Ulaz za korisnike

Podno grijanje kao kolateralna žrtva predrasuda stvorenih o njemu

|
Podno grijanje kao kolateralna žrtva predrasuda stvorenih o njemu - Foto: TECE
 
Podno grijanje kao kolateralna žrtva predrasuda stvorenih o njemu - Foto: TECE
Sustavi podnog grijanja su i kod nas već odavno prisutni. U međuvremenu na zapadu, je svako drugo ugrađeno grijanje, podno grijanje.

No unatoč tome, postoje neke predrasude o toplini u podovima. "Presporo reagiraju, skupi su i štetni su za ljude s problemima cirkulacije", to je do sada rašireno mišljenje. Također se sve češće čuje činjenica, da toplinski dozator ispod poda stvara „sirne noge“. Podno grijanje se ne smije nikako postaviti ispod hladnjaka, jer to prouzrokuje veliki gubitak energije. No, da li su ove predrasude stvarne? Reći ćemo Vam, što je istinito od osam najčešćih mitova o podnom grijanju. 

Čak su i stari Rimljani cijenili podno grijanje: ono pruža ugodan komfor i lagodan-topli osjećaj na nogama. Danas nije ništa drugačije. U međuvremenu, se gotovo u svakoj drugoj novoizgrađenoj obiteljskoj kući postavlja podno grijanje.

Podno grijanje: neki kažu da je skupo

Najčešće se njime još i uštedi novac, jer  podno grijanje troši manje od običnog radijatora na zidu. "Radijator treba više temperature i temperaturu protoka od oko 50 do 60 stupnjeva". "Ako usporedimo, podno grijanje u odnosu na to treba samo oko 35 stupnjeva." 

K tome se još dodajmo, da podno grijanje svoju toplinu – za razliku od radjatora na zidu- pušta na veću površinu. Ujednačenu temperaturu u cijeloj sobi, doživljava većina ljudi kao znatno ugodniju (nazovimo to ugodom) nego kad toplina zrači samo iz jednog radijatora . Budući da prvo osobito osjetljivo hladne noge dolaze u doticaj sa toplim podom, temperatura sobe može biti niža za oko od dva stupnja nego je to slučaj kod običnih radijatora. Osjećaj temperature je isti. "Mogućnost uštede energije je između osam i dvanaest posto".

I pri kupnji nije preskupo

Unatoč svemu, postoji stalna predrasuda da je podno grijanje skuplje nego obični radijatori – barem prilikom kupnje. Činjenicu, da je ova procjena potpuno pogrešna. Kod ekstremnih razlika u cijeni od ponuđača do ponuđača, je kupovina podnog grijanja u prosjeku manja za oko 2.000 kuna nego kupovina običnih radijatora.

Međutim danas postoje velike razlike u cijenama za podno grijanje. Iz tog razloga preporučuju stručnjaci, da prije kupovine nabave više ponuda. Također ne bi smijeli uzeti ponudu od istog ponuđača i za podno grijanje i za grijanje na radijatore. U tom slučaju je ponuda za podno grijanje znatno skuplja. 

"Tvrtke za grijanje pružaju potrošačima račune jasne dodane vrijednosti za stambeni i ugodni komfort za podno grijanje, koje nije opravdano u stvarnim dodatnim troškovima, kao što je radna snaga, materijal ili sustavi komponenata". 

Prilikom usporedbe cijena bi potrošaći trebali uzeti u obzir, da su u troškovima za podno grijanje već uračunati viši standardi toplinske i zvučne izolacije. Kod običnih radijatora su troškovi bili još dodani. Na kraju podno grijanje nipošto nije skuplje nego grijanje na radijatore – kako ne pri kupovini tako ni kasnije, dok je u funkciji.

Problemi kod reguliranja sobne temperature

Drugu predrasudu se ne može u potpunosti odbaciti. "Grijanje prostorija sa sustavom polaganja podnog grijanja na mokro traje nešto duže nego kod grijanja sa radijatorima", je rašireno mišljenje, da podno grijanje relativno sporo reagira, ako želite naknadno podesiti temperaturu.  

Pri tome ne reagira samo grijanje sporo. Samo traje malo duže, dok se kompletno ohlađeni pod dovoljno ne zagrije, odnosno, dok se topli pod ne ohladi.

"Ako netko na primjer odlazi na zimovanje, ne smije grijanje u potpunosti isključiti, već ga samo smanjiti". Inače će se morati nekoliko sati smrzavati. No postoje i sustavi, koji prostor slično brzo zagrijavaju kao i radijatori. Sustav polaganja na suho imaju otprilike znatno bržu reakciju, budući da se ovdje ne mora zagrijavati cijeli estrih odnosno ohladiti.

