Ulaz za korisnike

Počinje gradnja prve e4 kuće u Hrvatskoj

|
Tomislav Franko Wienerbergerov regionalni product i marketing manager i Maja Boroša, investitor na projektu prve e 4 kuće
 
Tomislav Franko Wienerbergerov regionalni product i marketing manager i Maja Boroša, investitor na projektu prve e 4 kuće
Nakon Njemačke, Austrije, Francuske, Belgije, Poljske, Slovenije, u zagrebačkim Remetama počinje gradnja prve e4 kuće u Hrvatskoj. Riječ je, naime, o kući koja štedi energiju i koja je svojevrsni pilot projekt koji pokazuje kakve kuće će se morati graditi nakon 2020. godine kada stupa na snagu Europska direktiva 20-20-20.

Projekt je pokrenula tvrtka Wienerbeger zajedno sa svojim poznatim brendovima Porotherm i Tondach te tvrtkama VELUX, Knauf Insulation, Bosch, Baumit, Semmelrock i Pipelife, PANA Windows te Građevinskim fakultetom iz Zagreba. Svi oni vodeći su stručnjaci u svojim područjima, a imaju i jednu zajedničku misiju - napraviti kuću sa 4 "e" - ekologija, ekonomija, energetika i, ne manje važno - emocije.

- Ne trebamo čekati 2020. godinu kada mi to možemo napraviti već danas. Europska direktiva obvezuje da će sve nove kuće nakon 2020. godine morati imati 20% manje emisije stakleničkih plinova u usporedbi s 1990. godinom, 20% udjela obnovljivih izvora energije u ukupnoj energetskoj potrošnji te 20% manju potrošnju energije nego dosadašnje kuće. To pred nas proizvođače stavlja veliki izazov i zato smo pokrenuli projekt uzorne e4 kuće koja će nam pokazati kako se naši izračuni ponašaju u praksi. Dat će nam realno iskustvo koje će nam pomoći da spremni dočekamo 2020. godinu i budućnost koja je pred nama - objasnio je Tomislav Franko, regionalni product i marketing manager za tvrtku Wienerberger te e4 kuću.

I upravo zato ovo nije jedan od pilot-projekata koji ostaje samo na teoriji, vodeći računa isključivo o energetskoj učinkovitosti i tehnološkom aspektu "gotovo nulte energetske kuće", nego je to projekt u kojem će sudjelovati pravi ljudi koji upravo započinju gradnju svoje kuće iz snova.

Riječ je o šesteročlanoj obitelji Boroša koja je u zagrebačkim Remetama počela graditi kuću od 170 kvadrata.

Arhitekturu potpisuje poznati slovenski arhitekt Nande Korpnik te hrvatski arhitekt Matija Vinski iz Arhitekture Vinski.

Kuća e4 omogućit će im zdrav, energetsko učinkovit i financijsko dostupan dom te osigurati prirodnu klimu, a zahvaljujući ugrađenim ekološki održivim materijalima i suvremenim tehnologijama odgovara i investitorima koji žele zaštititi okoliš i osigurati prirodnu klimu.

Gradnju kuće možete pratiti putem livecama na web stranici www.e4kuca.hr , a kako bi konačan projekt zaista ispunio ciljeve i očekivanja, u projekt će biti uključen monitoring u trajanju najmanje dvije godine od početka upotrebe objekta. Dobiveni rezultati bit će odlična smjernica za daljnja poboljšanja na samom projektu i konceptu, kao i izvrsno "know-how" iskustvo za stvaranje kuća budućnosti.

Materijali

 • Investitor prve e4 kuće_obitelj Boroša

  Investitor prve e4 kuće_obitelj Boroša

 • e4 kuća_Wienerberger

  e4 kuća_Wienerberger

 • Investitor prve e 4 kuće_obitelj Boroša

  Investitor prve e 4 kuće_obitelj Boroša

 • Investitor Maja Boroša sa partnerima projekta e4

  Investitor Maja Boroša sa partnerima projekta e4