Ulaz za korisnike

Police bez granica

|
Police bez granica
 
Police bez granica
Minimalizam također voli police - puno više nego prostorije ispunjene ormarima i regalima.
Osim toga, police montirane direktno na zid idealno su rješenje za manjak stambenog prostora. S obzirom da je ograničena svojom funkcijom (stalak za knjige i ino) donedavna njeni dizajni nisu odisali ekstravagantnošću. No dizajneri kao dizajneri, dohvatili su se i tog dijela pokućstva iz nove perspektive što je omogućilo nove i inovativne načine slaganja stvari. U takvim slučajevima kombinacija ima mnogo te se jedna te ista polica svakim preslagivanjem mijenja i njene performanse variraju od individue do individue.

Švedski Pid.se može se pohvaliti nekolicinom neobičnih dizajnerskih uradaka. “Oto100” napravljen je u skladu sa sve češćim izazovom suvremenog čovjeka-nomada koji bi podstanarima riješio puno muka. Krugovi od kojih se polica sastoji mogu se odvojiti i vrlo lako prenijeti na drugo mjesto. Isto tako, krugovi unutar okvira mogu se preslagivati u željene oblike. A o skulpturalnoj vrijednosti da i ne govorimo.

Pravilo kontrasta vrijedi i ovdje. Odlučite li se za neupadljivu policu, onu prozračnu koja propušta pogled na zid ili onu staklenu, naglasak će biti na stvarima. Neobičnim dizajnima, knjige i ostalo bit će samo svojevrsni dodatak, a sama polica skulptura. Stoga je nemojte pretrpavati. Ali još jedno “pravilo” glasi da u stvari pravila nema. I to je vjerojatno najveća čar u ovom komadu namještaja. Jer gdje god je zid prazan, teoretski ga možete popuniti policama, a one su potrebite u svim prostorijama - od kupaone i kuhinje do radiona i hodnika. Velik dnevni boravak dobit će na svježini stavite li police na neuobičajeno mjesto poput sredine, a osim toga mogu poslužiti kao pregrada, primjerice između kuhinje i blagovaone ili kuhinje i dnevne sobe kada je riječ o manjim stanovima.

“30mm” naziv je knjige za police talijanske tvrtke Lago koja podjednako može dijeliti prostor na dva dijela, a može ga se pričvrstiti uza zid, pa čak i objesiti. Standardni rešetkasti koncept polica je revolucionariziran postavljanjem staklenih pregrada koje odaju dojam da police lebde, da su jednostavno samostojeće. Klasični problem strukturalnih ograničenja koja limitiraju ekspresivnost ovog namještaja jednostavno je nestao. Broj polica može se popeti do stropa, ali i pratiti liniju zida duž cijele prostorije. Raznorazni oblici česti su i u stanovima studenata (posebno iznajmljenim) koji jednostavnim namještajem žele personalizirati strani prostor a, osim toga, različite skripte, knjige i bilježnice žude za tim da se negdje smjeste.

Ovo posljednje tek je jedan od primjera drastične promjene koju je ormar kroz povijest ili točnije, posljednjih pedeset godina prošao. Njegova evolucija kroz stoljeća je bila vrlo spora, da bi doživjela potpune transformacije u pola stoljeća. Škrinja kao mjesto pohrane stvari prvotno je igrala ulogu današnjeg ormara, da bi se postepeno izduživala dižući se na noge i dobijajući prve ladice i police u unutrašnjosti koju su skrivala vrata. Polica za knjige klasičnu vizuru nije doživjela sve do nakon izuma stroja za tiskanje u 16. stoljeću. Knjiga je postala sve dostupnija širim masama pa se postavilo pitanje njenog skladištenja. Naime, sve do tada kada se knjiga množila rukopisom bila je u rukama samo imućnih i pripadnicima klera koji su je smještali u posebne posude ili pak kuhinjske ormariće. Upravo ti ormarići daleki su preci današnje police za knjige. Kasnije su maknuta vrata, čime se evolucija polica nastavlja. Ipak, ni tada one nisu izgledale kao moderne, danas nam dostupne. Naime, knjige su se slagale jedna na drugu ili uspravno, ali tako da su im leđa bila položena uza zid, a rubovi okrenuti prema van. Rane police bile su napravljene od hrastovine, što se još uvijek smatra najpoželjnijim drvetom za elegantne knjižnice.

U suvremenom dobu postoji sva sila materijala koji se koriste ili mogu koristiti za izradu police. Najčešći među njima su iverica, metal, staklo, medijapan, ploče za savijanje, puno drvo, lamelirane ploče, panel ploče, šperploče, a vrlo često je riječ o kombinacijama materijala. Koji materijal odabrati ovisi o namjeni, pa će tako i materijal podnositi manju ili jaču težinu. Drvene police još su uvijek pojam za zlatni standard. Puno drvo je zajednički termin za namještaj napravljen od ispiljenog debla. Razlika postoji u tvrdom i mekanom drvetu. Tvrda drva dobivaju se od bjelogoričnih stabala, a ona mekana od crnogoričnih. Termini tvrdo i mekano sugeriraju tek od koje vrste su napravljeni, ali ne i stvarnu čvrstoću drveta. Jer iako je javor bjelogorično drvo, ono je mekano, a opet iako je zelena duglazija četinar ona je u svojoj krajnjoj izvedbi tvrdo drvo. Svi su oni izvrsni, klasični materijal za police. Čvrsta, tvrđa drva su teža i otpornija na ogrebotine, a mekanija, ako se tretiraju kako se doliči, također su podjednako dobra. Tretiranje znači da je dovoljno da jedanput godišnje nanesete tanki sloj voska, a nešto češće sredstvo za čišćenje na bazi ulja.