Podno grijanje kod problema sa cirkulacijom i problema sa venama

Potpuno je apsurdna činjenica koja je  gotovo uvijek prisutna, da toplina podnog grijanja pogoduje bolestima vena kao na primjer trombozi. Osobito su osobe sa problemima sa cirkulacijom zbog ovih još uvijek raširenih dezinformacija nesigurni. 

Zdravtsveni rizik zbog podnog grijanja je protjerao u područje mitova. "Ako samo stojite na podu i  ništa ne radite, naravno da postoji mogućnost da obolite od tromboze". "Budući da nijedan čovjek kod kuće samo ne stoji, rizik od tromboze postoji i ako ima podno grijanje i ako nema." 

Prethodne generacije podnog grijanja su često bile podešene na previsoke temperature, što kod venskih bolesti može biti problematično. "Kod svježih dubokih venskih tromboza nogu ili svježih površinskih venskih tromboza, ne preporučujemo toplinu", potvrđuje Schimmelpfennig. No, moderno podno grijanje se sada podešava na mnogo niže temperature. "Umjereno podešena podna temperatura je i kod venskih bolesti sigurna", kaže jasni liječnik. "ne postoje nikakva ozbiljna istraživanja, koja to zabranjuju."

Predrasude o podnim grijanjima: mitovi ili istina?

Kao i prije, i sada kruže o podnim grijanjima mnogo dezinformacija i poluistina. Svi misle na primjer, da se podno grijanje ne može kombinirati s bilo kojim podnicama. Isto se često čuje, vodonosno podno grijanje zbog kondeziranja može prouzrokovati štetu od vode. 

Podno grijanje se radi kao jedan sustav; instalater podnog grijanja koji ga postavlja treba poznavati sve zakonitosti koje taj sustav zahtijeva, kao što su poznavanje struke, poznavanje proizvoda proizvođača kojeg ugrađuje podno grijanje, poznavanje tehnolgije, npr podloga na koju se stavlja, vrstu estriha /suhi ili mokri/ koji bi bio najbolji za koju vrstu grijanja /dali je to  električno ili vodeno/, koja podloga dolazi iznad položenog grijanja /dali su to pločice, klasični parket, gotovi parket, laminat ili tapisoni. Čest je slučaj da i najbolji proizvod dobije loš imidž zbog loše ugradnje.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Primjer iz prakse za pomoć pri izračunu troškova podnog grijanja

 TECEsmartfloor: stvarno “spretno” brzo postavljanje 

Zapanjujuće jednostavno, zapanjujuće brzo: s novim online-kalkulatorom od TECE-a, moguće je u svega nekoliko minuta izračunati podno grijanje od gubitka tlaka do sažetka materijala.

Dobiti brzu, a detaljnu ponudu za podno grijanje, ponekad i nije tako jednostavno: ili kupite sofver i provedete cijeli vikend dok ne naučite kako se isti koristi ili tražite ponudu od proizvođača, što ponekad može trajati i od jednog do dva tjedna. Postoje i mnogobrojni besplatni programi, koji najčešće daju samo paušalne rezulatate i u pravilu ne uzimaju u obzir sve potrebne detalje ovog kompleksnog zadatka. Novo razvijena online-primjena za sustav podnog grijanja TECEfloor, pokazuje da izrada ponude može biti jednostavna, a pritom sveobuhvatna. Programom se može intuitivno upravljati, sadrži samo jedno sučelje za unos i u vrlo kratko vremenu daje sve izračunske rezultate od duljine grijaćeg kruga do količine vode. Jednim klikom miša, moguća je izrada liste potrebnog materijala u pdf-u, a još jednim klikom se ista automatski šalje na TECE. Unutar jednog radnog dana, dobiti ćete konkretnu ponudu (za Vašeg kupca). 

Kalkulator čak daje informaciju na koji je način moguće optimiziranje grijaćeg sustava. Kako npr. možemo dostići iste zadane vrijednosti s manjim sistemskim temperaturama. Svi izračuni odlažu se u osobnom „projektnom arhivu“ te je iste moguće u svakom trenutku otvoriti i mijenjati. Za tu mogućnost, svaki korisnik ove besplatne usluge, dobiva osobni pristupni kod.

www.tece.hr

 

 

Materijali

  • Najbolje podno grijanje

    Najbolje podno grijanje