Ulaz za korisnike

Oblik/primjena

|
Oblik/primjena
 
Oblik/primjena
Sintetske plastične mase (termoplasti, duroplasti) nalaze raznovrsnu primjenu u obliku spojnih rebara(poliamid), brtvenih folija, brtvenih profila, brtvenih traka, elastičnih brtvenih materijala i termoizolacijskih materijala upravo na fasadnim konstrukcijama. U prvom planu stoji područje primjene plastičnih materijala u omotačima i ispunama rešetke.

Zbog poboljšane kvalitete su iznimno cijenjene transparentne i translucente (prozirne/neprozirne) plastične mase kao UV-stabilni materijali na fasadnim konstrukcijama u području omotača i ispuna rešetki.

Kao fasadni omotači se koriste sljedeće transparentne i translucentne plastične mase:

  • Akrilno staklo (polimetilmetakrilat, PMMA), jedno od najčešće uporabljenih transparentnih termoplastičnih plastičnih materijala na fasadnim konstrukcijama. Akrilno staklo se proizvodi u obliku ploča, valovitih i rebrastih ploča. Standardna debljina ploča se kreće od 2 -25 mm. Lijevani blok materijal debljine do 250 mm koristi se u specijalnim konstrukcijama za velike akvarije. Materijal je u odnosu na obično staklo rezistentan na lom i udarce i upola lakši (1,3 g/cm3). Podložnije je ogrebotinama te se može lomiti pod utjecajem atmosferilija, pod određenim okolnostima mijenja i boju. Kako je materijal lako zapaljiv(B2) nije dopušten u vatronepropusnim konstrukcijama. Njegov veliki koeficijent toplinske dilatacije zahtijeva egzaktne konstrukcije na fasadama, bez naprezanja. Velika transparentnost čini akrilno staklo idealnim za nadsvjetlo, svjetlosna okna, zidne stijene te građevinske elemente kompliciranih geometrija, gdje primjena običnog stakla nije moguća. U kombinaciji sa sigurnosnim staklom se akrilno staklo može koristiti kao transparentni, nosivi građevinski element.

  • Policarbonat (PC) je tehnička plastika (termoplast). Vrlo je otporan na udare I na hladnoću. Njegova amorfna struktura mu daje visoku transparentnost. Polikarbonat ima relativno veliku postojanost oblika na djelovanje topline te malo svojstvo preuzimanja vode. Zato se jako dobro može koristiti u vanjskom području u obliku transparentnih, ravnih ploča, ekstrudiranih rebrastih-valovitih ploča. Transport i montaža ograničavaju teoretski beskonačno dugotrajnu proizvodnju poluproizvoda. Bez dodatka protupožarnih sredstava se materijal može dobiti na tržištu u ovisnosti o masi forme u građevinskim klasama B1 ili B2. PC se može dobiti u različitim bojama od prozirnog do mutnog. Ovaj materijal se također koristi u kapilarnim cijevima transparetne termoizolacije.

    • Polivinilklorid (PVC) je amorfni standadni oplastični materijal (termoplast). Uglavnom se koristi u prozorskim profilima te u profilima za fasadne obloge, transparentne fasadne ploče I folije. PVC se može koristiti u vanjskom području samo uvjetno zbog autentičnosti boje.

  • Polietilenterftalat (PET-A) je amorfni poliester koji se proizvodi ekstrudiranjem u obliku ploča. Njegova otpornost na udarce i kemikalije kao i dobra protupožarna svojstva (klasa građevinskog materijala B1) čine ga izvanrednim materijalom za uporabu na transparentnim vanjskim građevinskim elementima, izloženim velikim naprezanjima. Maksimalna temperature uporabe se kreće oko 66°C. Ploče se proizvode i kao tranparentne, translucentne i nepropusne .
  • Pod plastičnim folijama na fasadama se najčešće koriste ETFE-folije (etilen tetrafluoretilen), fluorpolimerni materijal, rabi se kao pneumatski prednapeta membranska konstrukcija. ETFE-folije nalaze primjenu također kao transparentni, višeslojni elementi ispune rešetke na fasadnim konstrukcijama. Dodatno tretiranje površina kao tisak, parenje metalima ili lakiranje također je moguće na plastičnim poluproizvodima i pločama. Dodatni zaštitni premazi na poluproizvodima, primjerice infracrveni ili UV-premazi se čvrsto tale. Koeficijent dilatacije većine plastičnih materijala je tri puta veći od koeficijenta dilatacije aluminija. Zato kod primjene plastičnih materijala treba svakako voditi računa o konstrukciji bez prisile.

  • Materijali