Ulaz za korisnike

Podno, zidno ili stropno grijanje

|
Podno,  zidno ili stropno grijanje - Foto: Bundesverband Flächenheizungen und Flächenkühlungen e.V.
 
Podno, zidno ili stropno grijanje - Foto: Bundesverband Flächenheizungen und Flächenkühlungen e.V.
Površinsko grijanje je vrlo ekonomično i ekološko i može se kombinirati s raznim izvorima energije.Čak i kod niskih temperature i tako niskim troškovima , stvara površinsko grijanje ugodnu klimu.

Površinsko grijanje stvara više prostora u kući

U okviru modernizacije grijanja nude površinska grijanja kao što su zidne grijalice, podno grijanje i stropno grijanje velike prednosti. Uz smanjenje potrošnje energije i ugodnog zračenja topline stvara površinsko grijanje više prostora u kući ili stanu. 

Bez obzira koji izvor energije koristi vlasnik kuće, da li je to ulje, plin, pelete ili toplinska crpka: ako se kuća i grijanje ionako moderniziraju, površinsko grijanje tijekom instalacije nije ništa skuplji od drugih usporedivih varijanti. Njihova prednost su niski operativni troškovi.Površinsko grijanje je sustav niskih temperatura.Cijeli pod odnosno zid ili strop se koristi kao površinsko grijanje.Tako površinsko grijanje može raditi s nižim tokom i operativnom temperaturom. To smanjuje gubitke prilikom raspodjele topline i prijenosa topline te smanjuje troškove grijanja.

Površinsko grijanje nudi prednosti za one koji pate od alergija

Pored prednosti kao što su uštede troškova grijanja i veći prostor kod opremljanja, jer u prostoriji nema drugih tijela za grijanje, površinsko grijanje je pogodno i za osobe s alergijama:  toplinsko zračenje pruža udobnost i smanjuje protok zraka, tako se ne diže toliko prašine. Tako imaju osobe koje pate od alergija koristi zbog bolje klime. Osim toga povlači toplina iz površina vlažnost, tako da plijesan nema osnove za život.

Stropno grijanje

Stropno grijanje je upravo za sanaciju dobra alternativa podnom ili zidnom grijanju.

Pored ugodne, povoljne topline zračenja , prednost je i jednostavna instalacija stropnog grijanja.

Stropno grijanje: kada toplina dolazi odozgo

Pogotovo u starim zgradama sa kvalitetnim podom ili visokim stropom, je stropno grijanje dobra alternativa podnom i zidnom grijanju .Također je princip funkcioniranja sličan kao i kod podnog grijanja: Toplina se prenosi putem tople vode, koja se pumpa kroz sustav cijevi u strop. Udaljenost između cijevi grijanja u stropu je mala, tako da emitiraju ugodno zračenje topline.Udobnost stropnog grijanja sustiže brzo podno i zidno grijanje .

Prednosti stropnog grijanje

Isto kao i kod podnog i zidnog grijanja, potrebna je kod stropnog grijanja relativno niska polazna temperature preko velike površine toplinskih zraka.To čini stropno grijanje idealnim partnerom za toplinske pumpe i kondenzacijske kotlove.Osim toga, time se ne gubi površinsko mjesto za namještaj.Međutim, postoje ograničenja kod postavljanja rasvjete. Prednost obnove je pod sa premazom visoke kvalitete kao parket ili pločice koji ne moraju biti uklonjeni kao kod podnog grijanja. Umjesto toga, je sustav za grijanje montiran na stropu ili kod većih sobnih visina koji su isto na slobodi. 

Ovo trebaju vlasnici kuće uzeti u obzir kod stropnog grijanja

Ako se stropno grijanje postavlja na gornjem zagrijanom katu, tada je dobra toplinska izolacija vrlo važna. U suprotnom, mogu vlasnici očekivati povećan gubitak topline.Posebno popularno kod obnove je varijanta suhozida stropnog grijanja.Time su cijevi za grijanje u suhozidu već integrirane.Profili se tada još samo trebaju pričvrstiti za donju konstrukciju. Oblog stropnog grijača uspijeva samo kod suhozida od gipsa, jer se tada toplina brže širi. Budući da sustav suhozida ne donosi nikakvu vlažnost u staru gradnju, te vrijeme sušenja nije potrebno, tako je stropno grijanje brzo spremno za korištenje. Najučinkovitije može stropno grijanje raditi u dobro izoliranoj kući. Usput: isto kao i zidno i podno grijanje, može se stropno grijanje ljeti koristiti kao hlađenje. Za to se upumpa kroz cijevi hladna voda.

 

Materijali