Ulaz za korisnike

Podne stepenice

|
Podne stepenice Foto: streger.de
 
Podne stepenice Foto: streger.de
Ako je gornji dio kuće izoliran tada se moraju podne stepenice apsolutno hermetički ugraditi

Propusna ugradbena fuga oko podnih stepenica drastično smanjuje toplinsku zaštitu izolacije potkrovlja.  Slaba točka podnih stepenica: vlasnici kuće trebaju obratiti pozornost na izolaciju i propusnost.

Koliko god se jednostavno može realizirati izolacija gornjeg stropa potkrovlja – slabih točaka kod izolacije potkrovlja  ima skoro uvijek: često su to preklopne podne stepenice. Ako je gornji strop potkrovlja izoliran, tada je najbolje da vlsnici kuće istovremeno s njom zamjene i neizolirane podne stepenice. 

Ako se izolacija gornjeg stropa potkrovlja ne napravi  tada pravilnik o uštedi energije zahtjeva U-vrijednost od najmanje 0,24 W/ m²K. Tako da je bolje da podne stepenice ne postanu slaba točka. Izravni zahtjevi koje moraju ispuniti podne stepenice ne postoje u EnEV-u, ali činjenice govore same za sebe: 

Podne stepenice razbijaju gornji strop potkrovlja do otprilike jedan četvorni metar. 

Cijela ugradbena fuga podne stepenice je duga 4 metara i ima ukupnu površinu skoro A4 strane.  

To pokazuje koliko su izolacija i nepropusnost za podne stepenice važni. Loša izolacija i propusne ugradbene fuge rade od starih podnih stepenica energetske žderače i trebaju zamijenu. 

Pripaziti na podne stepenice kod testiranja na U-vrijednost 

Odlučujući faktor pri odabiru novih podnih stepenica: stepenice moraju odgovarati, vlasnici kuće mogu eventualno uzeti u obzir mjerenje. U-vrijednost bi trebala biti od neovisnog instituta provjerena i trebala bi vrijediti za kompletne podne stepenice. Oprez kod izolacijskih vrijednosti bez potvrde o provjeri: one su najčešće samo za jedan dio neizoliranog poklopca. Također je važna i zračna nepropusnost koja bi trebala biti zauzeta potvrdom o provjeri , kako za podne stepenice tako i za stropne priključke. Ispitana vrijednost propusnosti od a = 0,03 m³/hm(daPa2/3) vrijedi u oba slučaja kao izvrsna. 

Troškovi za izolirane podne stepenice

Vlasnici kuće bi trebali investirati između 2200 do 4500 kuna ovisno o modelu novih podnih stepenica. Za to se dobije cijela izolacija i složena i neprekinuta propusnost. 

Energetska identifikacija: To bi trebali vlasnici kuće znati

Je li Vaša kuća energetski žderač ili energetski štedljiva? To se vrlo lako može saznati: s energetskom identifikacijom. Identifikacijski listić nije koristan samo pri prodaji ili kupnji kuće, već i kod moderniziranja: ovdje pruža važne informacije o potencijalu uštede i konkretne prijedloge za modernizaciju. Energetska identifikacija daje na prvi pogled jasno do znanja da li neka kuća gubi toplinsku energiju ili je štedi. Skala u boji na vrhu energetske identifikacije pokazuje vrlo razumljivo ako kuća stoji u crvenom (visoka potrošnja energije = visoka potreba za modernizacijom)  ili zelenom području (niska potrošnja energije). To omogućuje korisnicima s jedne strane usporedbu različitih objekata diljem zemlje. S druge strane, energetska identifikacija daje vlasnicima kuće važne tragove i informacije za modernizaciju. 

Materijali