je postojeći objekt prilagoditi suvremenim zahtjevima življenja.

Ovdje ne možemo uvijek slijediti isključivo odrednicu "ugodnijeg" življenja nego se nerijetko moramo pridržavati i postojećih zakonskih odredbi.

Stoga je uvijek dobro potražiti stručno mišljenje prije upuštanja u veće radove. Koje sve radove i kada smijemo napraviti prema vlastitom nahođenju i vlastitim planovima - odgovor na ovo pitanje je preopširan i izlazi iz okvira ovog teksta.

Okolnost koja zahtijeva sveobuhvatno renoviranje i preuređenje traži i odgovor na pitanje: Za koliko ukupno stanara i na koliko dugo vremena je potrebno izvršiti modernizaciju objekta?

Hoće li tu stanovati i djeca i ako da - koliko su djeca stara i koliko će se još vemena zadržati u toj kući? Hoće li u kuću useliti i djed i baka?

O svim je ovim pitanjima potrebno razmisliti prije planiranja radova kako se nakon nekoliko godina ne bi srdili sami na sebe zbog propusta. U principu vrijedi pravilo: Tko štedi u planiranju, na kraju će više platiti!

U sklopu ovog plana mjesto treba naći i dugročno planiranje, izvedba i opskrba objekta vodom kao i njezina odvodnja, ugradnja grijanja, električnih instalacija, ali i telefona i ostalih medija kako bismo se i u staroj kući mogli lako prilagoditi zahtjevima koje pred nas stavlja suvremeni način života.

Prije ili kasnije svaki će se vlasnik ili arhitekt suočiti s pitanjem s kolikim financijskim sredstvima raspolaže za modernizaciju objekta.

S obzirom na našu vlastitu domišljatost i sposobnost mnoge radove vezane uz obnovu stare kuće možemo obaviti sami. Ovo isto vrijedi i za planiranje. No kad je riječ o izvebenim i građevinsko-fizikalnim okvirima uvijek je dobro najprije razgovarati s odeđenom stručnom osobom.

Materijali