Ulaz za korisnike

Parketi i njihova korist

|
Parketi i njihova korist
 
Parketi i njihova korist
Parket trenutno doživljava renesansu. Nekad su se u dvorcima divili pločastim i intarzijskim parketima (intarzijama), danas su tu zahtjevnu ulogu u suvremenom interijeru preuzele parketne dužice, rustikalni parketi ili brodski pod.

Pored topline i ugodne atmosfere kojom parket zrači u svakom obliku on se još više potvrđuje osobinama koje krase svako prirodno drvo. Parketni pod je ugodan za hodanje, jednostavan za održavanje i vrlo otporan i postojan.

Kako bi parket trajno zadržao snažan sjaj moguće je brusiti ga više puta i na taj ga način ponovno obraditi. Ova osobina parketa je velika prednost i s financijskog gledišta i s ekološkog.

Parket je u cijelosti prirodni materijal

Zahvaljujući činjenici da je prirodni i u potpunosti ekološki materijal, parket je prihvaćen od strane mnogih vlasnika stanova i mnogih arhitekata. Za one koji prednost daju isključivo ''čistom'' materijalu postoji i masivni parket od punog drveta debljine od 8 do 22 mm.

I višeslojni je parket dobra alternativa kad je riječ o ekološki prihvatljivim i prirodno obnovljivim izvorima drvnih materijalima. Gotovi parket sastoji se od dva odnosno tri sloja.

Gornji sloj parketa sastoji se od visokovrijednog plemenitog drveta. Donji sloj se sastoji od nekog brzorastućeg crnogoričnog drveta kao što je smreka. Ovako odmjerena konstrukcija parketa podu daje trajnu oblikovnu stabilnost.

Neograničene mogućnosti oblikovanja

Tko se odluči u svom domu na pod staviti ''gotovi'' parket onda to znači da se vlasnik odlučio za originalno rješenje. Velika raznolikost mnoštva drvenih materijala i isto takvo mnoštvo različitih načina postavljanja parketa otvara nebrojene mogućnosti oblikovanja.

Izbor drvnih materijala seže od domaćih vrsta kao što su javor, bukva ili bor pa do egzotičnih plemenitih drvnih materijala kao što merbau, kambala ili bambus. Za svačiji ukus i svaki stil postoji određena vrsta parketa koja je individualna kao što drvo kao prirodni materijal i jedino može biti.

Materijali