Teško je poricati šarm čistog drveta, ali ta vrsta ljepote skupo se plaća. Zato su možda njegove preinake bolje rješenje za one plićeg džepa. Šperploča se dobiva lijepljenjem unakrsno postavljenih slojeva ljuštenog furnira po logici da se kvalitetno drvo lijepi na slojeve manje kvalitete. Panel ploča uz to ima još sloj lijepljenih i prešanih komada drveta, najčešće jelovine. Iverica se dobiva prešanjem piljevine koja se dodatno može oplemeniti furnirom. Uporaba iverala nešto je šira s obzirom da je riječ o oplemenjenoj verziji iverice dobivene presvlačenjem materijala tankom folijom u boji. Korištena u interijerima nije toliko podložna utjecaju vlage iz zraka. Ovo je odličan izbor kada je cijena primarni faktor kod odabira materijala.

MDF, kratica od engleske riječi koja označava srednju gustoću drvene građe. Takozvani medijapan napravljen je lijepljenjem najsitnijih dijelova drveta koji gotovo imaju izgled brašna te se pokriva furnirom ili bojanjem, a odlikuju ga čvrstoća i dobra obradivost. Prednost lakiranog medijapana je što se oštećena površina lako izbrusi i nanovo lakira, čime je ovaj materijal pogodan promjeni boje i oblika. Ipak, on je vrlo težak u usporedbi s drugim materijalima, ne podnosi dobro vodu i može se prelomiti ako se vijci zabiju u rubove. O njegovim “glinenim” sposobnostima govori i fotografija Katzhq-ove “Console bookshelves” u procesu izrade napravljene od MDF-a čije krajnje izdanje krase crni i ružičasti tonovi. Ova polica za knjige novi je stanar Katzhq-ovog zadnjeg projekta uređenja unutrašnjosti jedne privatne kuće u Parizu u postmodernističkom stilu o čemu svjedoče žive boje i mladenačka atmosfera. Projekt će biti završen 2010. godine.

Staklene police bit će teže, posebno kada su nosivi elementi od drveta ili metala, ali ako je namjeravate sastaviti i nikad je više ne rastaviti, ovaj stil je toga vrijedan. Svakom domu će pružiti osjećaj modernosti, a prozirna površina blagost i lakoću. Dobar primjer je svakako Bonaldov “Blox” dizajnera Gina Carolla. Četvrtasto postolje daje mogućnost da se smjesti i na najmanja moguća mjesta. Odlična je za pohranu knjiga i cd-a, a oni se mogu dodatno zaštititi s elegantnim staklenim vratima. Somec interijeri u svom asortimanu nude Bonaldove proizvode, zajedno s još 12 eminentnih talijanskih kompanija. Finoća dizajna potvrđuje dobar glas talijanskog dizajna.

Police “Make/shift” koje je osmislio britanski dizajner Peter Marigold divna su kombinacija mašte i novih materijala dostupnih na tržištu. Kao što se vidi na prvi pogled, police se mogu slagati u bezbroj položaja, mogu biti samostalne viseće ili, poput ove na slici, možete njima prekriti čitav zid. Ono što posebno zadivljuje je materijal od kojeg je napravljena - arpro epp, odnosno prošireni polipropilen koji je novost na tržištu. Njegove osobine oduzimaju dah - izuzetno je lagan, ali posjeduje strukturalnu čvrstoću. Slikovito izraženo, možete skakati po njemu koliko god hoćete i ništa mu se neće dogoditi. Odličan je toplinski i zvučni izolator, apsorbira vanjsku energiju, a pošto je lakši od vode može plutati. Elastičan je, otporan na kemikalije koje će ako dođu u dodir s njim jednostavno skliznuti s njega, a koloraturne mogućnosti nadilaze sve ostale materijale - možete ga zamisliti u bilo kojoj boji. Ovaj proizvod možete pronaći na www.movisi.com.

Ovisno o namjeni i prostoru u koji namjeravate staviti policu, police mogu biti paletne - široke, viseće, možete ih smjestiti u kut, a mogu biti uske (imati tek jedan “džep”), a na više katova. Poželjno je prije kupovine odlučiti se gdje policu želite smjestiti i s koliko centimetara ili metara, bilo u dužinu ili širinu raspolažete. Velika ponuda na tržištu namještaja gotovo sigurno garantira da ćete naći ono što tražite. Odlično rješenje postavljanja police ispod stepenica iznjedrio je Smart Furniture: “Trilogy Staircase Bookshelf “. Napravljena baš za posebnu svrhu, može se staviti u bilo koji dio stana i kombinirati s ostalim dijelovima pokućstva. Glavni sastojci su melamin i medijapan s certifikatom, što je slučaj i sa svim njihovim proizvodima, korištenih recikliranih materijala. Ostale zanimljive dizajne pogledajte na www.smartfurniture.com.

Police su poželjne i u ostatku doma. U kupaoni za slaganje ručnika, higijenskih preparata, sušila za kosu, aparata za brijanje; u kuhinji za šalice i tanjuriće, u spavaćoj sobi za intimne stvari. Jednom kada postavite svoju idealnu policu, osim knjiga postavite na nju posudu sa sušenim cvijećem ili mirisni štapić, fotografiju svoje voljene osobe ili skulpturu koju ste sami izradili. Vrijednost police će dodatno porasti, a i sami ćete policama ubuduće davati više pažnje kada dođete u goste.

  • Foto: Lago, Peter Marigold, Pid.se, Meblo, Smart Furniture

    Časopis građenje&opremanje

  • Materijali