Ulaz za korisnike

Oplata stambenog tornja Al Fardan

|
Oplata stambenog tornja Al Fardan
 
Oplata stambenog tornja Al Fardan
Snažnim razvojem Dubaja i Abu Dabija i emirat Katar se pretvara u jedno od najdinamičnijih tržišta nekretninama u Arapskom zaljevu.

Stalni je porast prihoda od prodaje nafte i derivata uzrokovao veliku potražnju za kvalitetnim stambenim i poslovnim prostorima. Štoviše, nedavna liberalizacija zakona o nekretninama u Ujedinjenim Arapskim Emiratima olakšala je kupnju nekretnina i zemljišta inozemnim ulagačima. U Dohi, katarskoj metropoli (400.000 stanovnika) ti su čimbenici pokrenuli razvoj graditeljstva za koji se procjenjuje da će trajati više godina.

Visinom od 243 m stambeni će toranj Al Fardan , koji je nova privlačna građevina ovoga područja, biti najviša zgrada u Dohi. Već je i sada, prije konačnog završetka, toranj postao prepoznatljivo obilježje te emiratske prijestolnice. Stambeni je toranj smješten u elitnoj gradskoj četvrti West Bay i u 62 kata sadrži 370 luksuzno opremljenih apartmana. Raskošna je ponuda stambenog prostora zaokružena velikim spa-centrom s bazenom te restoranom na posljednja dva kata tornja iz kojeg se pruža veličanstven pogled na grad.

Izvedba konstrukcije

Preko 240 m visoka konstrukcija jezgre tornja izvodi se u 64 koraka s pomoću 94 SKE 50 automatskih uređaja za penjanje, u ciklusima trajanja 3-4 dana. Opremljene velikoplošnom oplatom, penjajuće su platforme veoma robusne i vrlo jednostavne za upotrebu.

Zbog zaštite od pada s visine na sve su platforme obodno montirane sigurnosne ograde. Ujedno su, zbog činjenice da je automatska klizna oplata stalno i u svim fazama rada sidrena za konstrukciju, postignuti vrlo visoki uvjeti zaštite na radu. Sve je to olakšalo i pojednostavnilo proces gradnje.

Kratki su rokovi izgradnje i skučeni uvjeti na gradilištu zbog prenaseljenosti uvjetovali vrlo složene zahtjeve vezane za vremensko planiranje izvođenja i učinkovitu opskrbu gradilišta građevnim materijalima i tehnologijom. Detaljnim su planiranjem i pravovremenim (just-in-time) isporukama zbog smanjivanja količine oplate na gradilištu te stalnim isporukama radovi na gradilištu dosad izvedeni sigurno, brzo i kvalitetno.

Stropna oplata

Oplata za stropne ploče izvodi se na karakterističnim katovima (površine 1500 m²) s pomoću ekonomičnih oplatnih stolova koji su na gradilište isporučeni spremni za uporabu, čime je znatno olakšan posao na gradilištu i osigurano brzo napredovanje radova.

Oplatno rješenje stropne ploče iznad podruma izvedeno je uporabom prilagodljivog sustava u kombinaciji s nosivom skelom. Stupovi na karakterističnim katovima izvedeni su s posebnim oplatnim sustavom.

Zahvaljujući dobrom planiranju i nesmetanom odvijanju radova, gradnja tornja Al Fardan napreduje u predviđenim financijskim i vremenskim okvirima.

www.casopis-gradjevinar.hr

Materijali