Ulaz za korisnike

PAMETNI PROZORI ĆE USPORITI I ODVRATITI LOPOVE

|
Foto: Hrvatski drvni klaster
 
Foto: Hrvatski drvni klaster
U Zagrebu pocela 6. medjunarodna konferencija Dan prozora

Više od 200 sudionika okupilo se u zagrebačkom hotelu Antunović na međunarodnom stručnom skupu koji obrađuje teme suvremenih građevina i sve važnije uloge prozora u modernoj arhitekturi. Ispred organizatora, IFT Hrvatska na otvaranju konferencije direktor Hrvoje Komac istaknuo je kako konferencija postaje važna platforma lokalne suradnje vrlo širokog raspona različitih stručnjaka. Ono što je najvažnije, vrlo angažirano i produktivno se družimo i raspravljamo već šest godina zaredom i  konferencija je do sada obradila mnoge aktualne teme u području zakonodavstva i regulative proizvodnje i ugradnje prozora.

Ispred vodećeg europskog strukovnog instituta sa sjedištem u njemačkom Rosenheimu sudionicima se obratio Roland Fischer, posebno se osvrnuvši na ovogodišnju top temu konferencije, pametne prozore, odnosno Smart window. Smart pristup postaje sve aktualniji u modernom svijetu, ali naš je posao ukazati na važnost izbora novih i modernih prozora. Voljeli bismo da danas mladi ljudi, mlade obitelji, ulože novac u nove prozore, u njihovu sigurnost ali i energetsku učinkovitost, jer dobro je štedjeti gdje god je to moguće. Provale su jedan od najstarijih zanata i današnji lopovi su vrlo sofisticirani, stoga nam nove tehnologije izrade prozora moraju pomoći u zaštiti naše imovine, istaknuo je Fischer.

Na konferenciji su predstavljena vrlo zanimljiva rješenja integralnog upravljanja pametnim funkcijama modernih zgrada, no dio sudionika se referirao na potencijalnu opasnost korištenja tih rješenja koja se baziraju na pametnim i online sustavima, budući da nemamo razrađene scenarije u slučaju otkazivanja baterija ili prekida mreže, odnosno pojave ograničenja u pristupu Internetu, što danas postaje ozbiljan globalni problem.

Više od 20 predavača iz 8 zemalja iznijet će relevantna iskustva, a skup će završiti panel raspravom o aktualnoj situaciji u građevini i mogućnostima za čim veće korištenje pametnih prozora.

Uz organizatora IFT Hrvatska, suorganizator i moderator skupa je Hrvatski drvni klaster.
Hrvatski drvni klaster / Croatian Wood Cluster
Krsnjavoga 1, 10000 Zagreb

Materijali