Ulaz za korisnike

OTVORENI SAJMOVI  GRADITELJSTVA, ZAVARIVANJA, ALATNIH STROJEVA I OBRTNIŠTVA

|
OTVORENI SAJMOVI  GRADITELJSTVA, ZAVARIVANJA, ALATNIH STROJEVA I OBRTNIŠTVA
 
OTVORENI SAJMOVI GRADITELJSTVA, ZAVARIVANJA, ALATNIH STROJEVA I OBRTNIŠTVA
Na Zagrebačkom velesajmu, zamjenik ministra poduzetništva i obrta, Dražen Pros, danas je otvorio  36. međunarodni sajam građenja i opremanja - Graditeljstvo, 21 međunarodni sajam  alatnih strojeva - Biam, 24. međunarodni sajam zavarivanja i antikorozivne zaštite - Zavarivanje i 54. međunarodni sajam obrtništva - Obrtništvo.

Pozdravljajući nazočne izlagače, gospodarstvenike, goste i posjetitelje, prilikom otvaranja sajmova, direktor ZV-s Milan Trbojević, istaknuo je da unatoč brojnim teškoćama , prije svega u gospodarstvu, menadžment ZV-a uspio je organizirati sajmove pa će tako na 12.500 četvornih metara izložbenog prostora  predstaviti se 317 izlagača iz 25 zemalja.

Otvarajući sajmove , Pros je istaknuo da su sajmovi mjesta  susreta, dogovora, razmjene iskustava, znanja i na kojima poduzetnici i obrtnici mogu pokazati svoje proizvode u koja su uložili svoja znanja i iskustva. Stoga je jako važno da se i u ovim vremenima, kada je samovanje u stagnaciji, ipak i uz velike napore oni ipak održavaju i polučuju rezultate.

- Vlada je prepoznala inicijativu  obrtnika za formiranje  resornog ministarstva  i tu je inicijativu realizirala. Ne zbog puke forme nego zbog činjenice da je malo gospodarstvo izuzeto važno, pa će uz zakonske inicijative , kako bi se stvorilo bolje okruženje  za poduzetnike, ministarstvo  kroz program Poduzetnički impuls direktno utjecati na razvoj  tog sektora. Za prvu grupu potpor već je raspisan natječaj. Drugi ciklus  natječaja bit će raspisan ovoga tjedna  i u fokusu će biti obrazovanje, a treći ciklus slijedi do kraja mjeseca i bit će namijenjen za jačanje  međunarodne konkurentnosti i primjenu novih tehnologija, rekao je Pros.

Napomenuo je kako su Vlada i ministarstvo svjesni problema s kojima se susreću obrtnici i mali poduzetnici, kao što su nelikvidnost, nejednaka regionalna razvijenost, težak pristup kreditnim sredstvima i za to će se poduzeti određeni koraci kako bi se ti problemi riješili.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec iskazao je nadu da su najteže godine iza nas i da smo na početku novog investicijskog ciklusa koji će donijeti nova ulaganja u suvremene tehnologije i kreiranje novih usluga, te da će se  na pragu ulaska u EU osjetiti pozitivni rezultati  gospodarske i socijalne politike Vlade. Programa Poduzetničkog impulsa i nove sheme Hamaga  daju nadu da je sada pravi trenutak za snažnu podršku  obrtništvu - " za vjetar u leđa  tom najfleksibilnijem i najžilavijem dijelu  gospodarstva".

Spomenuti sajmovi otvoreni su do 21. travnja.

 

www.zv.hr

Materijali